Keskustelut Metsänomistus Metsänomistajat tulevaisuuden öljysheikkejä?

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Metsänomistajat tulevaisuuden öljysheikkejä?

    Uusimmassa lehdessä (12/2012) Saksan messuja käsittelevän artikkelin kohdalla Palaxin sikäläisen maahantuojan Peter Oswald ennusti metsänomistajien olevan tulkevaisuuden öljysheikkejä. Tuolla ilmeisesti viitattiin puun kasvavaan hintatasoon ja siten omistajan varallisuuteen.

    Miten on, pitääkö ennuste paikkaansa? Tietysti Peter katsoo asiaa sikäläisestä perspektiivistä ja mielipiteisiin vaikuttaa asema alan toimijana. Itse en olekaan vakuuttunut ruusuisesta tulevaisuudesta. Yleensä raaka-aineen tuottajat eivät ole niitä, jotka potin korjaavat. Sen korjaa jalostajat. Öljy on poikkeus, koska tuottajia on lukumääräisesti vähän suhteessa kysyntään ja tuottajat ovat onnistuneet luomaan suht toimivan maailmanlaajuisen kartellin. Lisäksi öljyn käyttö on ympäristön suhteen kyseenalaista, joten kaikenlaiset hintaa nostavat rajoitukset ovat aina perusteltavissa.

    Puutavarassa sen sijaan tuottajia on paljon ja ostajia vähän. Lisäksi tuottajat ovat epäyhtenäinen joukko pieniä toimijoita ja ostajat pääsääntöisesti suuria. Tästä väistämättä syntyy tilanne, jossa alkutuottajat pidetään kurissa, vaikka lopullisen tuotteen hinta nousisikin. Siten puuntuottajajista ei tule öljysheikkejä, vaikka jopa öljyä puusta tulevaisuudessa tehtäisiinkin. Tilanne olisi toinen, jos metsien omistus keskittyisi muutamille saman tapaan kuin meillä esim. vähittäiskaupan kohdalla on käynyt.

  • Gla

    ylös

    Pähkäilijä

    Metsänomistajan/ omistajien kannattaa oikeasti miettiä myydäkö raaka-aine eteenpäin vai myydäkö käyttäjälle lämmintä vettä. Kehitysmaat yleensä myyvät raaka-aineita eivätkä jalosta tuotteitaan itse.

    Tosin jos alkaa kaupallisesti vettä lämmittämään sitä tarvitsevalle on klapi turhan pitkälle jalostettu tuote. Kun pikkuisenkin kartoittaa lähiympäristön suurempia kiinteistöjä ja jättää välistä kohteet joita lämmitetään kivihiilellä tai turpeella – keskittyy maakaasulla ja öljyllä lämmitettäviin kohteisiin voi kohtuullisen matkan päästä ainakin Eteläisemmässä Suomessa löytää sopivan kokoisen kohteen.

    Sitten vaan laskemaan, esimerkkinä maakaasu 45 ja raskas polttoöljy 65.7 €/MWh (3 kk liukuva keskiarvo). Lämpötalousyrittäjän ei tarvitse tuottaa energiaa edullisemmin jos laitteisto on hänen (indeksilaskenta erikseen) ja vähintään 10 vuoden sopimusta tarjoamaan jolloin laitteiston hankintojakin voi suunnitella.

    1 m3 puuta = 2 MWh ja koivua 2.5 MWh.

    jees h-valta

    Kyllä paljon pitää vielä Palaxinkin klapikoneiden parantua ennen kuin metsästä sheikkejä tekaistaan. Ainakaan klapitouhulla.
    Ei riitä ikä eikä terveys. Ja ainespuun tarjontahan on kuten Gla totesi niin ylitarjonnan puolella. Viennin jalosteille torppaa vielä viherhippien junailema rikkivero laivoille. Laskusuuntaa tarjolla.
    Valitettavasti. Olisihan se hienoa vielä joskus nähdä edes lyhyt hintapiikki kuten tässä muinoin.

    Leevi Sytky

    ”Rikkivero” saattaa olla hyvä juttu. On pakko keksiä vaihtoehtoja laivojen polttoaineeksi. Esim. biopolttoaineet.

    jees h-valta

    Juu, onhan se leevi hyvä mutta jos ei ole sitä biodiisselin tekijää?
    Jos meni halut ja himot?

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)