Keskustelut Metsänomistus Metsät pois vanhoilta miehiltä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 69)
  • Metsät pois vanhoilta miehiltä

    Uusimmassa lehdessä ihmeteltiin, missä ovat nuoret, kun ei heitä näy metsätilaisuuksissa.

    Lähes aina, kun täällä on tilaisuuksia järjestetty, ne ovat olleet arkisin keskellä päivää. Nuorista (alle 65 v) suuri osa on silloin palkkatyössä.

    Mielipidekirjoituksen kirjoittaja toteaa metsien omistamisen ja hoidon olevan kovaa työtä. Itse en sitä erityisen kovana pidä kun saa itse päättää tahdin, mutta aikaa se kyllä vaatii varsinkin silloin, kun parsitaan edellisen omistajan rästejä. Asiaa korostaa se, että taimikoissa tällaisen työn teettäminen ulkopuolisella ei ole käytännössä taloudellisesti järkevää.

    Kirjoituksen kirjoittajan tavoite metsien hoidon siirtämisestä nuotion ääressä istuvilta isänniltä aktiivisemmille on hyvä, mutta toimivia lääkkeitä ei ole esitetty. Kynnys ryhtyä lyhyelä aikavälillä ammattimaiseksi puuntuottajaksi on suuri, koska pääomakulujen kuoletusaika on pitkä. Tällöin pitää palkkatyön ohella pyrkiä kasvattamaan pinta-alaa. Nuorten elämässä ajankäytöstä kilpalee palkkatyön ja metsän lisäksi myös vaimo ja lapset, kenties myös kodin rakentaminen tai remontointi, joten siinä on haastetta kerrakseen. Toivottavasti tätä ongelmaa ei ratkaista niin, että metsien uusjaon seurauksena omistus keskittyy muutamien, kenties ulkomaalaisten pääomasijoittajien käsiin. Sitä ei Suomen talous ja kulttuuri kaipaa.

  • Puun takaa

    Mitähän Jesse mahdoit tarkoittaa?

    Puun takaa

    Valtio nosti viime keväänä Metsähallituksen tulostavoitetta 20 miljoonalla eurolla 130 miljoonaan euroon.

    Tähän asti valtio on myynyt muun muassa pienpalstoja, kesämökkitontteja tuulivoima-alueita ja kiinteistöjä täyttääkseen valtion sille asettamaa tulostavoitetta. Tulostavoitteen korottamisen jälkeen niistä saatava rahamäärä ei riitä, eikä tavoitetta ei saavuteta muuten kuin omaisuuden myyntiä kiihdyttämällä.
    Viime vuonna Metsähallitus myi 9 000 hehtaaria metsää. Tälle vuodelle asetettu tavoite on 17 000 hehtaaria. Uusi myyntitavoite ei toteudu pelkkiä pienpalstoja myymällä.

    Metsähallitus on valmistellut myyntiin suuria, tuhansien hehtaareiden laajuisia metsätiloja, sanoo Metsähallituksen Laatumaan johtaja Tuomas Hallenberg.

    – Näiden isompien kohteiden sijainti on enimmäkseen Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueeella, mutta koetamme totta kai löytää sopivia kohteita myös eteläisestä Suomesta. Näin suurten tilojen myyntivalmistelu kestää kauan ja niitä on valmisteltava myös tulevaisuutta varten.

    Tilojen koko on niin suuri, ettei kotimaisia ostajia riitä, arvoidaan Metsähallituksessa.
    Maiden ja kiinteistöjen myynnistä pitäisi irrota tänä lähes 15 miljoonan euron nettotulot. Yle

    jees h-valta

    Juuri tuota tarkoitin kun taivastelet että valtio hakkaa yhden tukin puustoa. Itse olet kehunut viiskymppisiä nurin pistäväsi. Mitä ne muuta ovat kuin yhden tukin puustoja?

