Keskustelut Luonto metsänomistajan suositukset linnunpöntön ripustamiseen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)
  • metsänomistajan suositukset linnunpöntön ripustamiseen

    Merkitty: 

    Sain naapurilta luvan ripustaa linnunpönttöjä. Tarkoitus olisi tehdä asia niin optimaalisesti kuin vain mahdollista, ettei puille ja metsätaloudelle aiheutu ongelmia.

    Mitä materiaalia käytätte ripustamiseen, mikä kestää mutta toisaalta maatuu?

    Entäs ripustaminen, oksanhangasta roikkumaan vai kiertämällä naru rungon ympäri?

    Muuta huomioitavaa?

     

  • Nimetön

    Oisko puunhalaajalle tuo halain hyvä vaihtoehto?https://www.youtube.com/watch?v=-niNy5Aw2DA

    pikkutukki

    Joka vuosi huolto ja puhdistus .

    Nimetön

    Tossa naapuriteemassa linnut kyllä nähdään vaarallisina petoina:

    ”Luonnonvaraiset eläimet pärjäävät parhaiten luonnon antimilla, enkä halua, että niitä änkeää nurkkiin tekemään pesiään ja tuhojaan.”

    Mitä pönttöjen ripustamiseen tulee niin vanha neuvo on tämä: ripusta niin että lentoaukko tulee poispäin puun rungosta…

     

    Juniperus

    Pöntön kiinnittäminen puuhun narulla tai rautalangalla on yksi vaihtoehto, mutta pitää vuosittain seurata ettei naru tai rautalanka kiristy liikaa puun kasvaessa paksuutta ja hirtä puuta kuoliaaksi. Vuosia sitten kiersin ja solmisin tavallisen pyykkinarun meko tiukkaan kahteen rinnankorkeudelta n. 20 cm haapaan ja vuosittain seurailin kuinka naru joka vuosi kiristyi ja upposi puuhun.  Kesti n.5-8 vuotta kun haavat kuivuivat pystyyn.  Lienee narun tai rautalangan kiertäminen ei toivottujen haapojen ympäri hyvä konsti hävittää ne.

     

     

    Jätkä

    Yksi hyvä jippo on porata reikä myös pöntön takaseinään. Oksasahalla katkaistaan puussa oleva oksa muutaman sentin tynkään ja koukkupäisellä kepillä nostetaan pönttö oksantynkään roikkumaan.

    Samalla työkalulla voi kevät-talvella nostaa pöntön alas ja puhdistaa sen, sekä nostaa takaisin.

    Timppa

    Ei puun ympäri.  Minä olen käyttänyt sähkömiehiltä jäänyttä päällystettyä johtoa.  Porannut sille pönttöön reiät ja sitten kiertänyt johdon päät oksien ympäri.

    On niistä pöntöistä joskus harmiakin.  Tein kerran metsänkäyttöilmoituksen männikön harventamisesta.  Metsäkeskus ilmoitti, että alueella on joskus asustanut liito-orava pöntössä.  Olin ihmeissäni, koska kyse oli paikasta, jossa eivät liiturit asusta ja jossa en ole mitään pönttöä huomannut.  Selvisihän asia.  Joku innokas (virkamies) oli vienyt meidän maalle luvatta pöntön erääseen puronvarteen.  Siis 10 §:n kohde.  Kaverilta olivat koordinaatit menneet puoli kilometriä harhaan.  Tämän tarinan opetus on tietenkin se, että metsänkäyttöilmoitukset on tehtävä ajoissa, ettei tule yllätyksiä.  (Niin olin tehnytkin.)

    Kuitupuunkasvattaja

    Älkää viekö muovia metsiin tai edes pihapuihin!!

    Päällystetyt sähköjohdot, pyykkinarut, muovinarut, kuormansidontaliinat jne. sisältävät kaikki muovia. Muovitonta narua ei normikuluttaja enää löydä helpolla.

    Linnunpöntön naru kasvaa parissa kolmessa vuodessa piiloon oksan tai rungon sisään. Muovinen puu pilaa ison määrän sellua tai paperikoneella paperia. Muutaman gramman muovipisara saattaa tuhota tonnitolkulla paperia. Tai mihin sellu nykyään päätyykään – pilalle menee.

    Luonnonsuojelija !  Muovi ei kuulu luontoon!

    Metsäväki ja puuntuottajat ! Muovi ei kuulu meidänkään mielestämme luontoon. Lisäksi jos haluamme, että maassa on vielä puunjalostusta, kannattaa muovit pitää metsistä ja etenkin pinoista pois.

    puunhalaaja

    Kiitoksia vastauksista. Halain vaikuttaa mielenkiintoiselta, voisi kokeilla omassa pihassa. Naapuri toivoi kuitenkin maatuvaa ratkaisua, jonka puolesta edellä vahvasti todistettiin.

    Googlettelun perusteella järkevä ratkaisu näyttäisi olevan ostaa sisal-, juutti- tai hamppuköyttä. Tuota ei kuluisi paljon, jos kiinnittää oksasta.

    Kuitupuunkasvattaja

    Täysin luonnonmateriaali olisi tietty paras. Mutta pesän kannalta pitäisi sitten varmistaa, ettei köysi ole lahonnut parin kolmen vuoden kuluttua ja ettei pönttö tipahda asuttuna aikana alas.

    Sahuri ei tykkää raudasta eikä teräksestä, mutta ohut rautalanka oksassa on paljon parempi kuin muovi. Jos sähköjohtoja käyttäisi, niin eristeet pitäisi kuoria pois. Ohut kuparijohto ei ole sahan tai hakkurinterillekään aivan katastrofi.

    Silti puun sisälle ei kannattaisi päästää mitään kasvamaan.

    Metsuri motokuski

    Minusta tuo jätkän idea pöntön ripustamisesta on ihan hyvä. Kun pöntöö tekee niin samalla tekee pitemmän takaseinän laudan ja poraa laudan yläreunaan reijän vaikka samalla poralla jolla lentoaukonkin tekee. Tuota ideaa täytyy kokeilla.

    Kystytään arvon keskustelijoilta kuinka olette hoitaneet pöntön puhdistamisen kätevästi. Itse käytän pohjassa pientä linkkua jonka avaamalla pohja liikkuu sivuun. Linkun vastakkaiseen nurkaan isompi ruuvi jonka avulla pohja kääntyy sivulle ja vanha pesä tipahtaa alas.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)