Keskustelut Metsänomistus Metsätilan osto kuolinpesältä osakkaana

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • Metsätilan osto kuolinpesältä osakkaana

    Olen muutaman prosentin osuudella osakkaana jakamattomassa kuolinpesässä. Tilalla on merkittävä metsäomaisuus. Olisin kiinnostunut ostamaan pesältä esimerkiksi yhden sen omistamista metsätiloista. Kauppaan pitäisi käyttää ulkoisia varoja koska osuuteni on sen verran pieni.  Olen kuitenkin käsittänyt niin, että kaupasta ei syntyisi metsävähennysoikeutta, koska olen kuolinpesän osakas.

    Voisiko joku asiaan perehtynyt vahvistaa, onko käsitykseni on oikea.

    Jos näin todella on niin ei ole ihme jos tilarakenteet pirstoutuu ja/tai pesät jäävät jakamatta. Ilmeisesti metsävähennysoikeuden saisi, jos pesän metsistä muodostetaan yhtymä ja sitä hoidetaan verotusvuoden. Mutta kun osakkaita on paljon ja osa iäkkäitä tämmöinen kikkailu ei mene kaikille jakeluun.

     

     

  • Timppa

    Meikäläisellä oli vähän samantapainen tilanne.  Jaettiin vanhempien kuolinpesät.  Minulla oli pienempi osuus, koska äitini osuuden olin antanut päätyä lapsilleni.

    Oli kaksi perikuntaa erilaisilla osuuksilla (äidin perikunnassa en ollut siis enää osakkaana) ja lisäksi yksi sisareni oli aikanaan saanut vanhempien omistaman omakotitalon ja tämän vuoksi pienemmän osuuden metsistä.  Aika monimukainen homma.

    Jaon pohjana käytettiin Mhy:n tila-arviota.   Päätettiin, etä mitä kukiin saa.  Kuolinpesien osakkaista molemmat lapseni halusivat rahaa ja samoin velivainaan tytär.  Kaksi sisartani, veli ja minä halusimme maata.

    Sitten tehtiin ensin ositus kuolinpesien välillä ja sitten niiden jako siten, että lopulta oli tavoitellut neljä tilaa ( 2 alkuperäistä ja kolmas, joka jaettiin).  Niillä oli aluksi murto-osaomistajia.  Siis sellainen, joka halusi tilan ja sitten niitä, jotka olivat luopumassa maaomaisuudestaan.  Tässä kävi sitten siis niin, että jokainen, jolle tuli oma tila, joutui ostamaan jotain niiltä, jotka hankkeesta luopuivat ja kerran sellaiseltakin, joka sai oman tilan.  Jakoa helpotti, että perikunnilla oli jonkin verran rahaa, jota käytettiin tasinkona.  Minun veljentyttärelle maksamastani kauppahinnasta ja varainsiirtoverosta muodostunut metsävähennys kuittaantui ensimmäisessä kaupassa eikä verottajalla ollut asiaan mitään huomauttamista.

    Sitten siinä jaossa kävi niin hassusti, että erään tilan puita oli myyty paljon aikaisemman perunkirjoituksen jälkeen, joten käypä arvo oli sama kuin perunkirjoitusarvo.  Siis ne, jotka sen tilan määräosuuksia möivät eivät joutuneet maksamaan myyntivoittoa.

    Lainhuutoa myöntävä oli vähän ihmeissään, mutta lopulta ymmärsi mitä hankkeessa tavoiteltiin.

    Siis neuvo.  Samalla asiakirjalla kaikki:

    Teette ensin osaperinnönjaonjaon ( tarvittaessa sitä ennen osituksen) jolloin sinulle tulee haluamastasi tilasta osuus, jonka arvo on osuutesi kuolinpesästä.   Et ole enää perikunnan jäsen.  Seuraava vaihe on, että teet  kaupat sen tilan loppuosuudesta, jotta saat koko tilan.   Ei pitäisi olla ongelmia metsävähennyksen kanssa.

    Lähisukulaisille ei synny myyntivoittoa.  Etäisemmille kylläkin.

    Tietysti kannattaa käyttää asiakirjojen laadinnassa asiantuntijaa, mutta periaate olisi tuo.