    Puun takaa

    Olen sanonut tänän muutaman kerran ennenkin:
    Jessen kannattaisi tutustua nykyaikaiseen puuntuotantoon.
    Onko mielestäsi viisikymppinen kuusikko kovastikin keskenkasvuinen, jos sen päätehakkuussa tulee 450 mottia/ha puuta, ja tukkiprosentti on 90?
    Sitä ennen on hakattu harvennuspuuta yhteensä 200 mottia/ha, josta puolet tukkia.
    Lannoitettukin helikopterilla vain kerran, nettokustannus 200 euroa/ha.

    jees h-valta

    Kummaa kun valtiomme ei noin kovaa tuottoa halua ottaa. Tuostahan koko kansantalous paranisi. Ei, kyllä aivan vain edelleenkin jokin mättää. Kuvittelisin että joku muukin haluaisi noin toimia. Eipä ole juuri ilmoittautunut kuin anton ja öh, en nyt loihe lausumaan mitään siitä ja sen ……….

    Puun takaa

    Jessen kannattaisi myös tutustua Suomen maantieteeseen, kasvuvyöhykkeisiin ja valtion metsien sijaintiin.
    Valtion metsiä on eniten Pohjois-Suomessa, ja näitä yhden tukin hakkuita on tehty juuri siellä mäntymetsiin.
    Valtion metsiä on myös täällä Etelä-Suomessa, ja niistä kuusikoista löytyy kyllä aivan samantyyppisiä kasvutuloksia kuin omista metsistänikin.

    Puun takaa

    Olen aivan varma, että voit Jesse tutustua yhtä hyviin metsänkasvutuloksiin uudella mökkiseudullasi Kymenlaaksossa.
    Harjavallan metsät ovat ilmeisesti niin myrkytyneitä, että niissä ei kannata kasvattaa kuin haapaa.

    Metät kunnossa!

    Eihän kasvatustavoitteissa ole mitään vikaa, jos 30 vuoden välein haluaa hakkuuttaa 300 m3, siitä saa 14 € / motti ja kokonaistulokseen on tyytyväinen. Onhan tuokin yli 4000 €. Ja kahteen kertaan se on 8000 e.
    Toki 450 m3 90 % tukkiprosentilla vähän lyhyempään aikaan on vähän enemmän rahaa, mutta jos tuohon haapahakkuuseen on tyytyväinen! Ei meidän muiden kannata yrittää vaikuttaa kaverin ajatusmaailmaan, koska hän on oikeasti itse erittäin tyytyväinen tekemiinsä valintoihin. Niin hoidossa kun puulajivalinnassa.

    jees h-valta

    Metät kunnossa-nikki keksi sitten jostain kasvatusajaksi kolmekymmentä vuotta vaikka itse olen kyllä selkeästi koko ajan puhunut kahdenkymmenen vuoden kasvatuksesta ja 300 motista siinä.
    Minun ei sinällään tarvitse todistella yhtään mitään koska en mitään ole vielä hakannut mutta sen jälkeen kyllä aion antaa tiedot hakkuun tuloksista eli REHDIN selvityksen. Alan asiaatuntevat kun vain puhuvat hiukan ”suulla pienemmällä” noista kuusikoiden kasvuista oli sitten suomi-sitä tai tätä.

    jees h-valta

    Jatkan vielä tätä ”yksinpuheluani” senverran että haavikoista saadaan todella mielenkiintoista tietopohjaa koska kasvatuspohjia on monenlaisia tosi karuista hyvinkin reheviin. Ja kun joka vuodelle ”dataa” saadaan vuodesta 2021 eteenpäin jos luoja vuosia suo.
    Jos ei ”testamenttaan” jollekulle lähipiiristä infovelvollisuuden jos Metsälehti keskustelupalstoineen vaan on vielä silloin voimissaan.
    Silloin voi puuntakunenkin joutua omiaan hiukan tuomaan julkisvalokeilaan vaikka aivan samalla periaatteella. Eli kasvatusikä ja tuotos kehiin. Ja muu laajuus aivan halutun mukaan. Minusta ainakin saa varmasti kaikki irti. Kaikki on ”mapeissa”.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 69)