Keskustelut Puukauppa Metsäradio savotalla 1.12.

Viewing 10 replies - 61 through 70 (of 73 total)
  • Metsäradio savotalla 1.12.

    Tervehdys, kaikille metsäammattilaisille.

    Hovioikeuden tuomio laittoi maailmankirjat uuteen asentoon. Olen ollut toistaviikkoa meili, puhelin ja haastattelumyllytyksessä. Yli 2000 lukemaani sähköpostia osoittavat, että asia kaipaa tarkentavaa selvittämistä.

    Olen maanantaina Metsäradiossa ja siinä pystynen vastaamaan keskitetysti niihin lukuisiin kysymyksiin, joita tällä hetkellä kaupoissa, huoltamon baareissa ja pikkujoulukeskusteluissa käydään puukartellin tiimoilta.

    Tule mukaan tilaisuuksiin laulamaan – minä säestän harmonikalla:

    Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
    Sä vihannoitset kesäisin, tuot lehväs talven tuiskuihin.
    Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
    Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!
    Myös aina joulun aikahan sä saavut meidän majahan.
    Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset!

    -Reijo

  • Panu

    Jostain syystä en ole kuullut, että sahateollisuudella olisi mitään vaateita kartellille.

    Ammatti Raivooja

    ”Suomalaisten metsäyhtiöiden yhteisyritys haki vuonna 2011 Euroopan komissiolta avustusta (niin sanottua NER300-tukea) biopolttoainetta tuottaville laitoksille. Hakijoina olivat UPM-Kymmene Oyj:n, NSE Biofuels Oy Ltd:n (Neste Oilin ja Stora Enson yhteisyritys) ja Forest Btl Oy:n (Metsäliiton ja Vapon yhteisyritys) laitoshankkeet. Ne jäivät kuitenkin vuonna 2012 jaetun tuen ulkopuolelle, koska ne olivat syytettyinä kartellioikeudenkäynnissä.

    Evätyt EU-tuet (arviolta 800 miljoonaa euroa) olivat kustannusvaikutuksiltaan moninkertaiset verrattuna raakapuukartellin kokonaiskorvausvaateisiin (227 miljoonaa euroa). Menetykset voidaan mitata paitsi euromääräisesti, niin myös tuhansissa miestyövuosissa sekä varsinkin loittonemana Kioton ja Dohan sopimusten ympäristövelvotteissa. Jos raakapuukartelliprosessi pitkittyy, Suomi jää eurooppalaisista kilpailijamaista jälkeen bioenergian kehittämisessä.” Wikipedia

    Aikamoista tuhoa syntyy näistä oikeudenkäynnistä. Kyllä nää haavat ois pitänyt nuolla hiljakseen ja ajatella isänmaan etua oman edun sijasta. Kaikkien metsänomistajien etu olisi ollut, että metsäteollisuudella olisi mennyt mahdollisimman hyvin.

    A.Jalkanen

    Toivottavasti noihin hankkeisiin voidaan palata joskus myöhemmin. Biopolttoaineiden tiellä on muitakin esteitä, kuten säännökset siitä, mitä luetaan uusiutuvien energianlähteiden velvoiteosuuden laskennassa hyväksyttäviksi raaka-aineiksi.

    Horjumaton

    Anton:
    Juuri niin ”horjumaton”, tukistahan puolet on kuitua. Siitä huolimatta siitä kuituosiostakin maksetaan tukin hinta.

    *** Hehee. Ei kai kukaan tosissaan väitä,että teollisuus ei huomioi ostamansa tuotteen sisältöä. Siellä ei olla sentään ihan tyhmiä. Toisaalta tämä osoittaa kuinka vajavainen on käsityskyky metsänomistajien puolella,ainakin osalla.

    Sahathan on hyötyneet sikäli kartellista,ettei niiden koskaan ole tarvinnut tosissaan tukista kilpailla. Eikä ne ole voineetkaan. Nehän on teollisuuden talutusnuorassa kuitupuun ja sivutuotteiden osalta. Ne on sitä kautta myös hyötynsä kartellista saaneet,toki kärsineet joutuessaan myymään arvokkaan hakkeen pilkkahinnalla. Sahat on niin tiukassa teollisuuden kuristusotteessa,ettei sieltä passaa poikkipuolista sanaa lausua.
    Tämä kaikki ylläoleva on uskoakseni jokaisen valistuneen metsänomistajan tiedossa. Poikkeuksia toki näyttäisi olevan,mutta nehän ne aina säännön vahvistaa.

