Keskustelut Metsänhoito Metsänvijelyn muutokset aikojen saatossa!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • Metsänvijelyn muutokset aikojen saatossa!

    Metsänviljely on muuttunut aikojen kuluessa. Onko kaikki ollut todellista kehitystä, vai onko ollut myös muutosta pelkän muutoksen vuoksi.
    kerro mielipiteesi.

    Aikanaan kylvö tehtiin kuokittuun laikkuun, johin vielä tehtiin vako erillisellä työkalulla. Tulokset sinänsä kai olivat hyviä, mutta kustannukset hirveät.
    Säästösyistä sitten siirryttiin hajakylvöön jopa muokaamattomaankin maahan.
    Nykyisin kylvetään taas muokattuun maahan, mutta toki koneilla muokattuun.

    Istutuksessa lienee suurin muutos siirtyminen avojuuritaimista paakkutaimiin. Avojuurisia kai käytetään enää koivulla ja suurilla kuusentaimilla, jos niissäkään. Muutos lienee ollut monella tapaa tervetullut, työ on helpottunut ja tulokset muutenkin parantuneet.
    Maanmuokkauksessa siirryttiin ensin kuokasta äestykseen ja sitten mätästykseen.
    Muistissa on myös joitain istutusohjeitten muutoksia. Aikanaan painotettiin, ettei tainta (avojuuri) saa istuttaa yhtään syvempään kuin se on taimitarhassa kasvanut. Ohje eli sitkeästi, vaikka käytännön kokemukset jo toisin kertoivat. Nyt paakun päälle saa panna jo reilusti multaa.

    Entä tästä eteenpäin, mitä muutoksia on näköpiirissä. No, tietysti koneellinen istutus, mutta entä muuta? Onko näkyvissä selviä ohjeistuksen muutoksiakin, kuten aikanaan istutussyvyydessä?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Suden jälki

    Taneli kai viittaa nykyisen kuusen istutussyvyyteen, 20 cm, jossa tiedetään kuusen tekevän osasta varresta juuriakin. Ennen tietoakin oli, mutta se jäi KAI jonnekin proffien kätköihin.
    Pintamaan kuuset kuolivat janoon.

    Yksi vaihtoehto voisi olla se, josta monet ovat puhuneet. 10 vuotta ennen hakkuuta kaikki pois ja ja nyt tulee se mun juttu. Ihanaa.
    Karhitaan vain hyvälaatuisen männyn alustat.
    Voi olla että olen sen muualtakin lukenut. (Kärkkäinen)
    Asia kumminkin vaatii ”vaivaa”, joten se nykyään voidaan unohtaa.
    Vai ?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Myös männyn paakun päälle laitetaan multaa nykyisin. Ei siis ole kysymys pelkästään tästä Kuusen syväistutuksesta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    tamperelainen tamperelainen

    Mitä Suden jälki tarkoittaa hyvälaatuisten männynalustojen karhimisella?Jonkinlaista Roundup-kuokka-käsittelyä,johon odotetaan siemensyntyistä taimikkoa?

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    60-luvulla kylvettiin sukulaismiehen kanssa männynsiemeniä. Tämä serkku teki suokuokalla laikun ja minä tipautin laikkuun hyppysellisen siemeniä. Sitten jalalla polkaisu ja joku keppi merkiksi laikun päälle, ettei tule santsikierrosta.
    Aukkoa, jossa ahkeroimme, kutsuttiin ”kaakaan metäks”. Savosta suomennettuna tarkoittaa Kaukas Oy:n metsää.

    Pitää tänä kesänä yrittää käydä katsomassa minkälainen hongikko siellä nyt humisee, 50 vuotta kylvöstä. Muistan paikan vieläkin.

    tamperelainen tamperelainen

    Olin kanssa vuosina 1964-66 männynkylvöllä,useimmiten etenimme 4-5 miehen rintamassa.Jokaisella oli ALKO:n 1/2 litran pullo,siemeniä puolillaan,korkissa reikiä.Laikkujen väli oli n 2metriä.Sanoisin että pieni pintamaan poisto kuokalla on paljon parempi itämisalusta männynsiemenelle,kuin usien liian syvältä koukattu kaivurilaikku.Äestys kivettömillä mailla hyvä.Tosin kylvönjälkeinen sää hyvin ratkaisevaa,riittääkö kosteus.Kylvöjä nimittäin tehtiin juhannukseen asti

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tamperelainen:
    ”Sanoisin että pieni pintamaan poisto kuokalla on paljon parempi itämisalusta männynsiemenelle,kuin usien liian syvältä koukattu kaivurilaikku.”

    Olen kuullut, että joku olisi saanut hajakylvössä ja siemenpuuuudistuksessa hyviä tuloksia ihan kotikonstimuokkauksilla.
    Yksi tapa jota tiedän paljon käytetyn. sekä hevos- että traktorivetoisena, on ptkään ”kantoon karsittujen latvusten vetäminen pitkin aukkoa.
    Toinen on traktorin ulosottoon kiinnitetty akseli, jossa on pari kettingin pätkää. Ei taatusti ole kyllä turvallista.

    Näillä molemmilla konsteilla tulee kapeita naarmuja kunttaan.
    Erityisesti karuilla mailla kuulemma tällä saadaan siksi hyvä tulos, kun laikku on niin kapea ettei se pääse liiaksi kuivumaan, mutta päästää kuitenkin siemenen kivennäismaahan.

    Valitettavasti ei ole tiedossani näin käsiteltyjä uudistusaloja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Suden jälki

    Vain viitseliäisyys estää tuottavimman mäntykankaan saattaminen tuottavaksi. Jättäkää parhaimmat siemenpuiksenne.

    tamperelainen tamperelainen

    ”Vain viitseliäisyys estää tuottavimman mäntykankaan saattaminen tuottavaksi. Jättäkää parhaimmat siemenpuiksenne.”
    Toimii hyvin karuilla kankailla,rehevämmillä pohjilla tarvitaan jo pinnan käsittelyä.Karukkokankaillakin kuokka-käsikylvö jalostiusiemenellä voisi olla sijoitus tulevaisuuteen.

    jees h-valta

    Juuri noin kun tamperelainen päätteli. Kyllä jalostetun siemenen edut ovat kiistattomat. Kasvukertymä jopa rekkakuormallinen lisää puuta. Siemenpuut vallan pois ja pakolliset säästöpuut johonkin kulmaan jossa aiheuttavat vähiten harmia.

    Puun takaa

    Omalla seudullani on 50-luvulla tehtyjä, hyvin onnistuneita männyn hankikylvökohteita, jotka kasvavat nyt päätehakkuuasennossa hyvänlaatiusta tukkia. Onko muilla kokemuksia tai tietoa hankikylvöstä? Olisiko nyt moottorikelkkojen ja nykytekniikan aikaudella mahdollisuutta elvyttää jotenkin tätä vanhaa, kaikkein luonnonmukaisinta uudistamistapaa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)