Keskustelut Luonto Metsätalous ja luonnonsuojelu s(u)omessa

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 108)
  • Metsätalous ja luonnonsuojelu s(u)omessa

    Metsätalouden harjoittaminen ja luonnonsuojelu asetetaan yleensä vastakkain mm. some:ssa .  Näyttää olevan ainakin GP:lla kirjoituksia, joissa arvostellaan metsätaloutta ja puun kasvatusta  melko kyseenalaisin perustein.

    Ainakaan omalta kantilta katsottuna niitä ei tarvitse asettaa ollenkaan toisensa poissulkeviksi tavoitteiksi vaan hyvin onnistuu molempien harjoittaminen rinnakkain ja päällekkäinkin. Siihen suuntaan on monet mo:t ja kait koko metsäsektorikin pyrkinyt kehittämään metsätaloutta viime vuosikymmenet.

    Niihin yliampuviin kommentteihin, joita näkee joissain kirjoituspalstoilla, kannattaa jos kiinnostusta riittää, vastata myös metsänomistajien ja muiden metsäammattilaisten, jottei metsiä koskevat puheenvuorot jäisi aivan väärien väittämien varaan.

    Joskus opiskeluaikoina opiston rehtori kehotti liittymään johonkin luonnosuojelujärjestöön ja tuomaan omia näkökantoja esille siellä rakentavalla tavalla. Ihan hyvä oli ehdotus, mutta se on jäänyt  toteuttamatta, kun on ollut kai liian kiire muualla.

     

     

     

     

  • sitolkka

    Äkkiseltään tulee mieleen vain kuukkeli, joka ei harvennetussa metsässä viihdy. Mutta se on nykyäänkin jo lähes kadonnut Rovaniemen eteläpuolelta.

    Timppa

    Kumma lintu tuo kuukkeli.  Usein sen  tapaa tunturikoivikoissa.  Eivät ne ole ainakaan tiheämpiä kuin etelän kasvatusmetsät.  Sinne tunturikoivun haaroihin kerää koko syksyn marjoja talviravinnoksi ja niiden turvin sinnittelee vaikka Utsjoella koko pitkän ja kylmän talven.  Eivät kelpaa kuukkelille esimerkiksi monipuoliset Keski-Suomen kasvatusmetsät.  Ehkä syynä kilpailijalaji närhi ja lukuisat pöllöt ja haukat.  En siis usko, että metsätaloudella on vaikutusta ko lajin elämään.

    Klapikone

    Kuukkelin elinympäristön pitäisi tietääkseni olla jatkuvasti peitteinen. Aukkoisuuttakin toisaalta pitäisi olla ja monipuolista metsikkörakennetta. Tiheämpää ja harvempaa.

    Luonnonsuojelualueilla pääasiassa olen nähnyt. Kyllä joskus myös talousmetsässä.

    Voi joku lintumies oikaista, jos olen väärässä.

    Timppa

    Tuollaisihan kuin Klapikone kirjoitti meidän porukan metsät ovat.  Laajoja yhtenäisiä nuorempia ja vanhempia metsiä.  Välillä aukkoja ja tiheämpiä harventamattomia kohtia.

    Itse olen kulkenut Keski-Suomen metsissä yli 70 vuotta ja yhtään kuukkelia en ole nähnyt.  Sinä aikana metsät ovat tietysti muuttuneet, mutta mikään ei näytä kelpaavan.  En siis tunnusta, että harvettaessa metsiä haitattaisiin kuukkeleita, jotka eivät näytä hyväksyvän minkään tyyppistä metsää.

    Saattaisiko lopulta kyse olla siitä, että etelässä muut lajit pistävät kuukkelin ruokavarastot poskeensa ja lintuparka nääntyy nälkään.  Tunturikoivikoissa ei pahemmin ole kilpailijoita.  Ahkera kerääjä tuo kuukkeli on.  Yhtämittaisessa liikkeessä syksyllä maahan ja marja nokassa johonkin koivunhaaraan.

     

    pikkutukki

    Rovaniemelle on matkaa 400 kilometriä ja kuukkeleita kyllä riittää .

    mehtäukko

    Aloituksen aiheeseen.

    Onkait kiistämätöntä,että maamme metsätalouden nousukiidossa itse valtion toimet ja valvonta metsätalousneuvonnan myötäilemänä suorastaan tuhosivat metsäluontoa. Tahti muuttui sittemmin luonto-arvojen arvostuksen ym. suuntaan ja nyt eletään suojakaistojen,10-pykälien jne. sertien sekamelskassa,jossa hiilinielut röyhtäilevät.

    Ota siitä kaikesta selvää, mutta lähtökohtana kaikessa on oltava perustuslain suoma omistusoikeuden suoja.Ja piste. Jos yhteiskunta haluaa joltakulta maapalan museoitavaksi,siitä on maksettava käypä hinta.Yhteiset Valtion maat olisi suojelussa oltava etusijassa,mutta niitäkin tiettyä metsätyyppiä tiettyyn rajaan saakka ja muu talouskäytössä.

    En ymmärrä kaksinaamaisuutta,jossa mo ensin käyttää yht.kunnan varoja(kemera) erilaisiin hankkeisiinsa ja sitten perustaa Metso-alueet museoiden muunkin metsän pökkelökyläksi.

    sitolkka

    Näillä seuduin kuukkelia näkee vain suojelualueilla. Samoin Etelä-Lapissa. Ei enää missään muualla. Vanhaa naavakuusikkoa pitää olla. Vanhojen metsien laji. Rovaniemen lähelläkin sitä muutamissa suojelumetsissä näkyy olevan. Makkaralle tulevat. Vielä 80-luvulla oli etelämpänäkin kohtuu yleinen.

    sitolkka

    Metsäsuomessa kuukkeli ei näytä sietävän harvennusta. Tuossa yhdessä kohtuu nuoressa kuusikossa oli taannoin aina kuukkeleita kun metsällä kävin, mutta kun metsähallitus harvensi sen, ei niitä ole siellä enään sen koommin näkynyt. Vaikka paljon olen liikkunut. Eikä muutenkaan niillä seuduilla.

    Timppa

    Kuten tuolla edellä kirjoitin kuukkeleita näkee Utsjoella keväthankien aikaan.  En ole havainnut paikalla yhtään havupuuta.  Vain tunturikoivuja.  Ei myös tietystikään naavaa.   Omituinen lintu asuinpaikkaa valitessaan.  Kasipa sillä siihen on syynsä tuolla pohjoisessa.

    oksapuu

    Oulangalla ja Sallassa olen eväitä kuukkeleille syöttänyt. Eipä ollut koivikkoa nuo metsät…

    Sympaattinen ja seurallinen lintu 🙂 …

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 108)