    Ammatti Raivooja

    Sellasta se kilpailu on. Se on täysin sahurin päänsärky mitä tekee hakkeella tai kuitupuulla, ei teollisuutta voi syyttää mistään kuristusotteesta. Onpa kummallista syyllistämistä siitä, että toinen pystyy hyödyntämään sivutuotteen paremmin. Ehkä sahurien ongelmiin olisi ratkaisu biopolttoaineista tai sitten ei.

    kuusessa ollaan

    Niin, hakkeen ongelma sahojen tilanteessa on ollut sen käyttökohteet. Siitä kun on helppoa tehdä lämpöä, ei sähköä. Tästä syystä monessa lämpövoimalassa käsitykseni mukaan ajetaan lämmintä vettä jokeen tai järveen…sähkölle on enemmän käyttöä kuin kaukolämmölle. Sahat saavat tarvitsemansa energian kuoren ja muun silpun poltosta aika pitkälle.
    Etenkin kuoritusta tukista syntyvä pintahake on loistavaa sellun raaka-ainetta ja parhaimmillaan sellukattilassa. Silloin ovat sahat olleet ja ovat edelleen aika pahassa raossa. Ja kun on siirrytty nopeisiin pyörösahalinjoihin, pintahakkeen osuus on lisääntynyt, sillä nyt kahden kantin pintalauta vedetään pelkkahakkurilla pois.

    Ei saisi yleisesti puhua bioenergiasta, vaan siitä miten parhaiten eri bioenergian muotoja voidaan hyödyntää. Tää unohtuu aina politiikkojenkin kiistellessä.

    Ammatti Raivooja

    Tukista puolet on sahatavaraa, 30% haketta, 10-15% kuorta että purua. N. Kymmenesosa sahan tuotosta tulee hakkeesta riippuen tietenkin mikä sen hinta on ja 2 prosenttia puruista ja kuoresta.

    Miten kävisi sahojen tekemien pienten dimensioiden jos huoletta voisi hakata kuitupuuta? Pikkutukkiakaan ei ollut keväällä täällä sellufirmoilla. Kuituongelma pakottaa tekemään tarkemmin tukkia.

    Reima Ranta

    Sahatavaraksi kelpaava rungon osuus on siis vielä huomattavasti arvokkaampaa muuhun rungon osaan verrattuna kuin mitä kuitu- ja tukkipuusta maksettavat hinnat posoittavat.

    Kun ympyrän piiri kasvaa kaksinkertaiseksi, niin sen pinta-ala kasvaa nelinkertiseksi. Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista, ettei järeästä tukista makseta huomattavasti parempaa hintaa kuin juuri tukkimitat täyttävästä tukista.

    Metsänomistajan kannalta on erittäin ongelmallista, että näille suurille selluyhtiöille tukkipuu on vain välttämätön paha. Kuitu on se mitä halutaan, koska sillä on selluyhiön tilit tehty. Metsänomistajalle tilanne on juuri päinvastainen.

    Toinen kiusallinen asia metsänomistajille on suureksi paisunut osuuskunta, josta sen omistajat, pienomistajajoukko, ovat menettäneet todellisen valtansa. Siitä on tullut etujärjestön, päälliköidensä jne. pelinappula, jossa omistajan todellinen etu on merkityksetön. Kartellihan ei olisi voinut olla muuten mitenkään mahdollinen. Isot osuuskunnat tulisi tämän vuoksi kieltää kilpailluilta markkinoilta.

    kuusessa ollaan

    Niin, pitäisikö Suomessa olla isoista metsäyhtiöistä täysin riippumaton sellutehdas, joka voisi toimia sahojen ja pienempien puunhankintaorganisaatioden rinnalla?
    Silloin se voisi myös tehokkaasti muuttaa sivutuotteet sähköenergiaksi. Jokin vanha tehdas modenisoituna ja hyvien kuljetusyhteyksien päässä voisi toimia.

    jees h-valta

    Reimahan varsinainen fasisti tuntuu olevan. Osuuskuntia on jopa kehuttu erittäin hyväksi yritystavaksi juuri monipuolisen ja moniedustuksellisen vallankäytön suhteen. Menehän kuule asettumaan ehdolle kun nyt olisi jäsenillä jälleen tilaisuus. Kapitalistisessa järjestelmässä vain tuo sosiaalityö jää vähemmälle kun kilpailussa pitää näiden hänelle oikeiden oyj:n kanssa pärjätä. Ja osuuskuntahan on pärjännytkin jopa loistavasti.

Viewing 10 replies - 61 through 70 (of 73 total)