Keskustelut Metsänhoito Metsät nyt Suomessa

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 114)
  • Metsät nyt Suomessa

    Merkitty: 

    Suomessa on nyt metsää puuntuotantoon 20.3 milj ha,kitumaita 2.5 milj ha.Metsät nyt kasvaa jotain 103.5 milj m3.Yli 100-vuotiaita puita vähentynyt 20 %.120-vuotisista puista 85% on suojelualueiden ulkopuolella.Greenpiece arvostelee Suomen metsien hoitoa.Kuulemma monipuolisuus on katoamassa.Luonto kyllä on semmonen,että jos jokin laji katoaa,tilalle tulee uusi laji tai katoamassa oleva laji alkaa muuttumaan erilaiseksi.Semmonen on luonto,joka kulkee hitaasti ja muuttuu hitaasti.Eli katoavat lajit uusiutuvat ja mitään luonnon köyhtymistä ei tapahdu siksi,että vauhti on luonnossa hidas.400 milj vuotta on eletty kun metsät ja kasvit alko kehittymään viherlevistä eli metsät eivät elä vauhdilla sillai ,miten Greenpiece kertoo.Luontoa muuttaa myös laattojen liikkeet

  • Gla Gla

    Hemputtajan linkin tilaston mukaan sekä 120-, että +140-vuotiaiden metsiköiden määrä on pudonnut selvästi 50-luvulta alkaen. Vain uusimpaan tulokseen verrattuna määrät ovat hiukan kasvaneet edellisestä. Mutta kaikilla muilla tarkastelujaksoilla trendit ovat laskevia.

    Ei tätä faktaa kannata kiistää tai piilottaa.

    kaapo123

    Niin metsänhoitaja kerto pihkassa.fi vanhoista metsistä. Luonto siis myös ite tuhoaa metsiä ja luontoa.Nykyisin vain korostetaan,että syy on ihmisen.Kun salamat iskee puuhun vaikkapa 100 miljoonan vuoden aikana,niin tuhoja tulee ilman ihmistäkin

    Kurki

    Linkki: https://forest.fi/fi/artikkeli/metsien-ikarakenne-vuosina-1951-2019/#743c8be6

    Linkistä. Suomen metsiin eli metsätalouden maahan sisältyy myös suojellut metsät.

    Mikähän olisi vain talousmetsien ikäjakauma? Vääristääkö suojeltujen metsien mukana olo, kun ovat hakkuiden ulkopuolella ja ovat perustettu 1950-luvun jälkeen?

    kaapo123

    Metsiä pitää hoitaa ja hakata.Kyllä se avohakkuukin alue kasvaa.Minun lähellä täällä Kajaanissa on Iso-Ruuhijärvi paikka,jossa ihmiset käy soutelemassa ja onkimassa ja paistavat makkaraa. Alueella on pieniä avohakkuualueita ja hyvin taimet ovat lähteneet kasvuun.Siellä on myös sauna ja hyviä nuotiorakelnemiakin.Kokoomuksen ja sdp ja rkp ja persut ja keskusta pitää puolustaa, että ei liikaa suojelua ja saadaan hakata myös vanhojakin metsiä ja saadaan tuloja ja työtä.Ei pidä houvottaa liikaa ilmastojuttuja.Eihän nyt co2 ole kuin 422 ppm,co2, kevällä 2022 ja nyt lokakuussa 415 ppm .Joskus kauan sitten oli 4000 ppm,co2, eikä sillon ollut edes ihmistä

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ikäjakaumaa vääristää kyllä suojelualueiden mukana olo pohjoisessa jossa niiden osuus on suuri, mikäli on kiinnostunut vain talousmetsistä. Kasvuarvioissa ja hiilinieluissa myös kaikki metsätalouden maa ilmeisesti mukana, myös kitumaat.

    Sen sijaan hakkuumahdollisuuksia arvioitaessa eli investointeja suunniteltaessa suojelualueet eivät ole mukana. Tämä kannattaa muistaa kun miettii onko tilaa vielä uusille sellutehtaille pohjoisessa. Ehkä se juna meni jo Kemijärven osalta.

    Gla Gla

    ”Mikähän olisi vain talousmetsien ikäjakauma? Vääristääkö suojeltujen metsien mukana olo, kun ovat hakkuiden ulkopuolella ja ovat perustettu 1950-luvun jälkeen?”

    En osaa vastata ensimmäiseen kysymykseen, mutta ei suojeltujen metsien mukana olo mitään vääristä. Luonto vanhoja metsiä kaipaa, ei se erottele suojelualueita ja talousmetsiä. Toisaalta kasvuun eli hiilensidontaan vaikuttaa myös suojelualueet.

    Kurki

    ””En osaa vastata ensimmäiseen kysymykseen, mutta ei suojeltujen metsien mukana oli mitään vääristä.””

    Mitä tekemistä suojelualueilla on hakkuumahdollisuuksien kanssa? Jos ne vääristävät ikäjakumaa eli ovat vanhentamassa talousmetsien ikäjakaumaa ja sillä selitetään, että metsien vanheneminen on metsien kasvun hiipumisen syy. Tietenkin hakkumahdollisuudet pienenevät ja hiilen sidonta vähenee, jos suojelumetsien kasvu pienenee, kun ovat mukana kokonaiskasvussa.

    Visakallo Visakallo

    Aivan mielenkiinnosta, laskisiko joku, mitä tapahtuisi Suomen hiilitaseelle, jos meillä lopetettaisiin kaikki metsien hakkuut ja niiden hoito?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Visakallo, voidaan olettaa että hakkuiden loputtua ensin hiilen tai biomassan määrä metsissä nousisi, mutta myöhemmin pysyisi ennallaan tai jopa laskisi kun itseharveneminen ja tuhot yleistyisivät.

    Voitanee olettaa niin että suojelualueista suurin osa kuuluu niihin vanhimpiin ikäluokkiin. Jos ne otettaisiin pois, miten osuudet nuoremmissa muuttuisivat? Suhteet pysyisivät samantyyppisinä, eli suurimmat pinta-alat olisivat edelleen  keski-ikäisissä.

    Puuki

    Kyllä kai se kok. kasvu muuttuu yhtenä vuonna, kun kasvuolosuhteetkin vaihtellee vuosittain.    Muita syitä voi etsiä esim. harvennusrästien suuresta määrästä Pohjois-/Keski- Suomessa.    Liki milj. ha harvennusrästejä hidastaa kasvua jossain vaiheessa.     Esim. Kainuussa  kestävähakkuutaso olisi n. 5 milj. mottia , vuosikasvi  on 7 milj. mottia.   Vain 4 milj. motin vuosittaiset hakkuut lisää harvennusrästejä joka vuosi.  E-Lapissa / Pohj. Pohjanmaalla/Pohj. Karjalassa samat ongelmat.

    Vanhan metsän vuosikasvu saattaa olla negatiivinenkin.        Talousmetsien luonnonhoito on melko hyvin onnistunut koska sertit, metsälaki, ls-laki ja vesilaki mm. määrää  reunaehdot ja koko ajan on menty parempaan suuntaan .

    Ekologisia käytäviä tulisi lisätä ja muuta vesiensuojelua kuin tarkkaan jo säänneltyä kunnostusojitusta tulisi tehostaa.       Ennallistaminen esim. lisää päästöjä , jos sitä tehdään tonkimalla soita kaivinkoneella.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 114)