Keskustelut Metsänhoito Metsät sopeutuvat ympäröiviin olosuhteisiin

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Metsät sopeutuvat ympäröiviin olosuhteisiin

    Maapallolla on kymmeniä tuhansia puulajeja, jotka muodostavat keskenään hyvin erilaisia metsiä eri puolilla planeettaa.
    Kansainvälinen tutkimusryhmä on nyt havainnut, että lajien kirjosta huolimatta samat kolme tekijää vaikuttavat puulajin menestykseen kaikkialla maailmassa.

    Tämän selvittääkseen lähes 40 tutkijaa tarkkaili yli kolmen miljoonan puun kasvua yli 140 000 kasvupaikalla ympäri maailmaa.

    Puulajin menestyksen määrittelevät seikat ovat puuaineksen tiheys, puun maksimikorkeus ja sen lehtien pinta-alan suhde niiden kuivapainoon.

    Puut voivat keskinäisessä kilpailussaan turvautua kahteen erilaiseen strategiaan, joilla vallata elintilaa.

    Ne voivat kasvaa nopeasti maksimikorkeuteensa ja siten varmistaa, että niille riittää valoa naapureiden puristuksessa.

    Vaihtoehtoisesti puu voi kasvaa hitaasti ja odottaa, että nopeasti kasvaneet kilpailijat kuolevat ympäriltä. Kun ne pääsevät kasvamaan täyteen mittaansa, kilpailijat eivät enää menesty niiden varjossa.

    Nopeasti kasvavien puiden tiheys jää alhaiseksi kaikissa maailman metsissä. Tällaisia puita ovat esimerkiksi koivu ja poppeli.

    Ne vaativat menestyäkseen paljon valoa, sillä niiden lehtien pinta-ala on suuri suhteessa niiden kuivapainoon. Lehdet siis päästävät suuren osan valosta lävitseen.

    Toista maata on vaikka paksulehtinen pyökki, joka saa käytettyä vähäisenkin valon hyödykseen. Se kasvaa hitaasti, ja sen puusta tulee lujaa. Kun se nousee täyteen mittaansa, eivät koivun ja poppelin kaltaiset puut enää pärjää sen varjossa.
    Havainto voi auttaa ennustamaan kasvilajien välistä vuorovaikutusta ja dynamiikkaa eri puolilla maailmaa.

    Tutkimuksen tulokset julkaisi Nature ja tiedotteen julkaisi AlphaGalileo

  • Rane

    OK,mikä tässä oli sitä uutta tietoa?

    Visakallo Visakallo

    Kuten tekstissä sanotaan, samat kolme tekijää pätevät eri puulajeilla joka puolella maapalloa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mites ku koivu on tiheämpää ku kuusi tai mänty?

    Lisäks Suomessa ei ole varjopuulajeja, että tässä on Suomessa ekolokerossa aukko. Silti jotkut yrittävät taistella luontoa vastaan.

    jees h-valta

    Puuntakunen selvästi kehittyvää kansanosaa. Nyt hän jo kaavailee tulevaisuutta ilman havupuita. Pitkän iän salaisuus varmaan kun asettaa tavoitteen kauas tulevaisuuteen.

    Visakallo Visakallo

    Noh, eipä tämä ole ensinmäinen kerta kun koettaa tuoda palstalle esimerkkien avulla hieman laajempaa metsänäkökulmaa, niin se menee joiltakin tahallaan tai tahattomasti yli ymmärryksen.
    Jokainen kuitenkin meistä tietää, tai ainakin pitäisi tietää, että Suomen ilmastovyöhykkeen pääpuulajeista kuusi on puolivarjopuu ja muut valopuita. Koivu on lehtipuuna kieltämättä hieman erikoinen kovuudeltaan ja väriltään, ja siksi se onkin erityisesti sisustustarkoituksessa niin kysyttyä maailmalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oikein mielenkiintoinen tutkimus ja maininnan arvoinen tällä palstalla. Kullakin kasvupaikalla vallitseva kasvillisuustyyppi ja eliöyhteisö kuvastaa sitä, mitkä lajit pärjäävät parhaiten juuri niissä oloissa. Siksi monimuotoisuus on niin tärkeää: muuten osa paikoista jäisi kasvittumatta, kun ei olisi olemassa siihen paikkaan sopivia lajeja.

    Kun olosuhteet muuttuvat, muuttuu myös eliöyhteisö.

    juuso8 juuso8

    Eliö ja eläinyhteisöjä on kartoitettu uudelleen.

    Uhanalaisesta silmälläpidettäväksi eli parempaan ryhmään muuttivat euroopanmajava, karhu, ilves ja liito-orava. Kokonaan listalta poistuivat aiemmin silmälläpidettäviksi luokitellut metsäjänis ja saukko.

    Miten tehdyt muuutokset vaikuttaa käytännössä metsien käsittelyyn, vaikkapa liito-oravan osalta?

    pihkatappi pihkatappi

    Ainakin 90-luvun loppupuoliskolla liito-oravan pesän löydettyään motokuski lopetti palstan teon. Nykyisin taidetaan jättää vain pesäpuun ympärille pieni suoja-alue. Jokohan kohta huomataan että suoja-alueita alkaa olemaan tietyillä alueilla jo merkittäviä määriä ja liito-oravalla saattaa olla useampikin pesä, eli liito-oravan pesäpuun ympärille ei tarvitsisi enää jättää suoja-alueita.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)