Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 kuukautta, sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • Nuakka

    Jaahas, teinpäs juuri verkossa hankintakaupan 5ha enskasta. Jos talvea riittää tehdään maaliskuun paikkeilla, jos ei niin sitten ensi talvena. Levein kone tulee olemaan moto, n.3m. Ei teloja kenelläkään, ei polkuhintaan tehtyjä sopimuksia kenelläkään. Kuvio ennakkoraivattu 2 v sitten, boorilannoitettu 3v sitten. Ikää 30 v, puuta nyt 195m3/ha. Mittaillaanpa sitten teon yhteydessä uria, uravälejä ja tiheyksiä.

    Tolopainen Tolopainen

    Hyvin kasvanutta metsää, meillä päin jää 50m3/ha takamatkalle tuossa ajassa.

    Visakallo Visakallo

    On tullut muutaman kerran myös mieleen, että kuinka suuri rooli tässä ensiharvennusasiassa mahtaa olla Metsäkeskuksen oman profiilin nostolla? Metsäkeskushan on nykyisin melko näkymätön tavalliselle metsänomistajalle, ja on ollut jopa keskusteluja siitä, ettei se enää ole kiinnostunut muista kuin mahdollisista luonto- ja suojelukohteista.

    huski

    Hei

    ensiharvennusten pojapinta-alat ja ajourien leveydet saataneen kuntoon suomalaisen metsäammattitaidon avulla ja pääasia että näitä käyrien alle hakkattuja kohteita ON yritetty hoitaa. vasta vetona kysyisin pitääkö metsänsä hoitamattomana ja riukuuntuvaisena pitävät myös nostaa julkiseen ”tikun” nokkaan ja RANKAISTA. Miettimistä metsänomistajille metsäkeskuksen,metsänhoitoyhdistyksen ja puunhankinnan organisaatiolle!

    Ropsin

    Perustavanlaatuinen kysymys tähän väliin. Miten ajouraleveys mitataan?

    Siten että jätettävän puuston juuristo särjy, mikäli juuret särkyy niin poistetaan puu ja hyväksyrtään leveämpi ajoura

    Jätkä

    Tuo ohje mittaukseen edellyttää hakkuukoneen olemaan ajouralla kuten se on hakatessaankin.

    Siis on hankittava hakkuukone, joka ajetaan uralla samojen raiteiden mukaan, kuin on jo hakkuu – ja ajokone kulkeneet. Tornin alapuolelle – ihan keskelle tornin jalustaa, ripustetaan luotilanka (Myydään rautakaupasta) , jolla määritellään keskilinja. Kone ajetaan uran reunassa olevan puun kohdalle ja etäisyys luotilangan osoittamasta pisteestä runkoon mitataan.  Samanlainen mittaus tehdään uran toiselle puolelle, kunhan konetta on siirretty siellä olevan rungon kohdalle samoin kuin ensimmäisessäkin mittauskohdassa. Mitatut etäisyydet lasketaan yhteen ja on saatu uran leveys SILTÄ KOHDALTA.

    Mittaus toistetaan niin monta kertaa, että uran on todettu olevan sovituissa mitoissa kauttaaltaan.

    Mittauskone (Ei koje) – voi olla myös ketjuilla varustettu, ellei uppoaminen uhkaa, varsinkaan kuiuvana kesänä ja kanrtavalla pohjalla. Koje voi olla ihan pelkkä rallamittanauha, pituus kolme metriä pitäisi riittää myös keskustelupalstan kone-Hemmoille.

    Näin menetellen kone-Hemmotkin pääsevät jyvälle siitä, kuinka leveä on nelimetrinen ura, jonka täytyy riittää, kun kyse on kasvatushakkuusta. Poikkeuksena on mutkat, joita tulee välttää, mutta esim risteyksissä voidaan hätätapauksessa levittää uraa jopa 4,5 metriin saakka Kivennäismailla.

    Tämä ohje on nyt laadittu nykyisille valmistuville metsäkoneenkuljettaja-opiskelijoille omaksuttavaksi, ammattataitoisen opettajan laatimana.

    mehtäukko

    Nytkään ei Jätkän opit ole ajantasaisia.

    ”..Tornin alapuolelle – ihan keskelle tornin jalustaa, ripustetaan luotilanka (Myydään rautakaupasta) , jolla määritellään keskilinja…” Ainakaan Eco Logissa ja Komatsussa torni ei ole keskilinjassa, on ohjaamon oikealla puolella. Jos on noin tarkalla, keskinivelen ylemmän pystytapin alempi rasvanippa on keskellä kaikissa koneissa. Luotilankoja tähän ei tarvita!

    ”..Siis on hankittava hakkuukone, joka ajetaan uralla samojen raiteiden mukaan, kuin on jo hakkuu – ja ajokone kulkeneet…” Tämäkin ohje on aivan nurin kurinen. Uran leveyttä on mitattava tarvittaessa hakkuun kestäessä. Ei siellä motolla hortoilla korjuun jälkeen.

     

     

    suorittava porras suorittava porras

    Kehitys etenee siihen suuntaan , että moton havainnointijärjestelät ilmoittavat kuskille ,  mitkä puut poistetaan. Mikä lienee sitten mahdollisen peitteisyyden vaikutus lopputulokseen. Ura puolestaan määräytyy siten ,että kone mahtuu kulkemaan ilman puustovaurioita. Tähän asti ei ole mahtunut ,kun puustovauriot olivat aiempien vuosien raporteissa ongelma . Samoin urapainumat. Nyt niitä ei esiintynyt juuri lainkaan. Tämä on jäänyt pienemmälle huomiolle.

    Jos korjuuvaurioita halutaan välttää , on palstalla mahduttava reilusti liikkumaan. Pilkkujen viilaamiseen ei ole aikaa. On turha tunkea tuuman pulttia puolen tuuman reikään ja hokea ,että pakko sopia ,kun on vihitty.

    arto arto

    Noissa julkisuuteen nousseissa harvennuskohteissa oli puustovauriot vähentyneet paljon.

    mehtäukko

    Puustovaurioita ei tosiaankaan todettu. On tietenkin kohteessa ja toisessa ymmärrettävä suositukset, olosuhteiden haasteet ja että kuinka työ on kohtuudella toteutettavissa.  Kuvien räpsiminen selustan turvaksi ei ole nykyisin vaivalloista…

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 1,930)