Keskustelut Metsänomistus Metsänomistajan matikkapää?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)
  • Metsänomistajan matikkapää?

    Olen pikkupojasta asti ihaillut metsämiesten matikkapäätä. Aikoinaan oli turha yrittää metsäkouluun, jos matikkapäätä ei ollut. Tarkastakaapa oma tilanne MTV:n sivuilta. Siellä on peruskoulun matematiikan kokeita, jotka minusta yhden suoritettun jälkeen tuntuvat varsin alkeelliselta.

    Moni-(2-) valintatehtäviinhän pääsee jo tuurilla 50 %:n tulokseen! Ennen ei annettu valmiita vastauksia ja näistä tehtävistä puutuui itsenäiset ongelmaratkaisut. Perus tekijäyhtälöt nyt pitäisi kaikkien metsän kanssa tekemisessä olevien hallita!

    Laittakaapa tuloksia!

  • Jätkä

    Metsätalousinsinöörikoulutukseen haetaan koulutodistuksilla. Kun hakijoita on ollut n tuhat ja sisään pääsee noin sata, on kouluilla ollut hyvät mahdollisuudet valita sopivimmiksi katsomiaan oppilaita.

    En ole nyt osallistunut tuohon valintaprojektiin moneen vuoteen, koska pääsin eläkkeelle, mutta silloinkin loppuaikoina valintatilaisuuteen tuli rutkasti nuoria, jotka kokeessa panivat parastaan.

    Kun ainakin aikaisemmin kokeeseen asti valkkaantui hyvällä YO- todistuksella hakenut nuori, lienee kokolailla turhaa testata hänen laskutaitojaan kovin monimutkaisin tehtävin. Samoin monivalintakokeen vaihtoehdot, joita on yleensä vähintään neljä, lajittelevat hakijat melko tehokkaasti, onhan kysymyksiä ainakin ollut vähintään sata. Kun kysymyksiä on sata, niin joskus on Hylsy jysähtänyt jo 97 :n oikean vastauksenkin jälkeen.

    Lukion jälkeen suoraan pääsykokeisiin, ei paljoa anna lisäinfoa perustekijäyhtälöihin.

    Toki se vanha menetelmä, että ensin hakataan pokasahan kanssa muutama kuutio eri puutavaralajeja ja seuraavana päivänä sata meriä ojankaivuuta lapiolla, jakaisi porukkaa niin, että kokeen lopussa ei olisi hakijoista jäljellä täyttä luokallista, muut olisivat pötkineet kotiin.

    Planter Planter

    Heittäisin tähän kuitenkin tohtoritason matematiikkatehtävän, tuolta Luken kanta-arviot ketjusta.

    2000 hehtaarin alueella on 7 hirveä ja niistä kaadetaan 8. Montako jää jäljelle?

    (Kaakkois-Suomi-Etelä Häme)

    Oikea vastaus: 7

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Laajemmin hankala arvioida metsänomistajien matikkapäätä. Jos nyt jotain tältä keskustelupalstalta voi päätellä niin muutama keissi. Matematiseen ajatteluun nimittäin kuuluu myös lukujen suuruuksien hahmottaminen.

    1. Heitin johonkin niistä sadasta hirviketjusta piloillani että hirviongelman kustannukst alkaa olla Suomessa 2 miljardia/v, perustelin vastaukseni muutamalla huuhaa-luvulla ja kertoimella. Aika monta kommenttia tuli perään että ”nyt alkaa olla jo oikeansuuntaisia lukuja..”

    Samaan aiheeseen kommentoitiin että kun hirvien syömien taimien hinta kerrotaan lopputuotteen hinnalla (luultavasti sellutonni tai lankkumetri) niin päästään vasta oikeaan lukuun.

    2. Eräs kirjoittaja kertoi taannoin että lannoituksen vaikutuksesta puidensa luston paksuus oli noussut 1 mm:stä 6 mm:iin. Oma johtopäätöksensä oli että kasvu oli 6%

    3. Yksi kirjoittaja avautui suurten metsäyritysten lahjovan ympäristöjärjestöjä sadoilla miljoonilla vuosittain. Luvut ovat kuulemma suoraan luettavissa yritysten vuosikertomuksista.

