Keskustelut Metsänomistus Metsänhoitoyhdistysten arvio

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Metsänhoitoyhdistysten arvio

    Hei!

    Voisiko joku avata metsänhoitoyhdistysten antamaa metsäarviota kaupunkilais tollolle.

    Mitä tarkoittaa odotuslisä ? Myrsky, myyrä, kirjanpainaja, tykkylumi,  tyvilaho ym. metsän tuottoa vähentäviä ongelmia, tai entäpä taimikoiden hoito ja harvennuskuluja . Ovatko nämä odotuslisiä? miksi etumerkki on + eikö sen pitäisi olla  miinus?

    Mikä tämä arvonkorjaus nimike on, mitä se pitää sisällään ?

  • Timppa

    Odotusarvokerrointa käytetään nuorten voimakkaassa kasvussa olevien metsien hinnoittelussa.  Puuston määrä on pieni ja yksikköhinta samoin, mutta kasvu usein yli 10 %.  Puuston arvo tila-arviossa on siis nykypuuston arvo kerrottuna odotusarvokertoimella.  Katselin erästä tila-arviota.  Siinä 18-vuotiaalla metsällä kerroin oli 2,5 ja 50-vuotiailla 1,1:stä 1,5:een.  Näytti männyllä olevan tässä tapauksessa suurempi.

    Sitten siinä tila-arviossa lopussa on arvonkorjaus.  Se kattaa kaikki ongelmat myyristä uudistuskuluihin.  Siteeraamassani arviossa korjauskerroin oli 0,82.  Se on aika suuri.  Joskus kerroin voi vaikkapa 0,7.

    pihkanaama

    Ilman odotusarvolisää nuoren metsän arvo, jossa on pelkkää kuitupuuta olisi laskennallisesti jopa alle puolet varttuneesta taimikosta. Odotusarvolisä korreloi osuutta, joka muuttuu tulevaisuudessa kuitupuusta tukkipuuksi ja moninkertaistaa arvonsa.

    Arvonkorjauksella vähennetään esim. metsäkuvioiden huonosta kunnosta johtuvaa arvon alenemista sekä myös huomioidaan puunmyynnistä maksettavan veron osuutta. Arvonkorjaus on tyypillisesti 25-30%

    Kivelänhanttu

    Odotusarvolisä on metsikön odotettavissa oleva arvonnousu. Ei tällaista käytetä missään muussa kaupassa, vai käytetäänkö ?. Tämä on yleinen käytäntö metsämaakaupoissa. Arvonkorjauksen kuvittelen olevan käteisalennus tai tingitty hinta.

    Näätä

    MHY mainostaa laskelmissaan, että odotusarvo tarkoittaa puustosta tulevaisuudessa saatujen tuottojen nykyarvoa. Niinpä niin…

    Arvonkorjauksella huomioidaan kaupankäyntikuluja, vuosikuluja, hoitorästejä, tulevia investointeja jne. Täysin hihasta saatu luku…

    Itselle ainoa oikea tapa arvioida metsäpalstan hinta, on laskea tulevien tulojen ja menojen suuruudet ja diskontata ne nykyhetkeen huomioiden oma tuottovaatimus. Tämä toimii olit sitten ostamassa tai myymässä metsätilaa. Metsäalan ammattilaiselta voit pyytää arviota tulevien puunmyyntien ja hoitotöiden ajankohdista, jos itse et osaa niitä arvioida. Loppu on sitten taulukkolaskentaa.

    Burl

    Kuten Näätä kirjoitti, tuo arvonkorjaus on enemmän tai vähemmän ”Stetsonin kaavalla” (hatusta vedetty), arvioijan subjektiiviseen tulkintaan perustuva kerroin. Ensin tilan puusto mitataan hyvään tarkkuuteen pyrkien, numeeriset odotusarvokertoimet haetaan taulukoista ja sitten lopuksi loppusummaa  korjataan vaikka 20 tai 30 % alaspäin, miltä nyt sattuukin tuntumaan.

    Nohevalla metsätilan ostajalla tietysti on ammattitaitoa arvioida tarjoushinta itse, mutta maallikot ovat heikommassa asemassa.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)