Keskustelut Luonto metsänomistajan suositukset linnunpöntön ripustamiseen

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
 • metsänomistajan suositukset linnunpöntön ripustamiseen

  Merkitty: 

  Sain naapurilta luvan ripustaa linnunpönttöjä. Tarkoitus olisi tehdä asia niin optimaalisesti kuin vain mahdollista, ettei puille ja metsätaloudelle aiheutu ongelmia.

  Mitä materiaalia käytätte ripustamiseen, mikä kestää mutta toisaalta maatuu?

  Entäs ripustaminen, oksanhangasta roikkumaan vai kiertämällä naru rungon ympäri?

  Muuta huomioitavaa?

   

 • puunhalaaja

  Olen ostellut pönttöjä erilaisista kaupoista, luontojärjestöiltä, myyjäisistä jne. Puhdistamissysteemit ovat kovin moninaiset. Esim. Tokmannin pöntöissä on pohjassa ruuvit, jotka pitää irrottaa. Ruuvit on vaan ihan liian pienet, on joutunut vaihtaan isompia tilalle. Ruuvit muutenkin epäkäytännöllinen ratkaisu, samoin tiettyjen pönttöjen taittuva etuseinä, se on aina turvonnut umpeen. Parhaimmissa malleissa voi joko nostaa katon pois tai sitten on juuri jokin tuollainen linkkusysteemi.

  Juniperus

  Pöntön pohja ei kannata tehdä avattavaksi, sillä se joskus myöhemmin kuitenkin tipahtaa itsestään alas ja munat tai poikaset tuhoutuvat. Pöntön sivun voi mainiosti tehdä avattavaksi, Sen avauksen voi jokainen pöntöntekijä suunnitella parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Mottimasa

  Lautapöntössä avattava etuseinä on paras, naulattu sivuseinien väliin, ylhäältä samasta kohtaa molemmat puolet, toimii saranoina, alas vaikka käännetty naula lukoksi, puhdistaissa helppo putsata kunnolla puhtaaksi. Jätkän kiinnitys systeemi kuulostaa hyvältä, mutta voi olla hukassa yläviistoon kasvavat oksat kun niitä pitäisi löytää. Pikkulinnun pönttö voi metsässä olla hyvin 1.5-2m maasta, ei tarvitse olla keppiä eikä tikkaita puhdistaissa. Pihassa korkeammalle. Muovinaruja ja rautalankoja tulisi välttää ja ei puun ympärille.

  Sahapukki

  Olen naulannut pöntöt kelopuihin, tahi jättöpuuryhmien lehtipuihin. Omalle maalle sekä luvan kanssa toisen maalle. Pikkulinnuille olen laittanut 3kpl pönttöjä per uudisalahehtaari. Ajatuksena, että ne nokkii tuhohyönteisiä uudisalalta  ja minä järjestän heille huolletun ja turvallisen pöntön. Syksyn ensipakkasten aikaan käyn putsaamassa pöntöistä pesäpehkut ja poistan kirput ja saivareet pienellä töhöllä. Laitan lukijan kuviin pöntöstä havainnekuvan, josta käy ilmi etuseinän avattavuus. Pikkulintujen pöntöt olen ripustanut maajalasta.

  pihkatappi

  Naapuri laittoi aikoinaan pöllön pöntön 20 cm paksuisen koivun runkoon oksista rautalangalla, ei kuulemma olisi mitään haittaa puun kasvulle. Nyt runko on vajaan 40 cm ja rautalanka puun sisässä. Pökkelöhän tuosta on tehtävä hakkuussa, ei iso ongelma, kun vain muistaa asian päätehakkuun yhteydessä. Pöntöstä ei ole paljon mitään jäljellä nyt 20 vuoden jälkeen, rautalangan maatumiseen puunsisässä voi sensijaan mennä pitempi aika.

  Mottimasa

  Kyllä taas saanut huomata kuinka pihapiirin pöntöistä kilpaillaan kuka saa pesiä, on kirjosieppo kova taistelia pöntöstä, sinitiaisen kanssa aamupäivän tapelleet, yrittää häätää sinitiaisen pois. Tullut huomatuksi että sinitiaiselle pitää olla 26-27mm reikä, 28 tunkee kirjosieppo ihan väkisin itsensä pönttöön. Pitäisi sahailla moottorisahalla pölkyistä pönttöjä lisää kun kaikissa näyttäisi olevan asukkaat.

  Puuki

  Heti oli varattu nekin pöntöt, jotka laitoin n. viikko sitten puihin. Onkohan muuten millään metsäfirmalla tai lintubongausyhdistyksillä tms:lla enää pönttösorvin lainausmahdollisuutta ?

  UPM joskus lainasi kait sorvia mutta tainnut se palvelumuoto jo unohtua. Lopalisaation melskeissä  sitä parasta vihreintä oksaa etsiessä ja kvartaalien tulosten jatkuvassa kasvatuksessa , kun menee aika varmaan ihan kokonaan – ja tuskin aina edes  riittää.

  Mottimasa

  Joillakin metsästysseuroilla on ainakin pönttösorvi, mutta aika nätisti kymmeniä pönttöjä syntyy moottorisahallakin. Nuissa vaan lentoaukko on aivan väärässä kohdassa, se pitää tehdä poralla, on oltava n.7cm katosta, muuten voi olla surmanloukku poikasille heti alkuun kun ei pääse ulos pöntöstä, lisäksi reijän oltava tarkasti oikean kokoinen.

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)