Keskustelut Metsänhoito Maastopalo

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)
  • Maastopalo

    Salama sytytti kalliomaaston 45-vuotiaan männikön eilisiltana n 350 m tiestä.   Palokunta onnistui rajoittamaan palon n. hehtaarin alueelle vaikka joutui aluksi hakemaan palopaikkaa umpimetsässä.   Aamulla oli palopaikka sammutettu ja tosi hyvin kasteltu.  Paikallinen VPK oli tehnyt 15-tuntisen työvuoron.  Hienosti oli homma hoidettu.

    Männikössä puuta n. 150 m3/ha ja puita n. 1000 kpl/ha.  Keskipituus 15 cm ja -paksuus 16 cm.  Siis maasto paloi, muttei varsinaisesti puut.  Meikäläistä kiinnostaa puiden menestymisennuste.  Kuolevatko vai ei?  Onko kokemuksia?

  • Burl

    Kuten vastauksissa kerrotaan, varsinkin varttuneet männyt selviävät ns. pintapalosta ilman vakavia vaurioita. Nämä ovat luonnontilaisessa metsässä huomattavasti yleisempiä kuin latvuspalot, jotka tuhoisia myös männyille.

    Kolmisen vuotta sitten oli muutama aari omalla tilalla palanut männikönpohjaa ilmeisesti salaman sytyttämänä tuhoten alikasvoskuuset ja aikeeni eri-ikäismetsän kasvatuksen jatkamisesta. Ilmeisesti salamointia seurannut vesikuuro sammutti palon. Maa oli musta ja nokinen, henkiin jäivät varttuneet männyt ja nyt palosta on enää näkyvänä merkkinä vaikeasti havaittavat hiiltymät tyvikaarnan pinnassa.

    Perinteinen käsitys, että metsä palaa 300 vuoden välein ja kaikki puut kuolee, on väärä.

    Varttuneen männikön harvennusta edeltävän ennakkoraivauksen ja avohakkuuta edeltävän uudistusalan raivauksen voisikin ehkä toimittaa kulotuksena. Saisikohan tähän vielä luonnonhoitoavustukset päälle?!

    Timppa

    Palokunta oli uuttera.  Levitti melkein kilometrin letkuja.

    Meillä on omavastuu 2000 euroa, mikä kannattaa, jos vahinkoja on harvemmin kuin joka toinen vuosi.  Kuten nykyään ollut tilanne.  Siksi ei kannattanee selvittää säilyttävä vaihtoehto.

    Suunnitelman mukaan harvennus olisi 2026.  Luulisin, että tehtäisiin kyllä muutama vuosi aiemmin.  Häviääköhän noki esim 5 vuodessa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä ajatus Burl, lisäisi palaneen puun tarjontaa, mutta aika työvoimavaltainen tapa hoitaa raivaukset. Sehän on selvä että maapalojen yleisyys ehkäisi ennen kuusettumista männiköissä.

    Koetin vihjata siskolle että kannattaisi ottaa metsälle palovakuutus, mutta ei tuo vielä ottautunut. Selvittiin vielä tästä ukkosmyrskystä. Jos kellä on arvokas palsta niin suosittelen palovakuutusta.

    Burl

    No niin, kun metsien palonarkuus lisääntyy, palosotaväen olisi viisasta etukäteen harjoitella sammutusta hallituissa puitteissa! Siinä löisi kättä monimuotoisuuden edistäminen ja kriisitilanteisiin varautuminen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Säästöpuuryhmiä kuulemma polttelevat tilauksesta ja suojelumetsiä. Muun muassa Etelä-Konneveden  kansallispuiston yksi saari ennallistamismielessä.

    Puuki

    Jossakin   saaressa tuo kulotus ennakkoraivauksen tilalla voi olla hyvä idea mutta tavallisemmissa kohteissa se tulee melko kalliiksi tai sitten vielä kalliimmaksi, jos samalla kulottuu muutakin kuin se alikasvos, jota ollaan kulottamassa. Kaipa siihen  jotain avustusta saa.

     

    Noki ei häviä kovin helposti puusta, jos se on muuta kuin ”tuulen tuomaa” tavaraa. Ainakaan sahatusta puusta noki ei lähde  (pinnasta) kuin jollain väkevällä pesuaineella tai sitten vuolemalla.

