Keskustelut Puukauppa Metsäsuunnitelma, liito-orava ja metsänkäyttöilmoitus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)
  • Metsäsuunnitelma, liito-orava ja metsänkäyttöilmoitus

    Asensin uuden metsäsuunnitelmamme Metsään.fi:hin,  Katselin sitä siellä ja havaitsin, että muutamaan rajalla olevaan aukkoon tai kalliolle oli ilmestynyt merkintä liito-oravasta.   Nehän eivät ole varsinaisesti liito-oravien asuinalueita.  Kaiketi tilanne on niin, että jossain rajan takana saattaa olla liito-oravahavainto ja sitten jollain kaavalla naapuristossa on alueet varattu ainakin selvitettäviksi hakkuuvaiheessa.  Tai sitten ”havaitsijan” koordinaatit ovat pielessä.  Niin kävi meillä kerran.  Virhe oli puoli kilometriä.

    Saattaa tulla ikäviä ja aikaanvieviä selvittelytilanteita vaikka metsänomistajan  omasssa suunnitelmassa tai tiedossa ei sattuisi olemaan  olemaan hajuakaan liito-oravasta.

    Kannattaa ainakin huolehtia siitä, että tekee metsänkäyttöilmoitukset niin, että on aikaa varautua tällaisiin yllätyksiin.

    Itsellä on kyllä käsitys, että ainakin osa ”havainnoista” perustuu muualta tuotuihin papanoihin.   Ei olla nimittäin koskaan myöhemmin löydetty enää sellaisesta paikasta merkkejä liito-oravista, joissa niistä on ilmoitettu tehdyn havaintoja

  • Timppa

    Kävi muuten ennustukseni toteen.  Tehtiin metsänkäyttöilmoitus kuusikon ensiharvennuksesta.  Tuli sähköpostia, että viereisellä mäellä on liito-oravahavainto kalliomännikössä.

    Soitin Metsäkeskukseen kaverille, jonka nimi oli ilmoitettu lisätiedon antajaksi.  Totesi, että näitä ilmoituksia lähtee automaattisesti nykyään.  Ei tarvitse välittää tässä tapauksessa.

    Sitten tuli uusi sähköposti, että vuonna 2005 oli havaittu kuusikossa helmipöllön pöntön katolla ja maassa runsaasti liiturin papanoita.  Todettiin, että ilmakuvatarkaskelun perusteella havainto ei aiheuta erityisiä lisätutkimusvalvoitteita hakkuualueella.  Kehoitettiin suorittamaan Tapion liito-oravakurssi ja muistutettiin, että metsänomistajan ja hakkuuoikeuden omistajan vastuulla on liito-oravan lisääntymis- ja oleskelupaikkojen säilymisen turvaaminen.

    Tuo havainto kummitteli jo toisen kerran.  Edellisessä hakkuussa sen koordinaatit olivat noin puoli kilometriä pielessä.  Nyt enää noin 50 m.

    Kyllä homma työllistää virkamiehiä.  Ajatelkaapa metsänhoitajaa, joka on opiskellut ahkerasti jotain 6 vuotta ja tehtävä on käydä laskemassa liito-oravan papanoita.  Millaisin miettein illalla tarkastelee työpäivänsä saavutuksia.

    Puuki

    Viitasammakko, vesikko ja liito-orava – kolme kovaa tuomaan lisätyöllisyyttä metsäpuolelle ja muuallekin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mistä Puuki tuollaiseen listaan päädyit? Vesikko on kuollut sukupuuttoon, viitasammakko on erittäin uhanalainen ja liito-orava ei lainkaan uhanalainen.

    Lenkopetäjä

    Onko vesikko kuollu sukupuuttoon?Suomessa sitä ei oo tavattu aikoihin mut en oo kuullu että ois sukupuuttoon kuollu

    Puuki

    Tuon listan heitin muistista. Jo vuosia sitten lähistöllä oli kovat ”ottelut” tienrakennuksessa vesikon ”ilmestyttyä”  alueelle ja viitasammakko esti (tai hidasti) erään ison liikerakennuksen rakentamisen toisaalla.

    Ei sillä että vastustaisin luonnonsuojelua. Mutta ajoittain tapahtuu niin, että kaikki on sallittua 2 asiassa : rakkaudessa ja  luonnonsuojelussa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vesikolla ei oikein voi enää vesittää hankkeita, koska ei ole uskottavaa että sellainen Suomesta löytyisi.

    Sammakkoeläimet ovat maapallonlaajuisesti ahdingossa, joten niitä voi vähän avittaa jos mahdollista.

