Keskustelut Metsänomistus Maastoliikennelaki uudistumassa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Maastoliikennelaki uudistumassa

  Enpä löytänyt MTK:n sivuilta asiaan minkäänlaista uutisointia. Jäsenten sivuilla on jotain juttua moottorikelkkareiteistä mutta en sinne pääse.

  Lakia kuitenkin ollaan juuri nyt valmistelemassa ja ympäristöministeriön sivuilla on linkki jonne voi laittaa mielipiteensä ja ideat.

 • nuori isäntä

  Terve,
  Maastolakia ollaan todellakin uudistamassa. Tärkein maanomistajaa koskeva asia on, että lain mukaan reitti voidaan rakentaa ilman maanomistajan lupaa hänen maalleen. Reitistä tulee siten pysyvä rasite omistajalle.

  Lakiin voi vielä yrittää vaikuttaa sillä se on laitettu julkisesti kommentoitavaksi ja siihen voi esittää omia ideoitaan. Aika kovaa keskustelua on puolin ja toisin asiasta käyty. Siellä vaaditaan mm. kelkkailun liittämistä jokamiehenoikeuksiin (=vapaasti ajella missä haluaa). Omat kommentit voi käydä antamassa vaikka googlettamalla: suomijoukkoistaa

  ostaamyy

  Nostan hattua nuorelle isännälle.

  Sitten turha aukaista suutaan kun ELY-keskuksen viisaat esittelevät reittipiirroksiaan.

  ostaamyy

  Lainasin tännekin yhden metsänomistajan näkemyksen.
  Lakia ollaan valmistelemassa ja NYT siihen on mahdollisuus vaikuttaa. http://maastoliikennelaki.fi/

  lainaus alkaa
  Joidenkin mielestä moottorikelkka ei aiheuttaisi reiteillään puiden juuristovaurioita ja sitä kautta lahopuuta. Kyllä ne usein toistuvana liikenteenä aiheuttavat sitä varsinkin kuusikoissa ja lehtipuumetsissä
  Etelä-Suomessa ja keski-Suomessakin, koska on paljon vähälumisia talvia ja kuusella on hyvin pinnallinen juuristo. Tukkipuun kokoisen kuusikon juuristo on koholla maan pinnasta jopa kahden metrin etäisyydelle rungosta. Männyllä on paalujuuristo joka ei vahingoitu kovin herkästi.

  Eräs kommetoija kysyi: jos kelkat ja mönkijät vaurioittaa juuristoa, miksi sitten reitit joudutaan vesomaan usein. Vastaus on : se on juuri sen merkki että maan pintaa rikotaan ja uusi vesakko lähtee herkästi kasvuun. Kyllä puut kasvavat reittien reunoillakin, mutta melko arvotonta lahopuuta. Pitkän metsämiesurani aikana olen hakkuuttanut monenlaisia metsiä, monenlaisten urien, teiden ,polkujen ja ojien varsia. Vielä n.30.vuotta sitten hakattiin ns. laidun-ja hakametsiä. Niissä oli vuosia laidunnettu nautaeläimiä ja hevosia.Varsinkin hevosten rautakengät vioittivat kuusten juuria. Ei ollut kiinnostusta ostaa tuollaisia laidunnettuja kuusikoita koska niistä ei juuri tervettä puuta löytänyt. Jopa hevosten paljonkulkemien polkujen reunapuut olivat lahoja. On varmaa, että mönkijä/moott.kelkkareittien reunapuut lahoontuvat vuosien kuluessa.

  Toinen kommentoija suositteli reiteiksi metsänhoitouria ja kertoi että jopa 2.metrin levyinen reitti mahtuu hyvin olemaan metsässä vapaa-ajan harrastajien käytössä. Kaksi metriä leveä reitti on pahin mahdollinen esim. kuusimetsässä. Tuolloin varmasti kaikki reunapuut lahoontuvat. Mönkijät ja moott.kelkat eivät sovi ainakaan Etelä-Suomessa vapaa-ajan liikkujille olemaassa olevien teiden ulkopuolelle rauhal…..

  uudehko metsänomistaja

  Viime syksynä ensimmäisen metsäkauppani yhteydessä annoin valtakirjan MHY.lle. Olin estynyt hakkuun alussa. Viikon kuluttua pääsin paikalle.