    Ukkopekka

    Noita jakoja ja kauppoja voi toteuttaa monella eri tavoilla ja niillä sitten voi olla vaikutusta metsävähennysoikeuteen. Jos tehdään kauppaa kuolinpesän osuuksista, ts. jakamattoman pesän murto-osista, tämä kauppa ei muodosta metsävähennysoikeutta kuolinpesälle. Ostajalle itselleen se sitä kuitenkin muodostaa, jos muut ehdot täyttyy. Jos esim. pesässä on vain yksi tila ja ostaja ostaa ensin jonkin osakkaan osuuden ja myöhemmin hankkii omistukseensa koko tilan, saa tällöin käyttöönsä metsävähennyksen myös tuon perintöosuuden kaupan osalta. Tämä on tarkistettu verottajalta.

    Jos puita myydään tässä välissä, metsävähennyksen kohtalo riippuu käsittääkseni siitä, onko pesä jaettu (kokonaan) vai ei: jos se on jakamaton, kukaan ei saa käyttää metsävähennystä, koska tulo tulee kuolinpesälle ja pesä siis ei saa vähennystä käyttää. Se on silti jemmassa sillä aiemmat osuudet ostaneella mahdollista myöhempää käyttöä varten. Jos loppukin jaetaan murto-osiksi lopuille osakkaille, kyseessä on yhtymä ja kun osakkaat verotetaan yksitellen, voi metsävähennystä käsittääkseni käyttää, jos sitä on osakkaalla käytettävissä (tätä en tarkistanut).

    Viimeistään silloin vähennyksen saa varmuudella käyttöönsä, kun on ostanut koko tilan itselleen. Lainhuutoa hakiessaan joutuu esittämään kaikki saantokirjat ja samalla tulee selvitetyksi, mikä osa tilasta on ostettu ja mihin hintaan. Metsävähennyspohja lasketaan sitten näiden perusteella.

    Timpan ohje kuulostaa toimivalle. Tuossa esimerkissä ainoa omaisuus oli tila. Jos mukana on muutakin (esim. talo, pellot, irtain), niin tämä osuus pitää sitten vähentää metsävähennyspohjaa laskiessa. Metsävähennyshän tulee vain siltä osin, kun on jotain metsästään maksanut. Eli perityltä osin sitä ei tule. Mielenkiintoinen on myös tuo pesän ulkopuolisten varojen käyttövaatimus. Jos pesässä on esimerkiksi yksi metsätila, kaksi osakasta ja käteistä ja vieläpä niin, että käteinen ja metsätila ovat samanarvoisia. Tässä sitten toinen osakas haluaa tilan omistukseensa.

    Metsävähennyksen saadakseen kauppa pitäisi rahoittaa pesän ulkopuolisilla varoilla. Eli vähennys menetetään, jos potti jaetaan suoraan niin, että toinen saa varat ja toinen metsät. Jos esim. käteinen jaetaan tänään ja tilakauppa tehdään huomenna, niin periaatteessa perintörahat ovat pesän ulkopuolisia ja niillä voisi tehdä kaupan. Tätä en selvittänyt tarkemmin, että onko asiasta ennakkoratkaisuja. Jossain vaiheessa tuo yhteys joka tapauksessa katkeaa, jos ei päivässä, niin milloin sitten? Tai jos ottaa tänään kauppahintaa vastaavan lainan ja maksaa sen huomenna pois jaossa saaduilla varoilla; onko kyseessä pesän ulkopuoliset varat. Tulkitsen niin, että on. Ts. riittäisi, ettei kyse ole kuolinpesän olemassaolon aikana tehdyistä varojen siirroista. Pesähän katsotaan purkautuneeksi, kun jako on (kokonaan) tehty.

    Tom

    Kiitos, hyviä vastauksia tähän mennessä. Verottajalle soitin ja kahden eri asiantuntijan kanssa keskustelin.  Sieltä ei pystytty ihan selkeää vastausta antamaan. Se on kuitenkin totta, että ostamalla pelkkiä kuolinpesäosuuksia ei voi metsävähennyspohjaa syntyä koska kuolinpesällä on yleensä muutakin omaisuutta. Osituksen teko tietenkin selkiyttäisi tilannetta, koska silloin pystyy oston kohdistamaan pelkkiin metsätilan osuuksiin. Toki tämä ositusprosessi on silkkaa byrokratiaa lainhuutohakemuksineen ja -odotusaikoineen. Kyselin, että voiko ostaa kuolinpesän osakkailta pelkän metsätilan osuuden eriteltynä kauppakirjassa, mutta siihenkään en saanut vastausta.