    Mainittakoon että kaikki edelliset esimerkit olivat palastan ehdottomaan eliittiin kuuluvien nimimerkkien kirjoittamia

    Planter Planter

    Samaan sarjaan kuuluu se, kun bayesilaiseen tilastotieteeseen perustuvan populaatiomallin avulla on kehitetty hirvi, joka ei metsästämällä vähene.

    Duuma nousee seisomaan ja taputtaa samaan tahtiin, hienoa!

    Länsimaissa jo lehdistökin puuttuisi asiaan.

    Timppa

    Hirvikannan vähenemistä ainakin ajoittain on kyllä empiiristä tietoa.  Sitä on turha Planterin  kiistää.  Johtuuko sitten metsästyksestä vai ei tuo väheneminen.  Siihen voi itse kukin ottaa kantaa.

    Sitten on kyllä empiiristä tietoa sellaisesta ilmiöstä, että metsästyksen tehostamisen aikana supikannat ovat lisääntyneet.  Aikanaan supisaaliit olivat luokkaa 70000 yksilöä vuodessa.  Kun aloitettiin tehostettu pienpetokampanja, saalismäärät yli kaksinkertaistuivat pysyvästi.   Mitenkähän tämän ilmiön osaisi selittää.  Ja kuinka duuma mahtaisikaan hurrata.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Ei tuo vielä mitään (supikoirien mukalisääntyminen).

    Tuo henttosen hypoteesiin voimakkaasti nojaava ja koko ajan yhä kiihdytetympänä jatkettava pienpetojentappokampanja metsäkanalintukantojen elvyttämiseksi on tuottanut loistavan tuloksen. Kun esimerkiksi kirkkonummen biskopsbölessä sijaitsevalla laskentareitillä havaittiin vuodenvaihteessa 1962-63 yhteensä 240 teertä, niin tänä vuonna koko maasta on löydetty 212 teertä.

    Ja mikä pahinta: vuodenvaihteessa 1963-64 on laskettu koko maassa 436 reittiä, kun tänä vuonna 473.

    Eikä tässä vielä kaikki: vuodenvaihteessa 1962-63 on turun torin ympäriltä viiden (5) kilometrin säteellä sijaitsevilta laskentareiteiltä laskettu 138 teertä.

    Huolimatta siitä, että kanalinnut viihtyvät hyvin kaupunkiympäristössä ihmisten lähellä (edellyttää kuitenkin ehdottomasti sitä, että niitä ei tapeta eikä myöskään niiden voimakasta lisääntymistä edistäviä myyränsyöjiä), kirjoittaa (savon sanomat 13.03.2017) turun yliopiston dosentti (olisiko peräti päivystävä dosentti) timo vuorisalo: …poikkeuksen kaupungistumiseen tekevät kanalinnut. Niiden kannat ovat vähentyneet myös luonnonympäristössä, eivätkä ne näytä viihtyvän ihmisen rinnalla lainkaan…

    Puuki

    Joo, helppoja olivat. 10 pistettä tuli . Tasasivuisen kolmion piiri-tehtävä oli erikoinen, siihen saa tehtyä kumpaan tahansa vastaukseen sopivan yhtälön.

    Nimetön

    Anton, tuosta teerien määristä: mihin laskentareitteihin lukumääräsi perustuvat?

    torppari

    no kertoo paljokii matikkapiästä jos hehtaarin taemikon  aetaus maksaa tuhat eoroo ja pittää halapana.  sillo on jo oltava liikoo pätäkkätä

    Näätä

    harrastelija: ”Moni-(2-) valintatehtäviinhän pääsee jo tuurilla 50 %:n tulokseen! Ennen ei annettu valmiita vastauksia ja näistä tehtävistä puutuui itsenäiset ongelmaratkaisut. Perus tekijäyhtälöt nyt pitäisi kaikkien metsän kanssa tekemisessä olevien hallita!”

    Vastaavasti myös prosenttilasku olisi syytä hallita…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)