Keskustelut Luonto Marjanpoiminnassa riittää valvojia, mutta ….

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
  • Marjanpoiminnassa riittää valvojia, mutta ….

    Merkitty: 

    Luonnontuotealan toimialajärjestö Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja.

    Hänestä haastattelu ja juttu metsälehdessä.

    Yle pistää paremmaksi marjanpominnasta.

    Jas Ylellä Poliisi kertoo, että epäiltyjä on useita, ja asiassa on edelleen selviteltävää. Neljä henkilöä on vangittuna ja yksi vangituista on Artic Group -yritysten sotkamolainen toimitusjohtaja.

    Nämä jutut eivät liity toisiinsa mutta onhan se hienoa että suomeen tuodaan ns kusetettavaksi ulkomaalaisia.  Onneksi sama systeemi ei toimi taimikonhoidoissa, vai toteutuuko lähes samalla tavalla?

    Moraalisilla ja eettisillä arvoilla ei ole mitään merkitystä vissiin Suomemme maassa, ihan samanlainen arvomaailma kuin itäisessä naapurissamme.
    <div id=”gform_wrapper_70″ class=”gf_browser_gecko gform_wrapper gform_legacy_markup_wrapper gform-theme–no-framework subscribe-newsletter_wrapper subscribe-newsletter–article_wrapper js-article-newsletter_wrapper” data-form-theme=”legacy” data-form-index=”0″></div>
    <footer class=”article__footer entry-footer js-article-footer”>
    <div class=”article__meta-container”>
    <div class=”article__meta article__meta–theme”></div>
    </div>
    </footer>

  • Rane

    Marjanpoimijoiden palkkaukseen en ota kantaa.Jutussa mainittiin pitkät pakkotyönomaiset työpäivät.Tämä voi ainakin thaimaalaisten kyseessä ollen perustua väärinkäsitykseen.Thaimaassa ei ole olemassa viisipäiväistä työviikkoa ja työpäivän pituuskin on jotain muuta kuin täällä.Jotain uskonnollisia vapaapäiviä löytyy.Eli kun he tekevät töitä niin kuin kotonaan niin se tulkitaan täällä pakkotyöksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aivan, urakkatyöntekijää ei voi kieltää tekemästä pitkää päivää. Mutta ansioista pitää riskin olla myös työnantajan puolella, eli tekijöille ei saa jäädä velkaa matkojen ja muiden kulujen takia. Pakkotyöhön voidaan ajautua, kun matkakulut on saatava katettua ja poimittavaa ei metsästä löydy tarpeeksi muuten kuin tekemällä pitkää päivää. Hernepellolla poimijan tilanne on hivenen helpompi, kun poinittavaa joka tapauksessa on, mutta heillekin tulee tarjota kunnolliset asumisolosuhteet. Vuokraa vaikka asuntovaunuja ellei muuta ole.

    Sitä en ymmärrä miksi suomalaisia työttömiä ei näihin saada. Luulisi että saisi, jos työttömyysturvan ja poiminnan ansion voisi joustavasti sovittaa yhteen.

    Metsuri motokuski

    Eihän ne taikut tänne tulisi poimimaan jos heillekin kotimaassa maksettaisiin työttömyyskorvausta.  Turha kuvitella että suomalaiset marjametsään menevät ennen kuin korvaukset puolitetaan nykyisestä.

    Nostokoukku

    Kaikkien työttömien takapihalta ei ala marjamaat. Käykääpä kokeilemassa toimeentulon rehevyyttä marjanpoiminnassa, kun kilohinta on 0,60-0,80 € kilo. Siihen hintaan ei enää kovin paljon ole vara tulla matkakuluja, kun hanke kääntyy tappion puolelle. Paitsi sitten tietenkin alkaa tuloakin tulla, kun on ensin marjoilla tienannut sähköauton, vaikkapa uuden Teslan, josta akut eivät heti mene vaihtoon.

    Metsuri motokuski

    Onhan ne kuitenkin lähempänä kuin taikuilla. Tottahan se on että Suomen elintasolla hinta ei ole kaksinen. Mutta on täälläkin henkilöitä jotka tekevät ihan hyvänkin tuloksen marjanpominnalla.

    Soikkal

    Se tuo marjankeruu lyö leiville, kun saat itse hoidettua myynnin ja yksityisille suoraan. Taitaa tuo perehdytys olla suht pintapuolinen ja muistuttaisin, että näiden thaipoimijoiden on saatava tuhansia kiloja kerätyksi ennen kuin ollaan edes omillaan. Ja samasta majoituksesta käsin tahtoo toimia 150-200 poimijaa.

    Hommasta tulee mieleen tutkimus luontaiselinkeinotilalain tuloksista, jossa korostettiin, että luontaiselinkeinolla rahan tekeminen vaatii kovan pääoman (välineet) lisäksi myös kovan osaamispääoman, joka ei vaan synny hetkessä, oli motivaatio mikä tahansa. Nämä poimijat ovat myös asemassa, että rohkenen epäillä neuvotteluaseman olevan heikko jos pitää lähteä keskustelemaan, että myydäänkö päivän saalis kutsujayritykselle tai maksetaanko auton päivävuokraa vitosen vai kymppi per päivä.

    Soikkal

    Ja kokonaan oma prosessinsa lienee, että miten Thaimaan kaltaisesta maasta, joka on lähtökohtaisesti hierarkinen pääsee poimijoita rekrytoimaan. Näille poimijoille on onnistuttu jo valtiovallan aktiivisella tuella luomaan systeemi, jossa heille ei kyetä tarjoamaan työsuhteen turvaamia minimiehtoja, mutta on kyetty hallituksen esityksessä erikseen mainitsemaan, että perehdytyksestä voi periä 30€/poimija.

    Soikkal

    Onneksi sama systeemi ei toimi taimikonhoidoissa, vai toteutuuko lähes samalla tavalla?

    Aloittajan ajatusta jatkaakseni. Onko taimikonhoidot tai metsurityö yleensäkään suojassa hyväksikäytöltä jos suljetaan resurssivajeeseen vedoten silmät? Alihankintaketjut voi jättää syynäämättä ja röyhkeä toimija osaa ne kylmästi ilmoittamattakin jättää. Näin ainakin jos omavalvontaa ei tehdä tai työehtoihin ja toimijaan kohdisteta.

    Metsurityö on harmaan talouden toimijalle otollinen alusta, kun ala on työvoimavaltainen, työkohteet syrjässä ja kestävät lyhyen aikaa ja sesonki on sekin lyhyt. Laadunvalvonta ehkäisee toki osan, mutta siinäkin taitaa toleranssia olla.

    Rane

    Jansan tapauksessa(vapauttava tuomio) thai-poimijoita hyväksikäyttivät suomalaiset lakimiehet ja nuorisopoliitikot jotka maksun ajan koittaessa luistelivat liukkaasti vastuusta.Oikeusavustaja totesi kylmästi että 5000 euroa on poimijoille iso raha mutta pystyvät kyllä sen maksamaan…

    Thaipoimijoiden ensimmäinen kapina johti taisteluun, jossa jokainen hävisi – ihmiskauppiaaksi syytetty marjakeisari tuntee kaunaa joka päivä (yle.fi)

    Soikkal

    Marja-Matin tapauksessa ei sitten vapauttavaa tuomiota enää tullut. Tosin se taisi olla viranomaisvetoinen homma.Saa nähdä, miten nyt käy.

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/229a1700-a863-4cc8-9db9-ddd29061ef01

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)