    Positiivista oli se, että lupasivat selvittää asiaa ja soittaa takaisin, hatunnosto siitä.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos olet mhy:n jäsen tai liityt, voit käyttää oman mhy:si tai Metsänomistajien Palvelutoimiston spv-palvelua apuna. Monessa pankissa on myös osaavia ihmisiä. Metsäkeskuksella on myös spv-neuvontaa. Kts. linkit, niistä löytyy yhteystietoja.

    http://www.mhy.fi/yhteystiedot/metsanomistajien-palvelutoimisto/metsatilan-omistuksen-vaihdos-palvelut

    http://www.metsakeskus.fi/content/perinto-ja-lahjaverotuksen-oikaisuajat-ovat-pidentyneet

    Timppa

    Pakkohan se on kuitenkin lainhuudattaa ja osittaa.

    Siis osittainen kuolinpesän jako on joka tapauksessa tehtävä.  Tuossa jaossa saat sitten samalla osuutesi kaikesta mitä omistat kuolinpesästä osuutena tuosta tilasta.  Ja sitten ostamalla kuolinpesältä loput.  Sen jälkeen haet lainhuutoa.

    Minun tapauksessa sitten puukauppaan riitti puunostajalle kopio kauppakirjasta ja jakosopimuksesta.  Puunostajilla toki saattaa olla erilaisia käytäntöjä.

    Lainhuudon saa yleensä aika nopeasti ja sen jälkeen verottajakin huomioi sinut.  Siis yleensä ei tule ongelmia metsävähennyksen hyödyntämisessä.

    Kuten Anneli tuolla edellä kirjoitti, niin metsänhoitoyhdistyksistä saa tällaisessa asiassa apua.

    Timppa

    Vielä jatkan.  Tietysti on mahdollista, että se perikunnalle jäävä osuus jaetaan ensiksi sen ostoaietilasi murto- osiin siinä suhteessa kuin he ovat kuolinpesän osakkaita sinun jälkeesi ja sillä samalla asiakirjalla ostat itsekultakin hänen osuutensa lopputuloksena, että omistat siitä tilasta 100 %.

    Tällä systeemillä on se etu, että pääomatulo jakaantuu, minkä ansiosta myyjien pääomatuloverokin vähän laskee.   Jos perikunta myy, niin kaikki menee yleen 34 %:n verokannalla, koska muutakin tuloa epäilemättä on.

    Ja vielä kerran.  Koko ”setti” yhdellä asiakirjalla, jossa on:

    -osittainen perinnönjako, jolla saat oman osuutesi tilasta ja muut saavat samoin siinä suhteessa kun koko perikuntaa sinun jälkeesi omistavat

    -kauppakirjat, joilla ostat heidän osuutesi

    Ukkopekka

    Kuolinpesästä voi ostaa osuuksia sen osakkailta ennen lopullista jakoa ja pesän purkautumista. Tässä tilanteessa ostettu osuus ei muodosta metsävähennyspohjaa kuolinpesälle, mutta toki osuuden ostajalle ja tietysti vain siltä osin kuin tämä osuuden kaupasta maksettu hinta kohdistuu metsän hankintaan.

    En saa ihan kiinni, mitä tarkoitat osituksella tässä yhteydessä. Termi ositus littyy avioliiton purkautumiseen eron tai kuoleman seurauksena ja tässä yhteydessä lasketaan osingot ja tasingot. Avioleski on kuolinpesän osakas siihen saakka, kunnes ositus on tehty. Tällä ei nyt kuitenkaan ole mitään tekemistä sen kanssa, minkä laatuista omaisuutta kuolinpesän omaisuus sisältää. Lyhyesti sanottuna asiassa on jotenkin arvotettava osuuteen sisältyvän metsän hinta ja vieläpä niin, että se kelpaa myöhemmin verottajalle. Tämä on varauduttava perustelemaan, eli kannattaa selvittää asia kerralla kuntoon. Mhy:n tekemä arvio on esimerkiksi hyvä, mutta kallis. Jos ei ole kyse kymmenistä tai sadoista hehtaareista, niin perintöveron arvostamisohjeen mukainen keskitaksa n. 3000 e/ha riittänee arvion perustaksi. Näin laskien saadaan joku hinta sille metsälle ja loppu on sitten jotain muuta (talo, pelto, irtain jne.)

