Keskustelut Metsänomistus Metsäpalstojen etäisyys

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)
  • Metsäpalstojen etäisyys

    Olen useampaan kertaan aprikoinut kuinka kaukaa tilakeskuksesta olisi vielä järkevää pyrkiä hankkimaan lisää metsämaata. Optimi tietenkin olisi jos kaikki palstat olisivat hankitapuun ajon kannalta kohtuullisen noin 30min traktori matkan päässä mutta hankala on tällaista lisämaata hankkia jos sitä ei myyntiin tule.

    Usein tästä vanhan isännän kanssakin haastellaan ja hänen mielestään ei edes kannata katsoa yli 10km päässä olevia metsiä. Kuinka sitä sen kauempaa kukaan lähtee tuulenkaatoja hellapuiksi siivoamaan.. Onhan toki niinkin.

    Tuntuu vain että tässä tulee miehelläkin ikä vastaan enen kuin lähistöltä saa haalittua haluamansa määrän alaa. Ja eipä sitä edes tiedä mihin hintoihin mahtaisi nousta jos myyntiin jotain tulisi.

    Omistaako palstalaiset etämetsiä ja millaisia kokemuksia teillä on sellaista? Lähinnä ajattelin itseni kaltaisia kohtalaisen aktiivisesti hoito- ja hankintatöitä tekeviä metsänomistajia.  Onko etämetsien hoitaminen itse edes järkevää jos matkoihin menee kovin aikaa? Toisaalta jos ajattelisi itse tekevänsä vain raivaukset ja istutukset ja muun teettäisi MHY:llä tms.

     

     

     

  • jpjulku jpjulku

    Asun Helsingissä ja talviasuttava mökki on Savossa. Olen pyrkinyt hankkimaan metsää 50 km säteeltä mökiltä, tai vähintäänkin mökkimatkan varrelta. Mökillä tulee rampattua joka tapauksessa, samalla siinä tekee sitten metsätöitäkin. Verottaja osallistuu matkakuluihin mukavasti. Kun alla on työsuhdeauto, niin verotus on vielä edullisempaa. Saa vähentää kilometriltä autoedun vuotuisen verotusarvon / 18000.  Kun kalusto yleensä rajoittuu siihen raivaussahaan, niin se kulkee vaivatta farmariautossa. Hankintaa en edes kuvittelisi tekeväni, kun ei ole sellaiseen kunnon kalustoa. Ehkä hankintatyö voisi olla jossain olosuhteissa järkevää siihen 125m3 / vuosi saakka. Mainitsit, että hankintapuun ajon takia 30 min traktorimatka olisi maksimi. No, jos sen traktorin ajaa sinne savotalle kerran, säilyttelee siellä ja kulkee välimatkat muulla välineellä, niin en näkisi pidempääkään matkaa niin pahana.  Omat kokemukseni etämetsänomistajuudesta ovat näillä taustatiedoilla pelkästään positiivisia. Jos metsää haluaa läheltä tilakeskusta hankkia, niin pitäisi olla aikatavalla proaktiivinen asiassa. Tarkoittaen sitä, että olisi syytä kiertää aktiivisesti kyselemässä potentiaalisia kohteita. Maaseudulla metsä vaihtaa usein omistajaa tulematta sen kummemmin markkinoille. Itseäkin harmittanut monta kertaa, kun jälkeenpäin kuullut jonkun lähipalstan vaihtaneen omistajaa.

    Gla Gla

    Hankintapuun ajoa en ainakaan itse pitäisi kriteerinä palstan sijainnin suhteen. Yleensä paljon enemmän matkoja palstalle tulee kai muista syistä kuin hankintahakkuiden ajopäivistä. Itse määrittelen kiinnostavan alueen autolla ajettavan kohtuullisen ajan sisään. Toki jos hellapuut traktorilla kotiin kuljettaa, se pitää ottaa huomioon. Paljonko hehtaareita siihen tarvitaan, riippuu tietysti talosta. Kun metsää on riittävästi lähellä, voi muut palstat ajatella muista lähtökohdista. Siinä taas vaikuttaa se, paljonko itse aikoo hoitaa ja paljonko teettää muilla. Monen tekijän summasta tuo siis muodostuu.

    mehtäukko

    Mehtäukon läntit ovat päätilasta 35km säteellä. Ei siis varsinaisesti etänä mikään. Jos meinata aktiivista metsätaloutta harjoitella, kyllä 50 km säteeltä täytyy haravoida.

    Jos etempänä oleva palsta tuottaa ison vaivan kulkemisessa, teettää sitämukaa muilla.

