Keskustelut Metsänomistus Metsähallitus ”Hölmöläisten peitonjatko”-linjalla

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Metsähallitus ”Hölmöläisten peitonjatko”-linjalla

    Tämän päivän Hesarissa oli juttu, että Metsähallitus aikoo ulkoistaa taimikonperkaustyöt yrittäjille, jotka käyttävät ulkolaista työvoimaa. Jos kyseessä olisi kilpailutilanteessa maailmalta tienestinsä hankkiva pörssiyritys, niin luonnollisestikin sen on soputettava kulurakenteensa kipailutilanteeseen. Metsähallitus on yhtä kuin valtio. Silloin pitää katsoa konaisuutta.

    Kun ilmeisestikin vierasmaalaisten verot jäävät saamatta, niin taloudellisestikaan ajatellen asiassa ei ole mitään järkeä. Vielä huonompi, asia on, että näin viedään metsäalan opiskelijoiden kesätyöt. Valtio satsaa miljarditolkulla rahaa koulutukseen. Tässä kohdassa olisi mahdollista saada periaatteessa ilmaiseksi koulutettua. Oppiihan siinä raivaussahan kahvoissa metsänkasvusta aivan eritavalla kuin koulunpenkillä.

    Kerrankin oli Hesarissa asiallinen kirjoitus. Kumma ettei kukaan Metsähallituksessa tai ministeriössä käytä kokonaisharkintaa. Pyritään näennäisesti taloudellisuuteen. Kun ”peittoa” jatketaan tarpeeksi, niin ei ole enää mitään jatkettavaa,

  • Puun takaa

    Saas nähdä, mistä kaukaa näitä tekijöitä jatkossa tulee, kun virolaisille on tästä eteenpäin Viron korkeimman oikeuden päätöksellä maksettava Suomessa suomalaistasoinen palkka. Kielivaikeudet työmailla ainakin lisääntyvät mitä eksoottisimmista maista väkeä saapuu. Lontoon murrekin tahtoo olla heille aika vierasta.

    Petri Petri

    Varmaan romanialaisten ”metsurien” kanssa törmätään vielä kieli- ja kulttuuriongelmiin…

    jees h-valta

    Tuo on lievää harhaa että Thaimaalaiset olisivat jotenkin erityisahkeraa kansaa. Aika nopeasti oppivat täällä maan tavoille ja vauhti tasaantuu aivan kotikutoiseen meininkiin. Näitä on kuulunut muista pidempiaikaisista työmailta. Toki sesonkiluonteisissa kovia suorituksia kun on pikkasen kiire ja pieni pakko saada nopeasti tuloa.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    ”Länsimaalaisten työnpalvominen on
    risti, johon he naulitsevat itsensä.”

    LIN YU-TANG

    jees h-valta

    Ja katsokaapa niitä Thai-ukkoja kotimaassaan. Eipä kiireen kiemuraa muualla kuin liikenteessä.

    Pete

    Metsähallituskin joutuu julkisena toimijana toimimaan hankintalain puitteissa. Olemme EU:ssa ja urakkaa voi tarjota vaikkapa romanialainen yritys. Kuten muissakin julkisissa hankinnoissa, niin tässäkin käy helposti niin, että alhaisin hinta ratkaisee. Laatu voidaan toki määritellä tarjouspyyntövaiheessa tarkasti ja jos työ ei ole sovitun kaltaista, niin asiakas, eli metsähallitus pyytää vain täydentämään työjäljen tarjouspyynnössä määritellylle tasolle.

    Ainoa keiono jolla julkinen hankkija voi tätä kiertää on omien työntekijöiden palkkaaminen. Omilla työntekijöillä voi työn teettää maksaa se sitten kuinka paljon tahansa. Ongelmana metsärityössä se on sen kausiluontoisuus. Metsähallituksen mailla talvi kestää keskimäärin puoli vuotta. Mitä tänä aikana metsureilla voi teettää? Vielöä suurempi ongelma on metsureiden saatavuus, tähän työhön ei ole enää suomalaisia saatavilla. Ja ihan mitä tahansa ei voi metsurin palkkakaan olla. Kansallisomaisuutta tulee hoitaa kestävästi ja taloudellisesti ja siihen kuuluu sekin, että metsänhoidon kustannukset pysyy kohtuullisella tasolla.

    Ratkaisu on se, että Metsähallitus valvoo yrittäjien toimintaa tiukasti. Urakoiden ketjuttamisen keiltäminenkään ei taida olla mahdollista.

    Kuitupuunkasvattaja

    Enpä ole lukenut tuota Hesarin artikkelia, mutta jos valta olisi, vaihtaisin Timpan eduskuntaan ja kolmesta viiteen tolloa sieltä pois. Hallitukseenkin Timppa joutaisi ja samalla sieltä kaksi tai kolme tolloa pois.

    On se vain kumma, kun meillä päättäjiltä puuttuu kansantaloudellinen ajattelu aivan kokonaan. Tämä on näkynyt monessa viime vuosien metsä- ja energiapolitiikan kysymyksissä.

    Jos Metsähallituksen metsät myytäisiin metsätalousyrittäjille jäisi raha kierämään syrjäseuduilla alueellisesti. Myös metsänhoitotöiden työpanoksen tuotot pyörisivät silloin suureksi osaksi alueellisesti.

    vänkäri vänkäri

    Suomessa on nykyisin tapana vedota EU:hun kohta asiassa kuin asiassa. Lakihan on niinkuin se tulkitaan ja esim. ranskalaiset ovat kunnostautuneet oman maan tuotannon suosimisessa jatkuvasti. En yhtään pistäisi hanttiin vaikka täälläkin alettaisiin pikkuhiljaa herätä huomaamaan, mihin tällainen halpaan hintaan perustuva kilpailu johtaa. Kuljetuspuolelta tiedän omakohtaisesti, miten saadaan aikaiseksi ns. edullinen tarjous. Etenkin tiedän sen mistä silloin säästetään. Siitä huolimatta halvin voittaa mm. kuntien kilpailutuksissa vuodesta toiseen.

    Timppa

    Se pahin asia on tuolla Metsähallituksen hommasa on metsäalan opiskelijoiden harjoittelutilanteen huononeminen ja siis ammattitaidon lasku.

    Itse olen rakennusinsinööri. Kun 1950-luvulla opiskelin, niin Valtio tarjosi harjoittelupaikkoja. Ei ne aina kovin lähellä Helsinkiä olleet. Yhtenä kesänä olin Pielisjärvellä päin Metsähalltuksen palveluksessa metsäautoteitä suunnittelemasa. Yhden kesän ratatyömaalla Haapavedellä. Pari kesää tiesuunnitteluhommissa Keski-Suomessa.

    Kyllä Metsähallituksen/Valtion pitää nytkin omistaan huoli pitää ja antaa riittävästi harjoittelumahdollisuuksia. Ainakin minä työhönottajana arvostaisin kaveria, joka on kierrellyt erilaisilla työmailla eri puolilla. On oppinut sekä ammattiasiaa että sopeutumista erilaisiin olosuhteisiin. Niitä ei opi kesätöissä kaupan kassana tai siivoojana.

    Puun takaa

    Tämän päivän henki tuntuu olevan, että nämä Pekka Himaset ja muut visionäärit ovat arvostuksen huipulla. Rakennussuunnittelukin on koko ajan erkaantumassa yhä kauemmaksi vallitsevasta todellisuudesta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)