Keskustelut Metsänhoito Männyn siemenet

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Männyn siemenet

    Onko jollakin lukijalla omakohtaisia kokemuksia männynkäpyjen keräämisestä ja siementen karistamisesta kävyistä? Mikä on paras strategia, kun halutaan uudistaa metsää tällä tavalla hankituista siemenistä?

  • kisi

    Vanhat, jo siemenensä varistaneet eli tyhjät kävyt pysyvät kiinni oksissa useita vuosia, mutta erottuvat kyllä nuoremmista. Ns. pikkukäpyjä ei kenellekään tule mieleen alkaa irrottelemaan. Mutta onko kaikissa pienehköissä (pituus 2 – 3 cm) kävyissä jo tuleentuneet siemenet?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Pikkupoikana osallistuin kotitilani mailla männynkäpyjen keräilyyn siemenpuuasentoon hakkuun yhteydessä. Toimeksiantaja oli kymi-yhtiön työnjohtaja, joka halusi edustamansa yhtiön männynuudistusalalle laadukasta siementä. Keräily tapahtui hakkuun yhteydessä kevättalvella.
    Kävyt kuivattiin kangassäkeissä kotini leivinuuunin päällä. Siinä operaatiossa kävyt aukenivat, jolloin siemen irtosi.

    jees h-valta

    Nythän ei mistään suokäkkäröistä enää männyn siementä tule taimitarhoille. Vaan heidän omalta jalostuspalstaltaan joka on perimältään aivan eri tuoton antavaa kuin nuo muinaismuistokerätyt.
    Taimitarhoille toimittava esim. siemen-forelia lupaa noin rekkakuorman paremman tuoton hehtaarilta nyt jalostuksessa olevista. Etelä-suomi saa kohta nk. puolitoistakertaisen jalostuksen siementä ja se antaa vielä hiukan paremman tuoton.

    kisi

    Jos jostain syystä suunnittelisin männynsiemenen kylvöä jollekin rämeennurkalle ja itse keräisin siemenmateriaalin, voisin hyvinkin saapastella kävynkeruuseen kerta kaikkiaan käkkärämäntyisen rämeen ytimeen.

    Kiitos kuitenkin jees h-valta kommentista ja kiinnostuksesta aihetta kohtaan. Kuten aloituksessa mainitsen, haluaisin kuulla lukijoiden omakohtaisia kokemuksia / muuta varmaa tietoa männynkäpyjen keruusta ja metsänuudistamisesta sitä kautta, siis o m i s t a siemenistä alkaen. Onko joku tehnyt moista ja jos on, niin minkäkokoisilla aloilla ja millaisella menestyksellä?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Minulla oli ainutlaatuinen onni päästä kuokkimaan suokuokalla laikkuja sille hietakankaalle, jolle edellämainitsemani kymiyhtiön työnjohtajan poika sitten kylvi keräämistäni kävyistä talteenotetut siemenet. Kuvio on viiden (5) hehtaarin (ha) luokkaa alaltaan.
    Nyt alueella lainehtii poikkeuksellisen laadukas tukkipuusto.

    kisi

    Varsin mielenkiintoinen kertomus Anton Chigurhilla!
    Käpyjen keruu ja siementen karistus siis teetätettiin Kymiyhtiön toimesta teidän perheellä, ja sinä pääsit päärooliin. Muistatko, millainen se kuokka oli tarkkaan ottaen rakenteeltaan (terän malli, varren pituus ja materiaali)? Kauanko kuokkiminen kokonaisuudessaan kesti? Ilmeisesti maaperää ei oltu rikottu muilla tavoin, vaan poika ja kuokka hoiti sen puolen? Mikä oli kylväjän menetelmä, eli miten hän annosteli sopivan (?) määrän siemeniä kullekin laikulle?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Minähän olin siihen aikaan alun toista metriä lyhyt, joten kuokka oli yhtä pitkä, muistaakseni. Muistelen että kuokka oli kolmiomainen, teräväkärkinen, leveä. Laikku taisi olla luokkaa neljännesneliömetri. Meitä kuokkijoita oli kolme, samaa ikäluokkaa. Kuokkiminen kesti useita päiviä. Maanpintaa ei oltu muuten rikottu; ei myöskään enää silloin kulotettu. Alueella oli aiemminkin vanttera männikkö.
    Kylväjällä oli kartiomainen galvanoidusta pellistä tehty kylvölaite, joka oli ehkä kolmekymmentä senttimetriä matala (tai korkea) ja jossa oli käsikahva ja josta siemenet valahtivat maahan noin kolmekymmentä senttimetriä pitkään (tai lyhyeen) riviin, kun kylväjä painoi sen maahan.

    kisi

    Kummallisesti hävisi (modeko, miksi?) viimeisin viestini, jossa ei ollut mitään herjauksia eikä asiattomuuksia muutenkaan. En enää viitsi naputella uudestaan…tuo AC:n mainitsema kylvölaite jäi kyllä vähän mieltä kaivamaan.

    Visakalloa kopautin huomauttamalla, että onko tuollaiset kommentit viisaita (henkiset kyvyt vs. kuokkiminen).

    jees h-valta

    Mode on ahkera ”antonin siementen” vartija näämmä.

    Puuki

    Joko on kerätyt mä-siemenet itäneet ?

    Otin vanhan ketjun aiheen uudestaan esille, kun kiinnostaisi tietää onko kellä minkälaista kokemusta mä-syyskylvöstä ?   Koivukin siementää vasta heinä-elokuussa joten syysitäminen  ei ihan hukkaan menne . Vai itääkö esim. koivun siemenet  vasta seuraavana keväänä kylmäkäsittelyn jälkeen ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)