     

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Omatoimiselle metsänomistajalle tilojen tulisi olla parinkymmenen kilometrin säteellä.Itsellä kauinmaiset 40 km säteellä ja niin siinä vaan on käynyt,että en ole ulommilla palstoilla joka vuosi kerennyt edes käymään. En myöskään ole ns. etämetsänomistaja,tuulenkaadot ym. 20 km  asti kyllä käyn sahailemassa .

    Nykyisin on vaikeaa kohtuuhintaiseen palstaan omistajaksi tulla ja jos siihen lisää kriteeriksi ,että läheltä pitäisi saada,silloin olisi julkisessa myynissä oltava valmis vielä lisää tarjoamaantai sitten saatta ikä loppua ennen kuin tärppää.Hinta ostaessa jos on edullinen,silloin voi kauenpaakin olla viisasta ostaa ja raivausaha /taimivakka ym. kulkevat auton kyydissä itsellä kauenmaksikin.Hankintahakkuut kyllä kannattaa unohtaa,niillä ei matkojen päässä kyllä kassa yleensä kartu.

    harrastelija harrastelija

    Tein työn ohella hankintahakkuuta n. 90 km:n päähän kotipalstalla. M.sahalla teko ja m.kelkalla ajo. Perhe vähän purnasi, kun perustelin, että niin kauas ei kannata yhden lähteä päivätyöhön. Aika monet savotat tehtiin vaimon kanssa, minä sahasin ja häm kokosi, nuorin pojista innostui metsätöistä ja tekee nyt itsenäisesti leipätyön ohella.

    Nyt tehdään muorin kanssa yhdessä sen verottoman verran vuodessa. Lähin palsta on alle km:n päässä, joten se on mainio hyötyliikuntapaikka eläkkeellä 🙂

    Jätkä

    Minulla oli sekä 70 km, että 76 km:n päässä tilat. Teimme pari hankintaa, jotka ajatettiin muilla, tuulikaatosavotoita oli kaksi, nekin ajoi lähi-traktoristi.

    Toisessa tilassa oli hyväkuntoinen talo, jossa oli helppo pitää tukikohtaa. Oli kaikki varusteet sähköliittymästä alkaen, liiterissä kuivia puita ja pihasauna.

    En oikein ymmärrä hinkua ajaa puut hankintakaupoissa laanille, joa tosissaan on hyvät vehkeet ja osaa homman, niin kyllä se traktori siellä odottaa vaikka viikonloppu-metsuria. Sadan kilometrin välimatka kyllä edellyttäisi mielestäni yöpymistä työmaan lähellä.

    pihkatappi pihkatappi

    Lähipalstat 30 – 62 km päässä kotoa. Etäpalstoilla mökit lähellä tai tilalla. Metsurin töissä joskus menee yli 3 tuntia päivässä matkoihin, siihen nähden 62 km ja 45 min hyvä etäisyys. Toki jos on 60 km metsätietä, niin en tilaa ostaisi, mutta kun metsätietä vain 4 km niin matka ok.

    sammeli

    Kaikki muut asiat vaikuttavat kannattavuuteen enemmän kuin etäisyys tilalle. Hyvä palsta sopivaan hintaan kannattaa ostaa vaikka toiseltapuolelta suomea ja huonoa tai kallista ei kannata ostaa vaikka olisi naapuri tila. Se, että tilat sijaitsevat lähellä toisiaan ei käytännössä lisää tuloja, mutta toki lähellä oleva tila voi olla aktiivisemman hoidon kohteena.

    jees h-valta

    Sammelin linjoilla. Noinhan tuo menee. Kyllä ainakin sata kilometriä sietää normaalissa metsänhoidossa omatoimisenkin päiväajella. Hiukan evästä matkaan ja asuntoauto tietysti olisi jo luksusta siihen. Saisi vetää pitkälleen päivällä ja jatkaa taas sen jälkeen pimmeen hämyyn.

    sammeli

    Pohjoisessa 50 kilometriä ei tunnu kyllä minkäänlaiselta matkalta. Itse olen hoitanut tilani ”kotuapittäin” 150km etäisyydelle. Totta on, ettei kauimmalla tilalle lähdetä iltaseltaan käväisemään, mutta muutenkin olen pyrkinyt aina tekemään täydenpäivän kun hommaan rupean. Ei se etu ole, että parituntia saa suuntaansa ajella, mutta jos 3-5 kahdenhengen n. 10 tunnin työpäivää tekee vuodessa niin lankeavat hommat tulee kyllä tehtyä. Tuleepahan vielä sahattua se ”vielä yksi” tankki kun tietää matkan pitkäksi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)