Keskustelut Metsänhoito Männynversosyöpä/surma leviää

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Männynversosyöpä/surma leviää

  Nyt hieman alkaa huolestuttamaan. Selkeästi alkaa myös Pirkanmaalla männynversosyöpä taas iskemään. Taimikoissa on näkyvissä ruskistuvia mäntyjä, joiden kuoleentuminen on alkanut tämän vuoden kasvaimista. Eikä lähistöllä ole tuholaisia levittäviä puuvarastoja.
  Valitettavan tuttu juttu, 80-luvun puolivälissä on oli samoilla alueilla edellinen epidemia. Sen vuoksi hakattiin paljon ensiharvennusikää lähestyneitä männiköitä aukoksi, kun ei jäänyt enää riittävästi kasvatuskelpoisia runkoja. Itse olin hakkaamassa ja ajamassa tuolloin noita kuvioita. Yhteinen piirre oli yleensä soistunut tiivispohjainen kangasmaasto. Ilmeisesti mäntyjen juurien liika kosteus altisti puut tälle sienituholle.

  Mitens muuallapäin Suomea, onko näkynyt ruskistuvia uusia kasvaimia?

 • Jätkä

  Panin merkille tuossa ajellessani, että nuoressa männikössä oli ”liian paljon” ruskeaa. Siristelin hieman silmiäni ja havaitsin muutaman pahasti ruskettuneen männyn. Ihan kokonaan kuolleen!

  Mielestäni haapoja ei ole mailla/halmeilla, mutta silti piipahti mielessä määnynversosurma, eli haaparuoste.

  Olisiko kylmä – kostea kesä syynä? pitääkin varmaan pysähtyä tutkimaan oireita, versoissa pitäisi näkyä haavoja?

  hatelo

  Täällä idässä tätä versosurmaan kellastamaa männikköä on ollut tänä kesänä harvinaisen paljon

  kuusessa ollaan

  Tein pikalenkin autolla yhden talvitien varrella olevaan männyntaimikkoon. Nyt sielläkin yksittäisiä tapauksia, puut erottuvat alkuvaiheessa hieman pronssinvärisinä. Mitään arpia tai sienimuodostelmia ei ruskistuvissa oksissa näy. Laitan kuvia tulemaan lukijan kuviin.

  Jätkä

  Niin! Muistaessani sanon, että oli tosiaan käppyräisiä nuo versot, joihin surma oli iskenyt, ja niissä oli koron alkuja, joiden pohjan puuaines oli vihertävää – – Tai sitten muistan väärin.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Männynversoruostesieni eli ’haaparuoste’ ei yleensä tapa koko puuta, vaan yksittäisiä kasvaimia, paitsi joskus aivan pieniä taimia. Versosurma on eri sieni. Jos sitä tulee, niin sairaiden puiden poisto kaiketi voisi auttaa.

  Jätkä

  Kiitos Anneli. Itsekin olin hieman kahden vaiheilla, oliko kysymys samasta taudista.

  Surmakkasienihän se oli, joka siellä nyt hilluu.

  Joskus n. 25 vuotta sitten poikani teki keski-suomen puolella todella ison taimikontappaman versosurman aukoksi raivaamisen. Tuho oli kuin oppikirjoissa, eli kun menin käymään syyskesän aamuna paikalla, oli sumuraja selkeästi näkyvissä, kun aurinko oli noussut.

  Raja oli juuri siinä sumun ja kirkkaan välillä, se meni mäkien ja kukkuloiden rinteissä aivan kuin olisi piirretty se raja. Siis kylmä ja kostea

  Petkeles Petkeles

  Versosurmaa en ole nähnyt tänä kesänä ollenkaan, vaikka olen liikkunut metsäasioilla Suomen eteläpuoliskossa satojen kilometrien laajuisella alueella. Viime kesänähän sitä oli varsinkin pohjoisessa.

  Sen sijaan uusimpia neulasia punastuttavaa männynharmaahometta on runsaasti männyntaimikoissa.

  EDIT: Korjataan aivopieru, kyseessä siis männynharmaakariste, eikä -home.

  kuusessa ollaan

  Toivon hartaasti, että olisi jokin pienempi paha kuin versosyöpä. Jännästi ruskistuvat vain uusimmat neulaset, edellisvuotiset erittäin hyväkuntoisia. Ensi kevät ja kesä näyttävät, kuinka paha homma on, jos latvasilmut ovat myös kuolleet, vikaista runkoa on tulossa. 80-luvun tuhoaallon jäljet alkavat olla kadonneet, latvan vaihtaneet puut ovat jo harvennuksissa poistettu.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)