Keskustelut Metsänomistus metsänomistus

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • metsänomistus

    Mitäpä mieltä jos joskus aikoisi myydä metsätilansa :

    Kannattaako tehdä metsänhoidollisesti perustellut hakkuut ensin, ja sitten

    myydä, vai jättää hakkuut tekemättä ja myydä puustoisempana ?

    Tilan perustietoja: 130 ha, 135 m3/ha, kasvu 800 m3/vuosi, hakkuut

    pääosin varttuneissa kasvatuksissa, taimikkoa 11%.

     

  • A.Jalkanen

    Äkkiseltään tuntuisi että puustoisena, eli hakkuumahdollisuuksia sisältävä tila houkuttelee ostajia enemmän, koska silloin he pääsevät heti hyödyntämään metsävähennystä.

    KeMeRat

    Joo, onhan se komiaa, että joutuu maksamaan veroa vain osasta kertaalleen verotetusta rahasta.

    Myyjän kyllä kannattaa jättää hakkuut tekemättä ja myydä puustoisena, riskit siirtyy ostajalle.

     

    Normandy

    Metsiä harrastavan mietteitä:

    On tärkeää, että tilasta tulee hyvä fiilis. Eli jos on ryteikköjä, ylitiheitä jne, niin niistä tulee huono fiilis ja saattaa jäädä tarjoamatta. Toisaalta samoin tulee huono fiilis mahdottoman harvan tuntoisesta metsästä tai vadelmikon keskellä ponnistelevasta matalasta taimikosta. Ihan samalla tavalla kuin asuntojen stailaajat miettivät mikä synnyttää hyviä fiiliksiä.

    Metsälehden tilahinta-tilastoissa on tuo kerroin, millä kauppaa on tehty verrattuna laskennalliseen hintaan. Jos se on liki 1 tai yli, niin ymmärtääkseni sellaisella alueella kannattaa pitää tilan hinta maksimaalisena – puut voidaan ostaa kovempaan hintaan osana tilaa kuin metsäyhtiö maksaisi…

    Rotan kommentti riskistä on varteenotettava. Riski maannousemasta, lahopuista, korjuuvaurioista ym. siirtyy ostajalle.

    Ainoa etu itse puut myydessä on tulojen jakautuminen useammalle vuodelle. Voit jakaa tuloja muutamalle vuodelle ja siten ehkä välttyä tuolta 32% pääomatuloverolta ja pysyä alemmassa 30 % pääomaveroluokassa.

    Metsävähennys puukaupassa kun suunnittelee itse tilan myyntiä on kavala ansa. Tehty vähennys lisätään metsätilan myyntihintaan eli sen minkä säästät veroissa puuta myydessä maksat sitten veroissa tilaa myydessä.

    A.Jalkanen

    Onko kuinka yleistä on että metsävähennyksen tuloutus lisää myyntivoittoveroa?

    Normandy

    Myyntivoittovero on 30/32 % ostohinnan ja myyntihinnan erosta eli voitosta. Olet aikoinaan ostanut tilan 100 rahalla ja nyt myyt sen 150 rahalla eli voittoa 50 rahaa, josta vero

    Mutta jos olet välissä myynyt puuta esim. 30 rahaa ja tehnyt metsävähennyksen 60 % eli 18 rahaa, niin voittosi onkin 150+18-100 rahaa.

    Eli lisää myyntivoittoveroa (metsävähennyksen tuoman hyödyn verran)

    Kalle Kehveli

    Ylempi pros. 34%. Hankintameno olettamalla saa verotusta huomattavasti alemmaksi.

    mehtäukko

    Aloituksen pohdintaan, niin vaikuttaahan siihen oma kunto,ikä,harrastaneisuus, tavoite…Jos puustot ovat tiheitä muttei pilalla, ne ovat haluttuja.

    R.Ranta

    Tukkimiehentäin tulisi antaa lisää tietoa, jotta kysymykseen voisi ottaa perusteltua kantaa. Kuinka tila on tullut omistukseen. Tuleeko käytettäväksi ostohinta vai hankintaolettama, metsävähennystilanne jne. Veroseuraamukset ovat hyvin oleellinen tekijä. Ostaja saa metsävähennyksen, joka oleellisesti pienentää veroseuraamuksia, kun varainsiirtoverokin pieneni kolmeen prosenttiin.

    Veroseuraamukset ovat kuninkaantekijän paikalla metsätaloudessa. Erot tuloista maksuun tulevissa veroissa ovat huomattavia ja siksi veroseuraamukset on syytä tuntea.

    mehtäukko

    Aloittajan kannattaa nyt tietenkin ”laajaan viidakkoon” lähtiessään turvautua ensin ammattilaisen laskentavaihto-ehtoihin. Alan esim. spv- asiantuntija kertoo luvuin selvät sävelet edetä.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)