Keskustelut Metsänomistus Metsään.fi metsävaratietojen hyödyntäminen: XML tiedosto Exceliin?

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Metsään.fi metsävaratietojen hyödyntäminen: XML tiedosto Exceliin?

    Haluaisin  hyödyntää metsään.fin metsävaratietoja excelissä. Mistä löytyisi sopiva linkki metsävaratiedostojen siirtoon Exceliin? Tarkoitus analysoida tilojen metsävaratietoja ja rakentaa yksinkertainen apuväline, jolla voi suunnitella usemman metsätilan kokonaisuudesta tarvittavat hoitotoimenpiteet seuraaville vuosille sekä seurata metsäportfolion kehitystä ja kuviokohtaista ikäluokkajakaumaa.

    Jos jotain vinkkejä jo olemassaolevista ohjelmistoista, jotka vapaasti saatavilla eivätkä edellytä hoitosopimusta tms. jonkun toimijan kanssa niin saa vinkata

     

  • reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Tuolla Kuvioluettelo (.csv) systeemillä onnistuu ainakin Exceliin. Muistaakseni nuo .xml-tiedostot aukeaa esim. Motti-ohjelmassa. Itselleni Excel on riittänyt, koska en ole huomannut esim. Motista enemmälti lisäarvoa.

    Kun olet tallentanut .csv-tiedoston (eli tekstitiedoston)  koneellesi. Excelissä Data -From Text–>. (Tiedot-Tekstistä (tms. suomeksi) Sitten haet sen tiedoston ja pukkimerkki comma (eli pilkku erottimena), muutaman kerran ok/next.

    Vähän sitä täytyy/kannattaa siivota, esim. itselleni tarpeettomat sarakkeet pois ja muutenkin luettavanpaan muotoon.

    Terho

     

     

    ollikolli

    Kiitos Terho, toimii.

    Saat tästä virtuaalisen kylmän oluen kiitokseksi, toki jos joskus tavataan oikeassa elämässä , niin sitten tarjoan lasillisen ihan oikeasti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eikös MOTTI-ohjelmistolla pysty myös kasvattamaan puita? Se on etu jos haluaa laskeskella tulevia tuloja ja menoja.

    pihkatappi pihkatappi

    Voi excelissäkin kasvatella puustoa omilla parametreillä. Motti ohjelmassa toki valmiina paljon. Excelistä saat ulos kuitenkin monipuolisesti asioita, Motti ohjelmassa raportteja ei saa ilmeisesti vieläkään kovin paljon itse määriteltyä ja kokonaisuuksien hahmottamiseen siinä ei ole työkalua. Excel on erinomainen työkalu, vaatii kuitenkin perehtymistä että siitä hyötyä saa.

    En käytä nykyään kumpaakaan muutakuin metsätilaa ostettaessa tarjouksen määrittelyyn ja tietysti veroasioissa. Täytyisi varmaan oliikollia hieman peesata ja pudotella nuo metsäänfi tiedot exceliin, josko voisi suunnitella tulevia asioita ja maastokäynneillä päivitettynä tiedot saisi kohdilleen. Nykyään tällainen tiedon ylläpito on jo helppoa ja tehokasta, kun tabletissa on kartat sijaintitiedolla ja excel aukeaa maastossakin ja sama taulukko on pilvipalvelun ansiosta kaikkien omien laitteiden käytössä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perinteinen metsäsuunnitelma mhy:n palveluna verkko-ominaisuuksin varustettuna? Onko kellä kokemusta, voiko laskelmia tehdä? Minulla on sellainen, mutta en ole käyttänyt verkko-ominaisuuksia, kun en ole tarvinnut.

    Puuki

    Ei voi ainakaan SE:n verkkoms:ssa. Toimenpiteitä voi kyllä muutella ja kirjata muistiin.  Ne laskelmat pitää tehdä kuitenkin exelillä erikseen.

    Metsään.fi tietoja voi varmaan käyttää laskentaan, kun päivittää sen mahdolliset virheelliset tiedot oikeiksi.  Kun esim. ikäarvio saattaa heittää 30 vuotta oikeasta, niin ei sen kuvion tiedoilla ole mitään virkaa  laskennassa. Silloin puuston määrää on verrattu paljon vanhemman metsän vastaaviin ja kok.vuosikasvu voi olla laitettu esim. yli 100 % liian pieneksi.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Korjaan ohjettani vielä, jos joku tätä on yrittänyt ja  virheellisen ohjeen takia epäonnistunut. Tässä on saattanut tapahtua muutos palveluntarjoajalla tai sitten tuonti on tapahtunut minulla aiemmin eri Excel-versiolla toisella tapaa.

    Tallenetaan nimenomaan laaja kuvioluettelo (csv). Saattaa toimia joskus suppeammallakin, mutta ainakin tunti sitten suostui lataamaan vaan laajat. (Suppeammassa ilmoitti vaan lyhyesti latauksen epäonnistumisesta, ”yritä hetken kuluttua uudelleen”. Neljällä eri tilalla kokeilin, kaikilla sama ilmoitus. Laajalla aineistolla tuli heittämällä.)

    Tuodaan tekstinä (comma separated..) aikaisemman ohjeeni mukaan muuten, mutta erottimena onkin puolipiste (;) eikä comma (,).

    Koska kysessä on laajempi aineisto niin siivouksen tarve korostuu entisestään, siellä on saraketolkulla turhaa dataa.

    Terho

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)