Keskustelut Metsänhoito Metsäpalot!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Metsäpalot!

    Tuosta ”Puun takaa” luettelosta puuttui sopivasti metsäpalot.

    Kiinnostaisi tietää, niiden kokemuksia, joilla on sattunut metsäpalo kohdalle. Tai on vanhaa paloaluetta metsässä vanhemmalta ajalta.

    Missä tilanteessa palo sattui, syttymissyy yms. Olisiko joku ennakkotoimenpide voinut ehkäistä palon?
    Sammutus ja jälkivartiointi?
    Kuinka vakuutukset korvasivat?
    uudellen metsitys ja mahdolliset ongelmat siinä.
    Mitä opit palosta?

    Vanhempien paloalueiden kasvu.
    – Edut tulipalosta kasvun suhteen.
    – Haittoja, paloiko niin nyynni ettei uuteen kasvuun jäänyt eväitä?

    Itselle ei mokomaa ole sattunut, eikä metsissäni tietääkseni ole tulipaloa ollut sinä aikana mihin perimätieto yltää.
    Varmasti muilla on kokemuksia?
    Eikös Jees H-vallan yksi haavikko ollutkin Noormarkussa v 1959 suurpalon alueilla?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • jees h-valta

    Ei Noormarkussa vaan Pomarkun ja Siikaisten raja-alueilla.
    Kyllä se sitä aluetta oli ja itseasiassa en tuosta edes tiennyt silloin kun ojitusmätästys tehtiin. Kummeksuin silloin pintaan jäänyttä mustaa mutua ja tarkemmin tutkien hiiltähän se oli.
    Vielä on liian aikaista sanoa kasvusta muuta (istutuskesä vasta takana) mutta aivan loistavasti on kyllä kasvuun lähtenyt.
    En ainakaan täällä Harjavallassa mikään kasvatusaloista ole lähtenyt samana kesänä jo pituuskasvuunkin noin reippaasti.
    Parhaasta päästä lähtöpituus tuplaantui.
    Odotan sieltä kyllä kovaa kasvua ja eritoten hyvää laatua.

    Nimetön

    Kalajoen metsäpalo 1970v 1600ha.
    Seikkaperäinen kertomus metsäpalon vaiheista ja asiantuntijain kommenteja jälkilöylyistä.

    http://www.pelastustieto.fi/site/images/stories/pdf/historia/Arkistojuttu_Kalajoki_1970.pdf

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Huomioi, että linkkiä käytettäessä pitää, järjestelmän tekemät, kaksi välilyöntiä siitä poistaa.

    Kuvaus on kovin yksityiskohtainen. Kun tunnet Lasse tuon asian ilmeisesti muutenkin, niin voisitko referoida tärkeimmät asiat meille laiskoille lukijoille.

    Mikä on paloalueen tila nyt?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    putte

    Tammelassa -97 sattui metsäpalo aika suurella alueella. Kävin alueella vasta viitisen vuotta myöhemmin, ja palon jäljet oli paikoin kadonneet. Männyn rungoissa näkyy kyllä hiillos vieläkin.

    Kolme tai neljä vuotta sitten paloi Ikaalisten ja Sastamalan rajamailla 100 ha metsää, ja siellä jäljet näkyy vielä oikein hyvin. Kävelin alueella tänä keväänä. Suuri ala palanutta kasvatusmännikköä oli hakattu paljaaksi ja muokattu sekä kylvetty. Taimettuminen oli alussa. Näkyi myös kuollutta ja henkitoreissaan olevaa puustoa, mikä varmasti on monien hiilestä pitävien lajien mieleen. Hyvin ohutkunttaisella maalla kuntta näkyi palaneen kokonaan pois. Vain palaneen puun kara seisoi kalliolla. Parin vuoden päästä näkee kasvaako taimi tuhkassa nopeammin, mutta veikkaan, ettei vaikutusta ole.

    Palojen syttymissyytä en tiedä, mutta molemmat sattuivat kuivimpaan aikaan touko-kesäkuun vaihteessa kuivalla kankaalla. Molempien sammutukseen osallistui myös helikopteri ja varusmiehiä.

