Keskustelut Metsänhoito Männynsiemenen kylvöaika Keski-Suomessa

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Männynsiemenen kylvöaika Keski-Suomessa

  Milloin kannattaa kylvää männynsiemen Keski-Suomessa

 • Leevi Sytky Leevi Sytky

  Mahdollisimman aikaisin keväällä. Kylvöalusta on silloin vielä kostea.

  Timppa

  Oletko LS varma?

  Joskus voi käydä niin, että tuleekin toukokuussa kuuma kausi ja se itänyt siemen kuivaa.

  Toinen vitsaus saattaa olla tukkimiehentäit, jotka heinäkuussa parveillessaan saattavat syödä sirkkataimet. Vuoden 2010 kesällä syntyi pariin edellisvuoden aukkoon luontaisesti hyvä sirkkataimikko, mutta taimet olivat syksyllä hävinneet. Oletus oli, että tukkimiehentäit olivat olleet asialla.

  Viime keväänä äestyksen yhteydessä tehtiin edellisvuoden aukkoon konekylvö kesäkuun puolivälissä. Itäminen oli kohtalaisen hyvä. Mielenkiintoista nähdä tilanne nyt keväällä.

  Suden jälki

  Heti pälvipiaikkojen tullessa.Paras kosteus ja se itämninen on päivistä kiinni. Huhtikuun vedet vielä pitävät yllä kosteutta, mutta esim. Heinolassa 3 ekaa toukokuun viikkoa oli sateettomia.Onneksi 4 viikko avasi taivaan ja taimettuminen oli hyvää ja mustikkasadosta tuli loistava.

  Jätkä pätkät

  Vanha ohje oli liottaa siemenet suo-ujasta otetussa vedessä, joka saa lämmetä jopa huoneenlämpöiseksi.
  Tahmeat siemenet ovat hieman hankalampia käsitellä, mutta menee kyllä.
  Kylvö piti myös tehdä viirukylvöna ja laittaa varjostava oksanpätkä suojaamaan viirussa olevia siemeniä.
  Pieniä taimia nyppimässä olen tavannut metson, joka meni äestysjälkeä pitkin ja nosti eilispäivänä istutetut taimet ylös ja söi sen uuden kasvaimen, joka oli ehkä kolmen sentin pituinen.

  Hyöteikkö Hyöteikkö

  Kannattaisikohan joskus kokeilla vanhoja konsteja. Mäntyhän karistaa siemenet keväthangille. Kevyt muokkaus edellisenä kesänä. Ja sitten hankikylvö seuraavana kevättalvena.

  Horjumaton Horjumaton

  *** Kuten edellä on esitetty , kylvöaika on pitkä. Lumilta juhannukseen. Mutta se optimaalinen aika vaihtelee rajusti eri vuosina. Itse olen kaikki männynsiemenet kylvänyt kesäkuussa ja kaikkiin on taimikko ilmaantunut. Useinhan myöhäisissä kylvöissä siemenet itää vielä seuraavanakin keväänä mainiosti , ja miksipä ei niin tekisi.

  metsä-masa metsä-masa

  Kylvämällä syntyy keskimäärin hyviä taimikoita kunhan maapohja sopii männynkasvatukseen ja kylvöalusta on muokattu. Kylvoaika ja kesän kuivuus vaikuttaa taimettumiseen,

  Konekylvollä on vaarana tulla kylvetyksi liian kuivaan maahan ja lähelle kesän kuivinta-aikaa, jälkiitäminen kannattaa odottaa ennen kuin tekee uusinta kylvöjä. Kasvuerojahan on alkuvaiheessa, jotka kyllä tasoittuu taimikon myöhemmässä kehityksessä.

  Hankikylvöä kokeilin ja onnistuinkin saamaan hyvän taimikon, mutta maa on oltava muokattuna hyvin ja sinne on varattava 2-3 kertaa enemmän siemmeniä kuin esm. konekylvössä.

  Hangelle kylväminen oli mukava ulkoitutapahtuma kun luistelusuksilla etenin aukkoa rinkiin kiertäen. Kylvttyä aluetta on helppo seurata jos hangen päällä on tuoretta lunta, siinä suksen jäljet erottuu helposti.

  Syyskylvössä ei liene muuta vaaraa kuin se, että kylvön jälkeen ei tulisi pitempää lämmintä jaksoa, joka saisi siemen kuoren avautumaan ja valkuaisen tuhoutumaan.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)