Keskustelut Puukauppa Mehtää tuli lisättyä kun viereisen palstansai…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
  • Mehtää tuli lisättyä kun viereisen palstansai…

    Tuli otettua maailmalta (pörssistä) rahaa vähemmäksi ja ostettua lisää mehtää. Nyt olikin tukki / kuitu palstaa tarjolla ja vielä viereinen palsta entisten rinnalla. Tuntuu vaan nuo siirto kulut ja verot kohtuuttoman isoilta. Kun aattelee että vaikka hinta olisi 80 000€ käypä hinta niin sen ostat ja maksat verot kaupanvahvistukset jne… Hakkautat vaikka vuoden päästä maksat valtiolle taas 30 rosenttia myynnistä.

  • sammeli

    Tuo taitaa olla jo asian vääristelyä.
    Metsävähennys kuittaa n. puolet veroista, tai toisinpäin ajateltuna palstan hinnaksi ei jäänyt läheskään 80000 kun metsävähennys kuittaa huomattavan osan. Sinnehän se varainsiirtoverokin menee hankintahintaan. Pörssissä näitä vähennyksiä on niukanlaisesti,

    Jätkä pätkät

    Niinpä. Verovähennysoikeus on huomattava etu, kunhan muistaa sen siinä vaiheessa, kun parturoi metsäänsä.
    Myös kaluston hankinta – ja käyttökustannukset saa suoraan vähentää, sekä ei pidä unohtaa ALV:n palautusliikettä.

    K.Moilanen

    Niinpä, eikös normaalipisneksessä saa vähentää tavaran ostohinnan kokonaisuudessaan myyntihinnasta ja vasta erotuksesta räknätään kruunun osuutta.
    Pörssin puolellakin myyntihinnasta saa vähentää ostohinnan kokonaisuudessaan ja kulut.

    Rane

    Pörssissä verotetaan vain voittoa.Metsässä sijoitettua pääomaa.Ja tuo metsävähennyshän käsittääkseni kostautuu jos myyt palstan pois.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuo K Moilasen periaate on käytössä kyllä metsätiloillakin, kun myyt tilan saat vähentää hankintahinnan. Siinä jopa käytetään hankintameno olettamaa, eli joissain tapauksissa saa vähentää paljon enemmän kuin hankintahinnan.
    Jos ostat jonkun tuotantolaitoksen, niin et toki sielläkään saa suoraan vähentää laitoksen ostohintaa tuotteitten myyntihinnasta. Metsä on tuotantolaitos.

    Mielestäni metsäkiinteistöjen kaupoissa verokohtelu on aika kohdillaan. Ainoa jota vähän pidän kummajaisena on varainsiirtovero.
    Eri asia sitten on, olisiko oltava jotain veroporkkanoita, joilla mersäkiinteistöjen kauppaa voisi vilkastuttaa.

    Metsätalouden tulosta verotus on aika ankaraa. Siinäkin suuremmat varaukset tasaisivat hommaa ihan mukavasti.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    K.Moilanen

    @Taneli: olematta mikään ekspertti niin tuntuisi ettei tuotantolaitoksen oston yhteydessä esimerkiksi satasen arvoisen valmistuotevaraston myyntiä samalla hinnalla kohdella verotettavana liikevoittona. Vastaavasti olisi mukava kun metsätilan oston jälkeen saisi myydä valmiit puut ilman veroseuraamuksia. Pahoittelut karkeasta yksinkertaistuksesta.
    Muistelen että osakekaupassakin on jonkin tasoinen hankintameno-olettama käytössä. Olikohan kymmenen vuotta ja kymmenen prosenttia?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Nyt putosin Rane kärryiltä? Millä tavalla metsässä verotetaan sijoitettua pääomaa?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Rane

    Taneli,kun myyt ostamaltasi palstalta puuta niin sehän ei ole voittoa vaikka siitä vero on maksettava.Osakekaupassa veroa maksetaan vain jos myy kalliimmalla kuin on ostanut.Metsänmyynnissä maksat veroa vaikka myisit puukuution halvemmalla kuin olet ostanut.
    Tämä on toki vaan filosoveerausta eikä taloustiedettä.

    Pete

    Rane on tässä oikeassa vaikka onhan se metsä toki tuotantokoneistokin. Nykyään kun metsävaratieto on jokseenkin tarkkaa voitaisiin siirtyä siihen, että ostettaessa puuston arvo luetaan tosiaan varaston arvoksi. Siitä varastosta kun myy tavaraa, niin varaston ostohetken arvo vähennetään puunmyyntitulosta niin kauan kun varastoarvoa on jäljellä. Toisin sanoen metsähennyspohja olisi ainespuun arvon suuruinen ja sen saisi vähentää 100% puunmyynnistä. Kun varasto (=metsähennyspohja) on loppuun käytetty niin sen jälkeen menisi normaali pääomavero.

    Tämä toisi tolkkua lähinnä nuorta metsää ja taimikoita sisältävien palstojen hintoihin. Nythän niitä ostetaan metsävähennyspohjan haalimiseksi tolkuttomiin hintoihin.

    Palstamato Palstamato

    Rane on tavallaan oikeassa. Mutta jos sijoitusmuotojen verotusta haluaa kokonaisuutena miettiä, niin kasvanut puusto verotetaan kuitenkin pääosin kertaalleen pääomaveroprosentilla. Kun palsta myydään, ja hakkuu on kaupan jälkeen, niin silloin puunmyyntivero kohdistuu ostajaan hakkuukypsän puun osuudelta. Myyjä puolestaan säästyy tältä osin pääomaverolta vaika puu nostaa kiinteistön myyntihintaa. En tosin muista kuinka tuo vaikuttaa myyntivoiton verotukseen, jos myyjä on ostanut palstan…tuleeko sieltä jotenkin tuplaveroa? Mitä enemmän puuarvoa, niin ostajalle se lisää myyntivoittoa, ja ostajalle vähentää. Valtion kannalta plus miinus nolla.?

    Metsävähennys miedontaa tätä efektiä. Jos taas myy palstan edelleen, niin metsävähennys kostautuu.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)