Keskustelut Metsänhoito Maa-ampiaispesän hävittäminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
  • Maa-ampiaispesän hävittäminen

    Merkitty: 

    Metsässäni osuin syksyllä maa-ampiaispesään. Kun sitten myöhään syksyllä uskalsin mennä hävittämään sitä, suuaukko oli jo ainakin 20 cm. Miten maa-ampiaispesä kannattaa hävittää?

    Suihkutanko ensin pesään Raidia (oli syksyllä loppu kaupasta) ja onko lämpötilalla väliä. Ampiaiset voivat kaivaa hiekan läpi tunnelin – olisiko minun sitten suljettava pesän suuaukko betonilla?

    Kiitos vastauksesta!

  • savo’ttamies
    sitolkka

    Miksi ihmeessä metsässä oleva ampiaispesä pitäisi hävittää?! Ampiaisetkin ovat tärkeitä pölyttäjiä ja niistä on aina puutetta.

    Timppa

    Sikäli kuin olen ymmärtänyt, niin pesän asukkaat kuningatarta lukuunottamatta kuolevat syksyllä ja kuningatar lymyää jossain muualla.  Keväällä turha homma sdiis.

    Metsänmies

    Kun työskentelee läpi kesän metsissä, törmää yleensä useampaankin ampiaispesään.Antaa vaan niiden olla rauhassa. Niillä on selvästi liikuntakykyä parantava vaikutus. Etenkin raivaussahahommissa maapesän huomaa vasta sitten, kun seisoo pesän päällä ja ampiaiset ovat jo ujuttautuneet paidan sisälle tuikkimaan. Silloin kannattaa ruveta lyömään tossua toisen eteen, kohti sakeinta pusikkoa. Hyvällä tuurilla nuo piikittäjät harhautuvat vesakon sekaan. Puussa olevan pesän huomaa helpommin, mutta riski niistäkin on. Jos tuon puussa roikkuvan pesän on huomannut , ei kannata mennä pudottamaan, tai on taas reipasta liikuntaa luvassa. Terve ihminen, joka ei ole allerginen pistoille, kestää kyllä melkoisen piikityksen, vaikka ilkeältähän se tietysti tuntuu. Harvoja on ne kesät, että pesiä ei ole löytynyt. Itselle sattui aikoinaan hauska tapaus. Olin raivauksella sotkeutunut ampiaispesän päälle, ja ne tietysti ryntäsivät kimppuuni. Pakenin paikalta piikkien lyödessä niskaani ja siinä juostessani kaaduin toisen pesän päälle. Seuraukset saattaa arvata. Siitä selvittyäni laskettiin kaverin kanssa osumat. 19 piikkiä olivat kerinneet tuikata. Illalla oli vähän huono olo tuon selkäsaunan jälkeen.

    oksapuu

    Kyypakkausta tullut pidettyä repussa ampiaisaikaan…

    Heti nappi suuhun jos tulee useampi pistos. Mehiläiset ja ampiaiset usein sekotetaan keskenään. Mehiläiset talvehtii yhdyskuntana, ampiaisista vain kuningatar…

    Jätkä

    Minulla on yliherkkyyttä ampiaisen myrkylle. Kerran oli jo yleismyrkytys menossa, kun pääsin tohtorin esittelyyn.

    Tärkeintä olisi saada piikki nopeasti pois ihosta. Arka paikka on kaulan seutu, koska se aiheuttaa hengitysteiden turpoamista, = tukehtumista.

    Jos havaitsee puun oksassa tai muuten hyvällä hollilla olevan pesän, on aika näppärä konsti pistää pesän lentoaukkoon sammaltukko. Kyllä! Siellä on vartija, mutta yleensä vain yksi. kun tarve on ohi, niin sammalet pois reiältä ja livohkaan.

    Syyskesällä on usein maapesiä ja niitä ei ole helppo huomata ennenkuin alkaa tuntua piikkit. Minulla oli kerran ne Jonssin puolihaalarit, joissa takaosa oli sellaista hengittävää materiaalia. Persuksissa alkoi polttaa ja huomasin seisovani pesässä. Pudotin sahan ja juoksin. Kaivelin piikit pois persuksista ja hiippailin kotiin. Saha jäi metsään käymään tyhjäkäyntiä.Seuraavana päivänä hain sahan pois – olo sammunut, kun bensa oli loppunut.

    Maapesiä olen hävittänyt täräyttämällä bensaa pari desiä ja tulta perään.

    Mökillä olen poistanut nimenomaa saunasta pieniä pesiä pistämällä Jeesus-teippiä reiän päälle – varovasti pesä irti ja pihalle –  muutaman kymmenen metrin päähän ja teippiä pois reiältä, sinne ne jäävät ihmettelemään.

    Korpituvan Taneli

    Oksapuu: ”Mehiläiset ja ampiaiset usein sekotetaan keskenään. Mehiläiset talvehtii yhdyskuntana, ampiaisista vain kuningatar…”

    Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tämä, ärhäkkä maassa pesivä ötökkä on nimenomaan Maamehiläinen.

    Puissa pesivät ötökät, eivät kokemukseni mukaan ole yhtä ärhäköitä käymään ihmisen päälle. Nimen omaan nuorehkojen kuusten alaohsilla olen näitä harmaita, pitkulaisia, pesiä nähnyt, joiden asukkaat ovat huomattavasti maamehiläistä säyseämpiä. Rakennuksissa harmaissa pallopesissä asustavat sukulaisensa ovat ärhäkkäämpiä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsänmies

    Kyllä ne ovat enimmäkseen ampiaispesiä, mitä maasta löytyy. Koko elämäni aikana olen löytänyt vain muutaman tuollaisen maamehiläisen tai kimalaisen pesän. Viime kesänä kimalainen pesi omalla pihalla.

    MIISU4F

    Mitään metsässä olevaa pesää ei pidä hävittää. Jos pihassa on allergisia, lapsia ja lemmikkejä sekä ärhäköitä amppareita, niin silloin ymmärrän hävityksen.

    Viime vuonna oli jos jonkin maan konsteja ampiaisten torjuntaan tai houkutteluun pihapiiristä pois.

    Metsässä sillä on kuitenkin oma paikkansa ja tehtävänsä. Vaikka itsekin jouduin usean kerran usean ampparihyökkäyksen kohteeksi, se on vain luontoa. Jos minä menen häiritsemään luonnossa es. astumalla pesään, ymmärrän ötökkäin puolustautumisen. Jos amppari eksyy kotiin, koitan ensin hätistää ulos, jos ei suosiolla lähde, niin litsaan. Kissat osoittaa turhan paljon kiinnostusta pörrääjiä kohtaan ja onpa niitäkin ehtinyt ampiainen pistää, jos ei ole nopeasti häätänyt ampparia.

    Suomessa on kymmeniä ampiaislajeja. En ole havainnut puu- tai maalajeissa ärhäkkydessä eroja. Yhtä innokkaita puolustamaan pesäänsä ovat.

    Kimalainen tai mehiläinen ei ole pistänyt.

    Metsänmies

    Olen MIISU 4F:n kanssa samaa mieltä. Vaikka ole työssäni vuosien aikan saanut kymmeniä pistoksia, olen sitä mieltä, että ampiaiset ja mehiläiset kuuluvat luontoon. En ole tuntenut kostonhimoa niitäkään pesiä kohtaan, joista piikittäjät ovat hyökänneet kimpuuni. Omaa reviiriäänhän ne vaan puolustavat.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)