Keskustelut Harrastukset Metsälehden juuret,syntymästä 105 v.

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
 • Metsälehden juuret,syntymästä 105 v.

  Jälleen on vuosi lopuillaan ja uusi tuloillaan.Metsälehden edeltäjän TAPIO-lehden perustamisesta (1907) tuli tänä vuotena kuluneeksi 105-vuotta.Metsälehden nimelläkin tulee ensi vuotena täyteen kunnioitettava 80-vuoden ikäpaalu.
  Paljon on metsätalous sinä aikana mullistunut,pois on hävinneet hevospelit ja justeeri metsurit.Millaisia ilmeitä sen ajan metsäihmisillä olisi,jos tulisivat hetkeksi nykymenoa katsastamaan.

  Tyytyväinen Metsälehden lukija kiittää .

 • Iron Man Iron Man

  Hän taisi vetää eilisestä herneen nenään.
  Suottahan hän mieltään osoittaa,eihän tämä nyt niin kuoleman vakavaa ole.

  Puun takaa

  Sitten tämä tapaus Iron:

  Ei tässä herneitä ole nenään vedetty, mutta raitista ilmaa senkin edestä.

  Aukusti

  Ennen isäntälinjalla keräiltiin hankikelin aikaan isolla moottorikelkalla niitä suuria siemenpuita.

  Mutta ajat muuttuvat, motollahan ne nykyisin keräillään ja tietysti isolla, jolla suurenkin puun voi nostaa kokonaisena sopivaan paikkaan,Vaikkapa siihen tulevalle ajoreitille,eikä tarvitse laahata pitkin taimikkoa.

  Ajourakin puulta toiselle valitaan sen tiheimmän taimiryppään kautta missä niitä taimia on vara tallatakin vähemmäksi ja silloin harvemmassa olevat taimet säästyvät.

  Näin meillä, entäpäs teillä?

  Puun takaa

  Aukusti kirjoitti asiaa.
  Siemenpuut voi toki poistaa monellakin tavalla, mutta Aukustin kertoma tapa on tätä päivää ja toimii hyvin.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Itselleni Metsälehti tullut n.20-vuotta.Onko palstalaisissa esim.50-v lehden tilaajana tai lukijoina olleita?.

  Metsälehden toimitus voisi HS:n tapaan kysyä lehden tilaajilta/lukijoilta ,ken mahdollisesti pisimpää tilannut lehden.

  Tilallisia joille lehti tullut sukupolvesta toiseen,alusta asti löytyy varmaankin.Varmaan vuosien saatossa tietoa ,oppia ym.mieleen painuvaa saattaisivat muistaa.

  Aukusti

  Muistan kuinka vaarilleni tuli Metsälehti sotien jälkeen ollessani kansakoulupoika. Oltuani poissa kotitilalta kaupunkilaisena parikymmentä vuotta, sain ostettua vierailta itselle kaipaamani tilan. Silloin tilasin välittömästi Metsälehden ja nyt siitä on kulunut neljättäkymmentä vuotta.

  Onnea Metsälehdelle!

  metsänvartija

  P.W.Hannikainen toimitti v.1888-1894 lehteä nimeltään Suomen Metsänhoitolehti.

  Ja sattumoisin metsänhoito-ohjeet ja metsänselvitykset (metsätaloussuunnitelmat) hoitoalueellani ovat P.W.Hannikaisen ideoimia.

  Varovaisia, usein toistuvia apuharvennuksia ja pystykarsintaa valiorungoille. 120 vuotta ei ole oikeaa metsänhoito-oppia muuttanut.

  Nykyiset metsänhoitomallit on sopeutettu metsäteollisuuden ehtoihin.

  Nykyisille metsäopiskelijoilla olisi paljon hyödyllistä opiskeltavaa, miten metsät saadaan oikein hoidettua.

  Ja ei ole metsänvartijoitakaan enää Suomessa kovin monta.

  Tarja Tarja

  Tapion julkaisussa 3-4/1911 kerrottiin puunkaatokoneesta, joka sahaa puun ”vähemmässä kuin 8 minuutissa”.
  Katso kuva: http://goo.gl/PvWHe

  Kuva esittää helposti siirrettävää puunkaatokonetta, jonka on konstruerannut amerikalaisen Multnomah Iron Works-nimisen rautatehtaan presidentti Edwin E. Thomas. Koneen käyttövoimana on höyry. Sahanterä on välittömästi kiinnitetty sylinterin mäntään; sylinteri taasen on kääntyvällä navalla yhdistetty rautaputkesta tehtyyn kolmionmuotoiseen kehykseen, joka helposti voidaan lujasti kiinnittää puun runkoon heti sahanterän alapuolelle. Kehyksen ulommaista päätä kannattaa rautaputkinen jalka, ja kun kehystä ruuvilaitteen avulla käy kohottaminen ja laskeminen niin saadaan kanto niin pitkäksi kuin kulloinkin halutaan, ei kuitenkaan 6 tuumaa vähäisemmäksi paitsi jos maata kannon ympärillä jonkinverran raivataan. Sahaa syötetään vähitellen kahden voimapyörän kautta kulkevan köyden avulla, johon on kiinnitetty paino. Sahanterän asentoa voidaan muuttaa ja syöttäminen saattaa tapahtua kummalta puolen puuta tahansa. Kuuden hevosvoiman höyrypannu, jota käy kuljettaminen reellä, antaa koneelle tarpeellisen käyttövoiman….
  Kaksi miestä ehtii vähemmässä kuin viidessä minuutissa irroittaa koneen puusta, siirtää sen 100 jalkaa ja asettaa kuntoon toiseen puuhun. Senjälkeen kun kone on kiinnitetty puuhun, tarvitaan varsinaista sahausta hoitamaan ainoastaan yksi mies. 4 jalan vahvuisen kuusen sahaa kone poikki vähemmässä kuin 8 minuutissa. Lyhemmässä kuin 2 minuutin ajassa voidaan kone muuttaa katkomaan jo kaadettua runkoa. Tätä tarkoitusta varten on mukana kehys kohtisuoraa sahaamista varten, johon kone helposti voidaan kiinnittää, sitten kun se on irroitettu entisestä vaakasuoraan sahaamiseen käytettävästä kehyksestä…
  Tätä nerokkaasti rakennettua konetta voi miltei kaikkialla käyttää käsin sahaamisen asemesta. Käyttövoimaksi soveltuu paitsi höyry myöskin puristettu ilma.

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)