Keskustelut Metsänhoito Luontokato ennen ja nyt.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Luontokato ennen ja nyt.

    MT 9.6

    ”Kansallisvalokuvaaja I. K. Inha pelkäsi metsien loppuvan- tältä näyttää Inhan yli 100 vuotta sitten kuvaamilla paikoilla nyt.”

    Kannattaa tutustua artikkeliin ja kuviin. Niiden perusteella vouhotus luontokadosta ja ennallistamisesta asettuu varsin outoon valoon.

  • MJO

    Siis valokuva jostain raiskiosta 100 vuotta sitten ja nyt siinä kasvaa metsä?

    En ne kuvat poista tosiasiaa, että luontokato on totta ja 6. Sukupuuttoon kuolleisuuskausi on käynnissä.

    Gla Gla

    Viikonloppuna tuli käytyä ohikulkumatkalla erään pikkukaupungin automarketissa. Joskus ennen vuosituhannen taitetta siellä oli paljon pienempi market, josta sai kaiken tarpeellisen ja paljon tarpeetontakin. Nyt siis nykymuodin mukainen hehtaarihalli ja valtava asfaltoitu parkkipaikkakenttä. Vanha market on löytänyt käyttöä halpahallin muodossa.

    Jäin miettimään, miten tämä kaikki oikein menee. Asukasluku on suunnilleen ennallaan eli ihmiset pärjää samalla määrällä ruokaa kuin ennenkin. Silti myymälän pinta-ala on moninkertainen entiseen verrattuna ja oletettavasti myös myynti on moninkertainen. Toki myös myymälän rakenteisiin on uponnut valtava määrä terästä, betonia, lasia, mursketta, asfalttia ja muita uusiutumattomista tehtyjä materiaaleja. Lisäksi tuo massa pidetään lämpimänä, valaistuna, jäähdytettynä ja ilmanvaihtokoneet pauhaa 24/7.

    Mihin tarpeeseen tuo materiaali- ja energiavirta menee, mikä on sen ympäristökuorma ja miksi jatkuvasti pitää rakentaa uusia alueita tällaiseen tarpeeseen. Muuta yhteiskunnallista toimintaa on vilkastuttanut viereen rakennettu tasoristeyksen paikalle eritaso, teitä ja katuja oikaistu ja rakennettu uusia, viereinen metsäalue täyteen asuntoja jne. Näin, vaikka verrataan tilannetta vain vuoden 1961 peruskarttaan.

    Ei ihme, että luonto on kovilla, vaikka puut onkin jonkun torpan pihapiirin vallannut.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kohtuus kaikessa olisi hyvä ohjenuora. Sillä keinoin kaikille riittäisi tarpeeksi. Pitäisi tehdä maapallonlaajuinen yhteiskuntasopimus: jos ne muut vähentävät kohtuutonta väestönkasvua niin me vähennämme samaan aikaan kohtuutonta kulutustamme.

    hemputtaja

    Niinpä ”Kohtuus kaikessa olisi hyvä ohjenuora” on hyvä ohjenuora.

    On tullut tv:n kakkoskanavalta ilma- ym kuvaa Suomesta. Taisi olla vuodelta 2016. Nyt viimeksi satuin kohdalle kun tuli Länsi-Lappia.

    Metsää ja metsää – joka puolella, ellei tunturipaljakoita lasketa. Sama se on missä tahansa kuvassa Suomesta – aina näkyy metsää. Ei vastaa ollenkaan jänkytystä metsä- luontokadosta.

    Tavallaan näkyy myös metsäinventoinneissa. Ne aloitettiin 1920 -luvulla ja lopputulos oli ekasta inventoinnista aivan eri luokkaa kuin nykyisin.

    Olen jokus ihmetelleyt, että eivätkö city-ihmiset osaa huomata, että esim. telkun kuvissa on aina metsää.

    Rane
    suorittava porras suorittava porras

    Kaikesta rakennustoiminnasta huolimatta maamme metsäpinta-ala on kasvanut 500 000ha 30 vuodessa ja puusto tuplautunut 70 vuodessa. Tuntuukin oudolta ,kun metsänomistajien päätäntävaltaa ollaan rajoittamassa vaatimalla lisää suojelua ,vaikka juuri he ovat pitäneet suuhteet luontoon kunnossa. Ainoa vika on ,että he ovat olleet aikaansa edellä moneen muuhun maahan verrattuna , mutta vielä pitäisi kiristää tahtia.

    Rukopiikki

    Lapin metsät on suojelualueiden ulkopuolella nuoria ja järeitä metsiä vähän. Kelopuut kattelussa kun vielä 80 luvulla löytyi helposti isompiinkin rakennushankkeisiin.

    Maatalousympäristö yksipuolistunut kun mm riihenpuinnin ja heinäladot jääneet historiaan. Peltopyytä oli ennen sotia yleisesti Rovaniemeä myöten riihen persuuksilla. Rantaniityt kasvaneet  umpeen. Varmasti ennen oli monipuolisempaa. Mutta se kulttuuri muuttuu ja muuttaa luontoa.

    Timppa

    Taisivat herrat tuoda peltopyyt ammuttavakseen ja sitten ne lisääntyivät hyvien säiden ansiosta.  Niiden kohtaloksi muodostuivat salaojitus, joka hävitti ojanvarret ja peltojen keskellä olevien heinälatojen häviäminen.  Eivät peltopyyt kuuluneet Suomen alkuperäiseen luontoon.

    Rukopiikki

    Kyllä peltopyy levisi Suomeen ihan luontaisesti kulttuurilajina.

    Nostokoukku

    Peltopyy on kuulunut Fennoskandian linnuston jääkauden jälkeisestä arovaiheesta alkaen. Ensimmäinen papereihin päätynyt merkintä peltopyystä on Turusta vuodelta 1682. Laajemmin peltopyy levisi Suomeen 1700 luvulla Karjalan kannaksen kautta. On totta, että metsästäjät ovat istuttaneet ja tarhanneet peltopyystä, joskus jopa aika innokkaasti. Huonolla menestyksellä. Syynä on ollut, että istutuksista ja tarhauksessa on käytetty peltopyy kahdeksasta alalajista läntistä kantaa. Itäinen luontainen kanta on säilynyt paremmin, joskin sekin on vähentynyt maatalouympäristön muutosten vuoksi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)