Keskustelut Metsänhoito Maastopalo

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
 • Maastopalo

  Salama sytytti kalliomaaston 45-vuotiaan männikön eilisiltana n 350 m tiestä.   Palokunta onnistui rajoittamaan palon n. hehtaarin alueelle vaikka joutui aluksi hakemaan palopaikkaa umpimetsässä.   Aamulla oli palopaikka sammutettu ja tosi hyvin kasteltu.  Paikallinen VPK oli tehnyt 15-tuntisen työvuoron.  Hienosti oli homma hoidettu.

  Männikössä puuta n. 150 m3/ha ja puita n. 1000 kpl/ha.  Keskipituus 15 cm ja -paksuus 16 cm.  Siis maasto paloi, muttei varsinaisesti puut.  Meikäläistä kiinnostaa puiden menestymisennuste.  Kuolevatko vai ei?  Onko kokemuksia?

 • pikkutukki

  Puitten selviäminen riippuu palavan materiaalin määrästä . Onko suht nopeasti etenevä pinnallinen pintavarvikon palo vai hitaampi palo jossa kunttakerros palaa mukana .

  Timppa

  ”Uudistaminen palon jälkeen pitäisi olla kohtuullisen helppoa ja varmaa”

  Tietysti taimikko syntyy palon jälkeen mäntymetsään.  Sehän  on selvää.  Edellisen mäntymetsän palon jälkeen jätin alueen luonnontilaan tarkoituksella seurata metsän luontaista uudistumista.  Pääosalle aluetta syntyikin hyvä mäntytaimikko.  Mutta, mutta.  Hirvet.  Palossa häipyy maasta typpi taivaantuuliin, minkä seurauksena taitavat männyt maistua erityisen hyviltä hirville.   Eipä jäänyt montaa mäntyä syömättä.  Onneksi oli suhteellisen rehevä alue, joten sen pystyi täydennysistuttamaan kuuselle.  Nyt palaneelle alueelle ei niitä kannata istuttaa.

  Letkuleksa

  Älä nyt ihmeessä energiaksi hyvää männikköä haaskaa.  Nokea korkeintaan metrin matkalla.  Ottaa vaikka lumpit pois ekassa harvennuksessa ja jättää pitkiä kantoja tekopökkelöiksi. Kyllä metsä toipuu, ja jäljet häviävät.

  Timppa

  Sellainen tieto tuli, jos nila on ”kiehunut”, puu kuolee.  Ei tietenkään tänä vuonna.  Pitää katsoa ainakin ensi vuosi.  Sitten päätös.  Luulisin, että osa puista kuolee ja osa jää henkiin.  Todennäköinen vaihtoehto on todellakin, että kasvatetaan seuraavaan harvennukseen.

   

  Jätkä

  Jos palokoroja ei ole syntynyt, niin puut kelpaavat isoinakin mihin vaan. Kysehän on hiilestä, jota ei saa olla puuaineksessa, ja kuorihan kuoritaan tavalla tai toisella pois, eli se voi olla nokistakin.

  Muuten…. Metsistä vieläkin löytyvät tervaskannot ovat muistona kauan sitten olleesta metsäpalosta, jossa männyn paksu tyvikaarnakaan ei ole suojellut puuta riittävästi.

  Jätkä

  Kun meillä on ehdoton asiantuntija käytettävissä, ja kalustoakin löytyy, niin pitää varmaan lähettää herra Tolopainen Pillarin kanssa avustamaan Jenkkejä maastopalon rajaamisessa, kun he eivät osaa, eikä raukoilla ole varmaan Pillareitakaan käytettäväksi palokujan tekemiseen.

  EDIT olisi varmaan tuhansien taitojensa kera apuna vertaansa vailla, kun Amerikan mantereella tarvitaan apuja. Siellä on uutisten mukaan 180 000 hehtaaria liekkien vallassa, niin että hyvät neuvot ovat tarpeen.

  mehtäukko

  Kuinkas ruåtsalaisten sauhujen kävi, kun ilmavoimat pommittamalla koetti tukahduttaa lieskat?

  Jätkä

  Ruotsista ei ole kuulunut enää kovin hälyttäviä tietoja. Kai nekin otti EDIT pillarit käyttöön , kun saivat täältä EDIT vihjeen, kuinka se hoidetaan.

  Räjäytyksillähän sammutetaan ainakin palavia öljylähteitä.

  kmo

  Ruotsin palot alkavat jo sammua, https://kartor.skogsstyrelsen.se/kartorapp/?startapp=skogligagrunddata

  Puolalaiset palomiehet palanneet Puolaan. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005785024.html

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)