  Talvihakkuuksi määritellyn n 30 vuotisen kuusikon käsittely oli lopuillaan. Maa oli saatu kasvulliseksi n 35 vuotta sitten ojituksella, Nyt, vuosikymmenien sateisimpana kesänä, paikallisen MHY:n kokenein neuvoja oli antanut ostajalle luvan hakata talvihakkuuksi määritelty kuvio syyskesän sateilla. Jäljet maan pinnalla olivat hirvittäviä. Mitä sitten maan alla?.

  Jos MHY ei pidä nuoren suolle istutetun kuusikon hakkuuta kesä-aiakaan haitallisena, on maallikon turhaa vaahdota pienkoneiden vaarallisuudesta maastoajossa. Siitä vain. Ajakoon jokainen maastossa missä haluaa.

  ostaamyy

  Näinkö vapaasti

  http://files.maastoliikennevalvonta.fi/30/www.maastoliikennevalvonta.fi/edit/doc/KL_20120412_8.pdf

  tai googleta
  ”tämä on jokavuotinen ongelma ja”

  Eihän sitä holhouksen alla aina tiedä mitä ympärillä tapahtuu

  kisi

  Edellinen linkki osoittaa riittävän havainnollisesti, että rämäpäitä on liikkeellä – entä sitten, jos jokamiehenoikeudella voisi risteillä toisten taimikoissa miten tahtoo?!

  Tarkoitin siis, että moottorikelkkailijoiden jumalaton kaahailu pitää saada kuriin. Meteliä, uria ja käryä ei tarvita luonnon rauhaa rikkomaan!

  Aukusti

  Täysin samaa mieltä ”kisin” kanssa siitä mitä hän edellä kirjoitti.

  Poromiehiltäkin pitäisi ottaa pois vapaa kelkkailuoikeus yksityisen maanoistajan mailta. Korvausta vastaan saisi ajellaja levitellä rehuja kelkasta lukuunottamatta taimikoita.

  Caballista

  Ongelmallisinta tuossa holtittomassa telamattotamppauksessa on juuri hangen alle jäävien taimikoiden tuhoutuminen. Kuski ei arvaa tuhoavansa satojen eurojen arvosta taimia jo lyhyellä lenkillä.

  Etelässä on erittäin vähän ihmisiä ketkä tarvitsevat moottorikelkkaa kulkemiseen. Taloihin kulkee yleensä myös tie. Tuntuisi käsittämättömältä ajatukselta sosialisoida toisten maat saastuttavaan huvikulkemisen.

  Juniperus

  Kun kesskustellaan maastoliikennelain uudistamisesta ja maasto-
  reittien tarpeellisuudesta, niin tähän keskusteluun ei pidä sekoittaa
  välttämättömiä työkoneita metsissä ym. töissä.
  On hyväksyttävä mönkijät ja moottorikelkatkin metsissä kulkeviksi.
  Hevosmiehiä ei ole enään tarpeeksi
  Moottorikäyttöiset metsäkoneet ajelevat samoilla reiteillän.5-10
  vuoden välein työajoina ja maanomistajan luvalla, ei huvikseen.
  Nyt mahdollisesti uudistettavassa maastoliikennelaissa on kysy-
  mys ihmisten vapaa-ajan huviajelusta ja ehkäpä vielä luvatta toisten
  mailla tarpeetonta ja luontoa saastuttavaa ja häiritsevää huviajelua.
  Jos maastoliikennereitit perustetaan pakkolunastuksin maastoon,
  niin on kyse yksityisomaisuuden väkisin käyttöönotosta.
  Lakiin pitää laittaa sellainen selkeä pykälä, että jos maanomista-
  jalta ei saada reitille lupaa, reittiä ei hänen maalleen saa perustaaa.
  Kelkkailijat/mönkijät voivat omille mailleen tehdä reittejään ja tois-
  tenkin maille, jos saavat niihin maanomistajien luvat.

  nuori isäntä

  Hyvä, että aihe on nostattanut keskustelua täälläkin. Vielä tärkeämpää on, että maanomistajat osallistuvat http://www.suomijoukkoistaa.fi sivustolla käytävään keskusteluun. Vielä parempi, jos sinulla on hyvä parannus tai kehitysehdotus tulevaan lakiin. Sinne vain julkistamaan se. Hyvässä tapauksessa voit vielä vaikuttaa lakiin. Paljonhan siellä on kovaakin vastakkain asettelua, mutta aina silloin tällöin sielläkin mahtuu väliin ihan järkeväkin ehdotus.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)