    Burl

    En aivan vakavissani ajatusta esittänyt. Eloonjäävässä paksukaarnaisessa männyssä noki jää kuoren pintaan ja hilseilee aikanaan pois. Ennen vanhaan oli tapana merkitä siemenpuita vuolemalla kevyesti kaarnan pintaan rinki puun ympäri, viiden vuoden kuluttua nämä olivat hävinneet. Tietenkin jos tuuli käy ja painaa tulta tyveä vasten, on seurauksena koro ja jos ei siitä oteta lumppia, nokea voi jäädä kuorittuunkin tukkiin.

    Edit: tulen pystyyn tappamat, pinnaltaan hiiltyneet rungot tietysti ovat ihan eri asia. Niistä ei noki ja hiiltynyt puu lähde kuin sahalla.

    Jätkä

    Jos puut ovat kuolleet pystyyn, niin ne pitäisi sahata heti, ennenkuin ne kuivuvat ja halkeilevat. Sahalaitoksella luonnollisesti nokinen kuori poistetaan, joten se ei sävytä saheiden pinoja.Männyn vaalea pintapuu sinistyy hyvin nopeasti kosteassa ja lämpimässä kelissä.

    Metsähallituksella oli aikoinaan ns. natsamenetelmä EDIT.  palokoroisten männyn tyvipölkkyjen varalta. Siinä tyveen mitattiin palokorojen pituinen natsa, joka meni tukin mukana sahalle ja siitä maksettiin kuidun hinta. Natsa sai olla 120 cm pituinen max, eikä tukki saanut kokonaispituudeltaan ylittää maksimipituutta.(660 cm)

    Sahalla tukki sahattiin normaalisti ja siitä saatiin lähes aina sydäntavaraa koko pituudeltaan. Käytännössä ostaja ja myyjä voittivat – molemmat.

    Vanhoissa männiköissä oli useikin jopa kolmen metsäpalon koroja. EDIT.  Ne eroitti tyvileikosta varsin helposti. Korojen syntymäaikojen väli ei kertaakaan ole ollut yli 150 vuotta – Niissä puissa, joiden historiaa minä tutkin. EDIT. Kuitenkin on niin, että Tutkimusaineisto oli niin rajoitettu, (muutama tuhat runkoa) – että niihin ei voi nojata koko valtakunnan tasolla.

    Jätkä

    Maastopalo oli myös takavuosina meidän hoitoalueella. Paloi noin kymmenen hehtaaria nuoren metsän aluskasvillisuutta.. Salama sytytti ja maasto oli hieman vaikeaan kallioista / kivistä pohjaa, joka kasvoi nuorta mäntyä.viisi yötä siellä vietin. Kyse oli jälkivartioinnista / jälkisammututksesta, jossa etsittiin kohtia, joista tuli savua.

    On aika veikeää, että aamuyön tunteina, kun tyyne on ihan tyyni, ei savua näy missään, mutta kun aamuaurinko nousee, herää tuulenvira ja savuavia pisteitä on sadoittain. Silloin vain lapioidaan ja kastellaan. Päivät oltiin nukkumassa / vuoronvaihto, ja  yöllä mättäitä pöyhittiin.

    En ole käynyt myöhemmin alueella, enkä osaa sanoa, kuolivatko puut.

    Jälkisammutus on maanomistajan vastuulla, palokunta oli jo poistunut alueelta, kun menimme paikalle.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Timppa: ”Häviääköhän noki esim 5 vuodessa.”

    Se noki mikä ei häviä tämän loppukesän sateissa, säilyy seuraavat tuhannen vuotta.

    Jos vaurioituneita tyviä on paljon ja vielä muutamia ympäripalaneita, jotka kuolevat, niin energiapuuvaihtoehto on ihan hyvä. Sillä tavalla saa puusta parhaan mahdollisen hinnan ja vakuutus korvaa aleneman ja odotusarvon. Tietysti tuo omavastuu jää itselle.

    Uudistaminen palon jälkeen pitäisi olla kohtuullisen helppoa ja varmaa

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)