Keskustelut Metsänomistus Metsänomistaja ja työttömyys

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Metsänomistaja ja työttömyys

    Olen taas saanust palkkatyöprojektini valmiiksi eikä uutta löydy hevillä.
    Aika ei tahdo kulua mitään tekemättä.
    Koska metsissä olisi rästejä haluaisin harvennella niitä parhaaseen kuntoon.
    Verottomana voi myydä 125 kuutiota. Hakintatyön arvo lienee myös verovapaata tuolta osin.

    Hankintatyön tulo on hankala ylimenevältä osalta oska tulo aiheuttaa ansisidonnaisen ”sovittelun”.

    Yritin selvittää mitä tapahtuu jon hakkaan hankinnalla vaikka 250 kuutiota.
    Miten pitkälle ajalle sovittelu ajoittuu? Koska aikaa on voin tehdä työtä pitkän mukaan.
    Arvioidaanko palkakseni verottajan taulukon mukaisesti?

    Haluaisin kuitenkin (yksinkertaisuuttani) toimia rehdisti.

    Asiaa ei tunnu uskaltavan kertoa kukaan.

    Siispä on kaksi vaihtoehtoa:
    1) teen ”svart jobb”
    2) en tee mitään

    Duuseri

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Harrastelija oikeassa, ei ole mitää 125 kuution verovapaata myyntioikeutta olemassa.

    Hankintakaupassa, jos itse tai perheenjäsen tekee hakkuu ja ajotyön saa työn arvon vähentää kauppahinnasta. Tämä työn arvo lasketaan kuitenkin ansiotuloksi. Kuitenkin 125 kiintomottia voi tehdä ja ajaa (henkilöäkohti) niin ettei siitä tule ansiotuloverotusta.

    Työn arvoille on verottajalla puutavaralajeittain ohjeelliset taksat, mutta metsänomistaja voi myös laskea itse työkustannuksen.

    Se miten tämä synkkaa sitten työvoimaviranomaisten kanssa on jo toinen juttu.

    On sinulla kolmaskin vaihtoehto, jos et tee ollenkaan vähennystä hankintatyöstä, niin ei tule verotettavaa tuloakaan. En tiedä miten verottaja sen hyväksyy.
    Itse olen joskus jättänyt vähennyksen tekemättä kun olen koneella teettänyt, olen vain merkinnyt että konetyölasku on mukana vuosimenoissa.

    Sitten on se mahdollisuus, että teet vain raivaustöitä siellä metsässä.

    Huomioon on myös otettava ystävälliset naapurit ja kylänmiehet. Sieltä saattaa viesti kiiriä työkkärille, että se tekee täällä rahanarvoista työtä omassa metsässään. En ainakaan osaa sanoa miten työkkäri asiaan suhtautuu.

    Asiasta on vanhan palstan aikana keskusteltu täällä, mutta en muista miten se meni.
    Olisi Hannu Jauhiaiselle pähkinä purtavaksi sekä verottajan, että työkkärin osalta.

    Miten on onko jollain omakohtaista kokemusta tai muuten tietoa asiasta. On hyvinkin tärkeä asia monillekkin metsänomistajille, ei toki meille eläke-ukoille.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Minun käsitys ainakin jostain kauempaa on ettei tuo vaikuta työttömyyskorvaukseen mitään. Mutta eikö ole varmempi itse soittaa ja kysyä tuo varmuuden vuoksi vaikka molemmista. Verottajan tulkinnat ja työvoimatoimiston kanta.

    abietis

    Katsotaas,
    Salaa tekeminen ei onnistu, naapurit on lähellä.
    Riskiä ei uskalla ottaa, on näes kolmilapsinen perhe elätettävänä, ja vielä koirakin.

    Pähkäilin että voisin tehdä ”rehellistä” työtä jos saisin selvyyden miten ensinnäkin ilmoitan työmaarän.
    Toiseksikin millä arvolla työni hinnoitellaan.
    Minulle ei ole ansioturvan pieneneminen ongelma, tietty määrä leipää on saatava tälle porukalle.

    Se 125 m3 on vajaata 4 tonnia brutto sillä ei emäntä pitkään katsele.

    Ongelma on siis etteivät viran omaiset (osaa) vastaa selkeästi.

    Kum kysyin asiaa vastaus oli että ”verotettavat palkkatulot vaikuttavat korvauksen määrään”.

    Ilmotanko siis tehneeni 320 kuutiota yhdessä päivässä vai mitä?

    No aurinko paistaa ja linnut laulaa, eekun pilikille.

    abietis

    Nyt selvisi, eli kaikki ennakointi oli silkkaa arvailua ja uhkapeliä.
    Mites nyt kun niitä TE-keskuksen ihmisiä ei saa kiinni….

    Mahdollisesta metsätilalla työskentelystä tulee ilmoittaa TE-toimistoon. TE-toimisto tutkii työskentelyn vaikutuksen työmarkkinoilla oloon.

    Ansiopäivärahahakemukseen metsätilalla työskentelyä ei tarvitse merkitä. Työttömyyskassa tutkii metsätilasta saadut tulot vuosittain verotuspäätöksestä. Kuten aiemminkin, verotuspäätös toimitetaan kassaan syksyllä. Jos verotuspäätöksessä on ansiotulona verotettavaa tuloa metsätaloudesta (voi näkyä verotuspäätöksessä esim. nimellä
    hankintatyö, ansiotulot yhtymistä, tulot metsätaloudesta) vaikuttaa tuo tulo seuraavan 12 kuukauden ajan ansiopäivärahaan vähentävästi.