    Mielestäni ihmisten kiusaamisen liito-oravalla joutaisi lopettaa. Söpö eläin mutta ei verrattavissa metsäpeuraan tai saimaannorppaan.

    husse

    https://metsat.greenpeace.fi/blog/metsaehallitus-avohakkasi-vanhan-metsaen-ympaeristoeviranomaisen-kiellosta-huolimatta

    http://www.metsa.fi/tiedotteet/-/asset_publisher/JMLsEpt3rusq/content/liito-oravakohteessa-sattui-inhimillinen-erehdys?inheritRedirect=false&redirect=http%3A%2F%2Fwww.metsa.fi%2Ftiedotteet%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_JMLsEpt3rusq%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-6%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2

    Tässä taas esimerkki, miten lainsuojaton liito-orava on.

    – Tiedossa olevaa liituripaikkaa ei saa tuhota tahallaan. Mutta paikkaa joka ei ole tiedossa, saa tuhota tahallaan.

    – Paikka joka on tiedossa, saa tuhota vahingossa tai huolimattomuuttaan, mutta ei tahallaan.

    Sitten vahingon vähäisyyden, ja ennakkotapausten puutteen vuoksi syytteitä ei nosteta. Totta helvetissä vahinko on vähäinen, koska liiturialueet on rajattu pieniksi, eli vähäisiksi. Suojelun ”tarkentaminen” muuten tarkoittaa Metsähallituksen termeissä pienentämistä, jotta hakkuualuetta voitaisiin edes pari aaria levittää.

    Jos rikossyyte nostetaan ja viedään käräjille, se kaatuu viimeistään siellä. Näiden teon vähäisyyksien, teon tahattomuuden, liituriesiintymän tiedossa olemisen arpomisen perusteella syyte kaatuu. Ja jos tuomio tulee, niin se on vähäinen, koska tekokin oli vähäinen. Lisäksi Metsähallitus ja muut isot vievät kyllä asiat hoviin, missä viimeistään nuijitaan liito-oravan tappioksi.

    Liituriparka on byrokratian uhri, mielikuvasuojelua hienoin termein ja luokituksin.

    Tässä ketjussa on taas kommentit luokkaa telaketju-maalaisliitto; Liito-oravia suojellaan liikaa ja kaikki muu kuin luonnon tuhoaminen on piipertämistä.

    A. Jalkanen: sinunko mielestä liito-oravan suojelutasoa pitäisi heikentää?

    Minun mielestä liito-oravan suojelun pitäisi nykyistä selvempi ja kovempi. Jos lähtee leikkiin ja hakkaamaan metsänsä, pitää tietää mitä siellä on. Tietämättömyyteen ei voisi vedota tyyliin ”liito-orava ei ollut tiedossa”

    Minun mielestä tälläinen luontokappale on paljon arvokkaampi kuin yksittäinen metsäalalla työskentelevä piruparka.

    Yleensäkin metsälain rikkomuksista pitäisi tulla seuraamuksia, mutta tuo ”laki” on täysi vitsi

    MaalaisSeppo

    Tein metsänkäyttöilmoituksen hankintahakkuustani (harvennus). Minunkin s-postiin kilahti liito-orava ilmoitus. Tutkailin liitteenä olevaa karttaa ja vaikuttaa siltä, että jokin atk-ohjelma lätkii näitä liito-oravan kuvia kaavamaisesti säännöllisin välein potentiaalisille liito-orava alueille. Viereinen ls-alue on niitä täynnä ja lätkäkaistale ulottuu meikäläisen puolelle. Näyttää siltä, että liito-oravamerkinnät on lätkäisty sinne, missä on haapoja.

    Tutkailin joidenkin haapojen alusia, enkä havainnut papanoita. Merkinnät on tehty ehkä varmuuden vuoksi.

    Mitä tästä opimme? Estäkää kaikin mahdollisin keinoin haapojen kasvu ennenkun ne kasvavat isoiksi.

    Täytyy lisäksi toivoa, että joku tuntematon henkilö kaataisi palstaltani isot haavat. Jessenkään ei kannata päästää haapojaan liian isoiksi. On myös mahdollista, että haapaviljelmissä käy liito-oravia ruokailemassa ja levähtämässä.

    Jos liito-orava ei olisi suojeltu, niin liito-oravapuita voisi jättää ja kasvattaa vapaaehtoispohjalta nykyistä suunnitelmallisemmin sopiviin paikkoihin. Näin olen itsekin tehnyt, mutta taisi olla virhe. Viranomaismenettely nostaa metsänomistajan karvat pystyyn ja voi johtaa ylireagointiin.

    Mottimasa Mottimasa

    Miten se näissä metsänkäyttöilmoituksissa, omatarvepuustahan ei tarvitse tehdä ilmoitusta, eli polttopuuhakkuusta jne. Eikö se kannata rääpästä komia halkopino ”omaan käyttöön” jos metsänkäyttöilmoitukseen tökkää puukauppa?

    MaalaisSeppo

    Liito-oravan suojelu on otettava huomioon, vaikka metsänkäyttöilmoitusta ei tarvitsekkaan tehdä. Metsänkäyttöilmoitusten kautta viranomaiset vaan havahtuvat hereillle.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)