Keskustelut Metsänomistus Metsälehden metsätila-laskuri…

Tämä aihe sisältää 26 vastausta, 14 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Hannu Liljeroos 1 kuukausi, 4 viikkoa sitten.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
 • Metsälehden metsätila-laskuri…

  Käypääkä kokeilemassa, ihan mielenkiintoinen. Voipi vertailla mitä tuli maksettua / mitä maksaa nyt. On tietysti myös työkalu ostoon-myyntiin…

 • sitolkka

  Järjetöntä kun ajattelee, että Suomessa saa maksaa ihan pikku tilkusta sen millä Virosta sai satojen hehtaarien kartanon 1990-luvulla. Ja se puun hinta on muuten Virossa paljon parempi ja Suomessa mataa menneiden vuosikymmenten tasolla.

  Puuki

  Varmaan on tilausta mahdollisimman yksinkertaiselle laskurille, jolla uudet metsänomistajat, esim. metsää perineet, voivat arvioida ja vertailla  edes +- 30% haarukassa metsän arvoa.

  Kun metsään.fi palvelussa on aika tarkat tiedot metsätiloista ja tilojen puustosta, niin olisi kätevää, jos metsälehden laskuriin voisi syöttää sellaiset tiedot, jotka näkyvät suoraan metsään.fi palvelussa.

  No joo. Voin olla liian kriittinenkin.  Tukkipuuprosenttia ei näy metsään.fi : ssä mutta se on kuitenkin yksi oleellisimmista tiedoista laskettaessa tila-arvioitakin.  N.  60 -70 % heitti laskurin arvio tuossa yhdessä palstassa ms:sta laskettuun arvioon.

  Justeeri

  Planter kaipaili sellaista ohjelmaa , joka käyttäisi hyödyksi metsään.fi tietoja,

  sellainen on olemassa, toimii taulukkolaskenta (excel) alustalla.

  Voipi kysellä tuolta metsamantu@gmail.com

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Käsittääkseni metsäyhtiöiden ilmaiset laskurit käyttävät juurikin metsaan.fi tietoja. Kokeilemistani SE:n laskuri antoi pienimmän tuloksen ja samalla realistisimman.

  Hannu Liljeroos Hannu Liljeroos

  Testasin ensimmäistä kertaa tätä uutta laskuria. Syötin siihen yhteensä kaksikymmentä tilaa eri maakunnista. Näistä neljätoista (70 %) sai laskurin avulla tuloksen, joka poikkeaa alle 10 prosenttia toteutuneesta kauppahinnasta, yksi tila poikkesi alle 20 prosenttia ja viisi tilaa yli 20 % (21 %…35 %). Ero oli suurimmillaan 35 %.

  Suurten tilojen, kauppahinta yli 100 000 euroa, osumatarkkuus oli selvästi parempi; Kaksitoista tilaa, joista kymmenessä poikkeama alle 10 %.

  Tuo kasvupaikkojen rehevyyden määritys vaatisi parantamista. Jos esim. tilan maapohjat ovat kaikki tuoretta kangasta (MT), niin mihin kohtaan nappi pitää kohdistaa.

  Laskurin avulla saadaan metsätilan keskimääräinen markkina-arvo. Testissäni suurimmat poikkeamat tulivat kohteilla, joista oli maksettu selvästi keskitasoa enemmän tai vähemmän. Mitä enemmän tilan ominaisuudet poikkeavat keskitasosta puoleen tai toiseen, niin sitä todennäköisemmin myös laskurin antama tilan arvo ja kauppahinta eroavat toisistaan.

   

   

   

  Puuki

  Piti syöttää uudelleen tuon  tilan (josta aiemmin kerroin) tiedot laskuriin, jotta selviäisi olenko kertonut aiemmin ihan satua.

  En ollut.  Ms:n mukaan laskettu arvio pelkästään puustosta on n. 60 % yli laskurin antaman arvion.  Tukkipuuosuus on n. 50 % ja suurin osa kuvioista on päätehakkuuiässä.  Laskuri tarjoaa kuution keskihinnaksi 21 €, kun se on tuolla tukkiosuudella yli 35 € .

   

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Itselle kävi samoin kuin Puukille,eli halvaksi jäi tila kun testasin, keskihinnaksi tuli 25€.Saman kaltaisista tiloista täällä puustonkeskihinnaksi kyllä n.40 € tilakaupoissa tullut reilusti.

  6tukki

  Olen Liljeroosin kanssa samaa mieltä siitä, että tuota kasvupaikan rehevyyden määrittelyä tulisi parantaa. Varsin pienillä määrittelyn vaihteluilla saa yllättävän suuria muutoksia lopputulokseen.

  hatelo

  Kauppahintatilastohan se kertoo varmimmin mitä metästä maksetaan. Mietin aina kaiken euroa motille. Kun tietää motit ja millaisissa metsissä se on ja paljonko puustosta on tukkia, niin hintahan on riittävällä tarkkuudella siinä. Jos paljon nollakakkosia puustossa niin meillä päin mottihinta 25 € (se on toki eri asia kannattaako sellaisista sitä itse maksaa…). Jos suurin osa nollakolmosta, niin 30€/motti. Jos nollanelostakin löytyy reilummin, niin 35€/motti. Voi toki etenkin tässä viimeisessä vaihtoehdossa markkinoilla puustoisissa tiloissa mopo karata niin käsistä, että 40€/motti on hinta. Sitten pitää itse miettiä missä on kärkeä. Ha-hintahan on aivan sivuseikka koska välittömiä ja näköpiirissä olevia hakkuumahdollisuuksia ostetaan. No on nuo laskurit toki ihan hyvä ja virkistävä lisä metsän arvonmääritykseen. Itse tiedän jo metsästä autolle tullessa karkeasti mitä metsästä voi maksaa. Kotona taskulaskimella ja kansalaisen karttapaikalla on puoleen tuntiin tarkka laskelma tehtynä ja tarjous kasassa tai sitten päätös: liian kallis, ei kannata edes tarjota. Useamman tilan kaupat olen lyönyt lukkoon heti maastotarkastuskäynnin jälkeen.

  Hannu Liljeroos Hannu Liljeroos

  Tuo Puukin saama tulos vaikuttaa oudolta. Jatkossa teen lisää testejä, jotta laskurin mahdollisia virheitä voitaisiin korjata.

  Voisitko Puuki paljastaa tilastasi seuraavat tiedot: sijainti (kunta/maakunta), metsämaan ala, puuston määrä metsämaalla, tukkipuun osuus, kehitysluokkajakautuma? Näitten tietojen avulla katsoisin seurantatilastostani lähinnä vastaavien kohteiden toteutuneita kauppahintoja (e/ha ja e/m3).

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)