    Esim. vuoden 2012 verotuspäätöksessä on metsätalouden ansiotuloa 5000€. Tämä summa jaetaan luvulla 12 ja näin saadaan kuukausikohtainen tulo (5000/12=)416,67€. Tulo vähentää ansiopäivärahaa ajalla 1.11.2013-31.10.2014. 1.11.2014 alkaen mahdollinen vähentävä ansiotulo tutkitaan vuoden 2013 verotuspäätöksestä.

    Metsätaloudesta mahdollisesti saatava tulo vaikuttaa ansiopäivärahaan siis aina viiveellä. Mikäli tulo on oleellisesti muuttunut, on ansiopäivärahan maksua mahdollista korjata takautuvasti. Esim. hakemukset vuodelta 2013 voitaisiin käsitellä uudelleen, kun vuoden 2013 verotus on vahvistunut. Tämä kuitenkin tutkitaan aina tapauskohtaisesti.

    Metsätaloudesta saadun tulon verotuksesta suosittelemme tiedustelemaan verottajalta. Kassan kannalta ratkaisevaa on se, onko metsätaloudesta saatu tulo ansiotuloa.

    topintam topintam

    Terve oletkin jo päässyt asian ytimeen jota itsekkin viime keväänä pähkäilin,,,

    Itsellä oli työttömyysaikana semmonen raivaussaha operaatio mielessä ja ajattelin että teenpä pois ja ilmoittelen kaikille asiallisesti. Soitin ma aamuna te-toimistoon ja ilmoitin alkavani työt omassa metsässä. Kävelytin viikon sahaa,,ja seuraavana ma ilmoitin taas että homma tehty,,,

    homma ei vaikuttanut työttömyysetuuteen koska kesto alle 14! pv ja ansiotuloa ei kertynyt. Helvetinmoinen paperinpyöritys kuitenkin ja seuraava etuuden maksatus taisi siirtyä1kk koska paperit ja(tekemättömät) päätökset seikkailivat te- ja kassan väliä.

    -Paska maku jäi, ei työnteon tarttis olla näin jäykkää.

    Hyvin suunniteltunahan hankintahakkuu voisi olla jaettuna vuoden vaihtumisen aikaan jolloin voisi olla mahdollisuus 27 työpäivään ja 249 kiintoon ilman sivuvaikutuksia etuuteen.

    abietis

    Rööri roopen juttu menee tämmöseltä tyhmän kankeelta ja vieläpä yltiörehelliseltä ohi ja korkeelta.

    Uhkausta vai pelotteluakon se oli?

    Avauksen tarkoitus oli selvittää nimeomaan rehellisen työn reunehdot ja etu käteen.

    Tarkoitus ei edes ollut palkata kaukaasian emiraatteja.

    ap-ex

    Omakohtaisesti asiaan liittyen opin asiat kantapään kautta ja kalliiksi tuli. Eli kun loppui ansiotyö, tein omassa metässä rästihommia hankintana vuokramotolla n. puoli vuotta vuoden 2011 alussa. Kuitumotteja kertyi noin tuhat + energiapuita. Sen jälkeen hain vasta työttömyyskorvauksia, enkä tehnyt töitä metsässäni enää, raivuri hommia lukuunottamatta.

    Kaikki tiedot on annettu asiallisesti verottajalle eli itselle maksettua palkkaa (=hankintatyö). Mutta kun siellä ei ole kuin yksi luku vuoden 2011 ansioista, ei esim. ajankohtaa näiden ansioiden hankkimisesta. Kassa sitten vain jakaa tämän tulon tasaisesti koko vuodelle kaavamaisesti ja tämä ansio vähentää sitten tänä vuonna maksuosuutta 50 % tapauksessani!

    Mielestäni asia ei ole läheskään kohtuullinen, jos asia ei sitten muutu takautuvasti tämän tiedon mukaan: ”Esim. hakemukset vuodelta 2013 voitaisiin käsitellä uudelleen, kun vuoden 2013 verotus on vahvistunut. Tämä kuitenkin tutkitaan aina tapauskohtaisesti.”

    Olisinpa vain metsästellyt ja antanut metsät pusikoitua entisestään…

    Raaka-Aarne

    Ihan vain yleisellä tasolla toteaisin, että meidän on maksettava veroja, jotta tämä meidän yhteiskuntamme pysyisi pystyssä. Ja nimensä mukaisesti työttömyysturvan tarkoituksena on turvata edes jonkinlainen toimeentulo työttömälle ja vailla ansiotuloja olevalle henkilölle. Jos täyttä ansiosidonnaista alettaisiin maksaa ansiotyötä tekeville henkilöillekin, koko järjestelmältä olisi pohja poissa.

    Kyllä asiat voisivat olla huonomminkin. Puun myynnistä saadut pääomatulot eivät vaikuta ansiosidonnaisen määrään. Väittäisin myös, että suurimmalla osalla työttömistä ei ole aariakaan omaa metsää taloutensa tilkkeenä.

    Ansiopäivärahan sovittelustakin löytyy tietoa netistä googlettamalla. Jos oma talous sen suinkin sallii, kehotan keskittymään perheeseen ja harrastuksiin, sillä se kaikki on sitä todellista laatuaikaa.

    Raaka-Aarne

    Puun takaa

    Taneli ja Raaka-Aarne taisivat jo asian selvittääkin, eli pääomatulot eivät vaikuta ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan. Myy puut pystykaupalla ja tee itse hoitotyöt, niin ongelmia ei tule kenenkään kanssa. Kateelliset naapuritkin saavat pitkän nenän. Tämä asia on aikoinaan taisteltu vakuutusoikeutta myöten, ja ratkaisu on kaikkia osapuolia sitova, eikä siitä voi valittaa. Näin käy joskus, kun sitkeä tavallinen tallaaja hakee itselleen samat oikeudet, kuin herrat ovat itselleen säätäneet.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)