Keskustelut Metsänomistus Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen oikealla asialla

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen oikealla asialla

  Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) rajaisi jokamiehenoikeuksia, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
  Ministerin mielestä laajamittaisesta ja järjestelmällisestä marjanpoiminnasta pitäisi sopia maanomistajan kanssa. Nyt marjoja ja sieniä saa kerätä jokamiehenoikeuden puitteissa ilman maanomistajan lupaa. Maanomistajan lupaa ei tarvita, vaikka luonnonantimia poimittaisiin yksityisiltä mailta kaupalliseen käyttöön.
  – Jos marjanpoimijoita tulee bussilasteittain, voidaan kysyä, kuuluuko tällainen toiminta jokamiehenoikeuksien piiriin, Koskinen sanoo.
  Hänen mielestään toimintaan tarvitaan yhteiset pelisäännöt. Ministerin mielestä kynnys siihen, että jokamiehenoikeuksista ryhdyttäisiin laatimaan erillistä lainsäädäntöä, on korkea.
  Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK kertoi jo aiemmin tässä kuussa halustaan rajoittaa kaupallista marjanpoimintaa.
  STT

 • Puun takaa

  Media on tarkoituksellisesti vääristellyt tätäkin asiaa. Perinteiseen jokamiehenoikeuteen ei olla puuttumassa, vaan halutaan pelisääntöjä ylilyöntien välttämiseksi. On tapauksia, joissa poimijaporukat ovat aiheuttaneet selkeitä vahinkoja maan- ja kiinteistönomistajille. Ei kukaan katso kovin hyvällä, jos löytää esim. mökkinsä ulkohuussin täyteen paskottuna.

  MaalaisSeppo

  Minusta tässä marjanpoimijaongelmassa on lähdetty liikkeelle väärästä päästä. Jokamiehenoikeuksien muuttaminen on liian hidas ja ehkä vääräkin tapa ongelman korjaamiseksi.

  Ongelmanahan on nimenomaan halpatyövoiman rahtaaminen Suomeen. Jotkut perustelevat sitä sillä, että marjoista jää pomimatta 90 %. On muitakin aloja, joissa huomattava osa työstä jää tekemättä, kun työn hinta on korkea. Tyypillisin ala on rakennusala ja etenkin työvoimavaltaisin korjausrakentaminen. Halpatyövoman avulla osa nyt korjaamatta jäävistä rakennuksista saataisiin korjattua. Kukaan ei kuitenkaan vaadi, että rakennusalalle pitäisi alkaa tuomaan runsaasti halpatyövoimaa (harmaa talous tietysti rehottaa)

  Marja-alanhan (marjatilat, metsämarjat) ovat vallanneet pääosin ulkomaiset halpatyöntekijät. Näin on marjojen hinta saatu painettua alas, eikä paikallisen (maalais)väestön enää kannata alalla toimia. Ilmiö tukee marjoja ostavan (kaupunkilaiset), paremmin toimeentulevan väestön elintason kehittymistä ja siksi sitä myös kannatetaan Vihreiden vetämässä Ympäristöministeriössä. Hallituksellahan on nyt tuhannen taalan paikka heikentää maalaisten elinoloja kaikin mahdollisin tavoin, jotta ymmärtävät muuttaa kaupunkeihin Vihreiden ja Kokoomuksen vaalikarjaksi.

  hemputtaja

  Eipä noita kotimaisia marjureita taida enää löytyä kuin kotitarpeisiin.

  Silti tuo säätelemätön toiminta häiritsee.

  Puhutaan mielellään, että 90 % jää muutenkin poimimatta. Luultavasti jääkin.

  Unohdetaan vain armiaasti, että lähialueet putsataan, mutta marjat jää sinne ryteikön taakse 5 km päähän ja kuka helkkari lähtee kantamaan viittä ämpäriä niin kaukaa.

  Arvostan jokamiehen oikeutta, mutta en sitä, että se koskisi koko maapalloa. Väitän, että alunperinkin se on tarkoitettu vain suomalaisille ja oli aikanaan laiha korvaus siitä, että metsien säännöstelemätön raiskaus pantiin aisoihin. Sanoivat viherpiipertäjät mitä lystäävät.

  Ei se ole myöskään tarkoitettu kaupalliseen toimintaan. Nykykäytännössä ei ole muuta eroa mm. jäkälän nostoon kuin korvausten puuttuminen.

  putte

  Minä en pane pahakseni, jos metsistäni muut keräävät marjat. En niitä itse juuri poimi ainakaan omilta mailtani. Ainoastaan siitä en pidä, että lukuisat metsätieni ajetaan huonoon kuntoon näin sateisena kesänä.

  Luulen, että tässäkin asiassa etujärjestö MTK tyri pahasti, kun lähti paheksumaan asiaa sieltä marjapäästä. Pitäisin tuota tieasiaa paljon tähdellisempänä kuin joka vuosi kasvavia marjoja.

  t.putte

  Rane

  Juuri näin”putte”.Kun marjateollisuus hommaa Suomeen suuret määrät halpatyövoimaa jolle se sitten hommaa kulkuneuvot(eli ne teitäsi tallovat autot) ja vielä neuvoo minne kannattaa ajaa jotta marjateollisuus saisi mahdollisimman paljon raaka-ainetta mahdollisimman nopeasti lyhyen sesongin aikana,niin mista päästä aloittaisit vastuullisten etsimisen jos ei ”marjapäästä”?

  Itäsuomen Antti

  No niin no.

  Minusta Suomessa ei pitäisi puuttua jokamiehen oikeuksiin. On aivan oikein että ne koskevat tasapuolisesti kaikkia, ihonväriin, kansalaisuuteen, sukupuoleen tai mihinkään katsomatta.

  Ongelmaksi on muodostunut vaan se että näistä jokamiehen oikeuksista ei kerrota ulkomaalaisille oikein. Jokamiehen oikeus oikeuttaa liikkumaan metsässä liikoja jälkiä jättämättä. Nämä oikeudet pitää vaan tehdä selväksi maahan tulleille metsässä liikkujille.

  Ei toisen kesämökissä saa käydä paskalla ilman lupaa suomalainenkaan. Samoin julkista autiotupaa ei suomalainen yrittäjä saa myydä majoitukseen turisteille. Näistä säännöistä pitää vaan olla perillä.

  Jokamiehen oikeus on sen verran harvinainen ja hyvä oikeus ettei sitä pidä lähteä muuttamaan kovin kevein perustein. Ulkomaalaisille vaan pitäis opettaa ne säännöt tarkemmin.

  Jos jokamiehen oikeudet poistetaan marjanpoiminnan suhteen ja metsänomistajalle maksetaan korvaukset siitä metsänkäytöstä, niin minusta olisi myös oikeus ja kohtuus periä sakot jos metsiin jätetään marjoja tai sieniä keräämättä.

  Gla

  Ollaanko oikeuksia muuttamassa vai haetaanko tulkintaa marjastuksen kaupalliseen toimintaan?

  Jatkuvasti näyttää menevän sekaisin tämä ja kaupalisen toiminnan kieltäminen.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)