    Nimetön

    Jaa ei tuo mun linkki sitte suoraan auennutkaan, mutta Google kyllä löytää hakusanalla ”Kalajoen suurmetsäpalo”.
    Kalajoen metsäpaloalue ei nyt minulle kovin tuttupaikka, mutta Isä ja naapurin miehet oli paloa sammuttamassa kun miehiä haalittiin hyvinki kaukaa pitkin Oulunlääniä.
    Minä olin silloin parhaassa mopoiässä ettei sammutus työt minua koskenut, mutta jonkun auton kyytisä pääsin ainakin kerran paloa katsoon ja myöhemmin palon jo sammuttua vanhempien miesten kans taittiin käydä katsomassa parikin kertaa. Karun näköistä oli jälki.
    Hyvin varmaankin on paloalue kasvanut niinkuin aina metsäpalo alueet ruukaakin jos vaan on saatu pidettyä kurissa metsän pahin rikkaruoho ja männyntaimiston pahin tuholainen eli Haapa.
    Minullakin on metsäpalo aluetta joka on palanut 50-luvulla, mutta eipä siitä enään erota kasvasko se muuta aluetta paremmin. Alue oli siihen aikaan niin kaukana tiettömän tien takana että haavanvesakko oli alkuun meinanut alueen vallata.
    Suomen lähihistorian taloudellisesti merkittävin metsäpalo taitaa olla Siikajoen metsapalo v1955 ja pintaalaltaan 20000ha.
    Löytyy hakusanalla ”Siikajoen suurmetsäpalo” vähän tietoa palosta.

    Pinsiön vaari

    Joskus 1950 luvulla aloittelin metsänviljelyä naapurin männynkylvö työmaalla. Useissa laikuissa löytyi merkkejä että joskus on paikalla ollut mesäpalo. Samoja havaintoja on tullut vastaan jatkuvasti. On niitä kuloja ollut entisaikoina. Peruskartan sanastossakin siitä on merkkejä. Erilaisia Kulonpalon paikkoja löytyy paljonkin. Nykyisin metsätiet, kulolennot ja myös kännykät vähentää metsäpalojen vahinkoja. Päästään nopeammin tulta torjumaan.

    Pari kertaa olen ollut tositoimissa paloa sammuttamassa. Mutta pieniä ja vähätuhoisia ne on ollut. Useampaankin olen lähtenyt mutta ne on saatu sammutettua ennen kuin olen paikalle ehtinyt. Näitten pikkupalojen merkityksestä ei mitään isompaa ole ilmennyt. Joitakin vuosia näkynyt noki puiden kuorissa mutta kasvun merkitys hukkuu muuhun luonnon vaihteluun.

    Vakuutuksiin en osaa ottaa kantaa metsän osalta. Mutta rakennusten vakuuttaminen oli eräälle kyläläiselle juuri viime viikolla hyvä asia. Jääkaapista alkanut palo tuhosi rantahuvilan. Vakuutus oli kunnossa ja omistaja ei isosti surrut. Onni oli ettei ihmisuhreja tullut ja palokunta ja talonväki onnistui estämään palon leviämisen lähimetsään. Jos tuli olisi ehtinyt sinne olisi ollut melko isot tappiot. Ohikulkian kännykkähälytys, hyvä tie perille ja vieressä oleva vesi takasivat onnistuneen torjunnan. Monet palot saataisiin torjuttua ämpärillisellä vettä jos sen saisi tarpeeksi aikaisin palokohtaan!

    jees h-valta

    Lassen metsän pahin rikkaruoho taas on minulle metsänuudistuspuu muiden mukana eli (kuten hän isolla) Haapa.

    jees h-valta

    Ja mitä tulee ”männyn pahin tuholainen” kuten hän myös mainitsee niin pitää kyllä metsäkeskuksen metsäviranomaistakin ihmetellä kun hän suositti mäntyä istutettavaksi haapaviljelyksen viereen.
    Tuhoko siellä vai vetelä missä?

    Pähkäilijä

    >Suomen lähihistorian taloudellisesti merkittävin metsäpalo taitaa olla >Siikajoen metsapalo v1955 ja pintaalaltaan 20000ha

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuntsan_mets%C3%A4palo

    Tuntsa lienee lähihistorian suurin metsäpalo.

    Mutta mites palaneen metsän puunmyynti? Sellunkeittoon ei nokipuuta kaivata vaan se pilaa isommankin satsin. Sydänpuu saadaan sahattua ja kuorimaton pinta polttoon?

    Nimetön

    Siikajoen palo tais ollakin 1925. Tuntsanpalo Suomen puolella ja Siikajoen palojen pintala 20000ha, Siikajoella ilmeisesti arvopuuta paloi enempi.
    Mitenkäs Rantsilan metsäpalo, eikös se palanut ennen Kalajokia? Tais olla isompi mitä Kalajoen metsäpalo? Miten Google ei löytänyt Rantsilan metsäpalosta mitään mainintaa?
    Muistaako kukaan?
    Nokipuu ei taida nykyään mitenkään sellun keittoon kelvata, onneksi nykyään tunnetaan enerkiapuu ja korjuu tapahtuu koneellisesti.
    Tukkipuu paloalueilla kans kysymysmerkki. Sinistyminen? Mitä ogelmia noki aiheuttaa sahalla? Mikä määrä nokitukkia, kenen saha alkaa asiaa kokeileen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)