    Pelkän metsätilan ostaminen tietää vaikeuksia ainakin silloin, jos koko jaettavaa omaisuutta ei ole arvostettu samalla kertaa ja jos sen määrästä ei ole nyt ja myöhemmin yksimielisyyttä kaikkien osakkaiden kesken. Lopputulos voi riitojen lisäksi aiheuttaa erilaisia verosotkuja; esim. lahjavero, jos joku osakas sai verottajan tulkinnan mukaan enemmän/halvemmalla kuin toiset.

    Nämä sotkut on torpattavissa hyvällä etukäteissuunnittelulla, vrt. Timpan esittelemä malli. Vaihtoehtoisesti voit roikkua osakkaana ja ostella perintöosuuksia sitä mukaa, kun niitä tippuu myyntiin. Haittapuolena tässä on se, että metsänhoito kimppatiloilla on usein hankalaa ja toki myös osuuksien myöhemmät arvottamiset voi tuottaa päänvaivaa. Metsävähennyksenkin saa käyttöön vasta myöhemmin, kts. aiemmat viestit.

    Timppa

    Meidän tapauksessa Mhy arvioi kaikki tilat erikseen.  Jos on aikaisempi metsäsuunnitelma, niin sen päivitys tietenkin riittää mutta on kuitenkin otettava huomioon tila-arvion vaatimukset.

    Tila-arviossa otetaan huomioon myös maapohjan ja taimikoiden arvo sekä kasvatusmetsien odotusarvolisä.

    Tietysti on monenlaisia perikuntia.  Itse en lähtisi tarjoamaan jotain 3000 euron hehtaarihintaa.  Voi aiheuttaa jonkinlaista epäsopua.  Lähtisin Mhy:n tila-arviosta.  Meillä osuudestaan luopuva veljentytär jäkätti jostain 6000 euron hehtaarihinnasta, mutta onneksi aviomies oli fiksu ja sanoi, että jos aiot olla sukulaistesi kanssa tekemisissä niin hyväksy se arvio.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kompaten Timppaa, aina vähänkin isommissa tilakokonaisuuksissa kunnollinen tila-arvio on ihan a ja o. Jos metsäsuunnitelmaa ei ole, ja halutaan säästää perintöveroissa, voi joskus harvoin olla edullista käyttää jaon perusteena verottajan alueellisia ohjearvoja. Jos tehdään kauppoja, joista muodostuu  metsävähennystä, tai jos aiotaan myydä saatu tila, kannattaa jaon perusteena käyttää käypiä arvoja.

    isaskar keturi

    Kuolinpesän ja kuolinpesästä muodostetun yhtymän jaossa lienee sama periaate: kaikkien pitää saada osuutensa mukainen osuus jokaisesta erillisestä omaisuuserästä. Rahat, metsä, metsäliiton osuudet, rakennukset ja mahdollinen rantapaikka (kesämökki) ovat erillisiä omaisuuseriä. Jos jako tehdään niin, että esim. 5 osakasta saavat jokainen yhden omaisuuserän kokonaan (oletetaan, että saman arvoiset), verottajan mukaan ainakin yhtymässä kiinteän omaisuuden saaja on ostanut muiden osuuden kiinteistöön ja joutuu maksamaan varainsiirtoveron. Tämä tarkoittaa myös sitten sitä, että saa ”kauppasumman” mukaisen metsävähennysoikeuden. Ulkopuolisia varoja ei tarvitse käyttää. Tästä on omalta kohdalta kokemusta. Eli ainakin yhtymässä ositusta ei tarvitse tehdä. Se on oletus. Kaupaksi katsotaan kaikki, missä arvoa siirtyy omaisuuserien välillä.

    Itselle tulikin juuri yllätyksenä varainsiirtovero, vaikka yhtymän omaisuus jaettiin saman arvoisiin kokonaisuuksiin. Koska se oli eri omaisuuseriä, ei kyseessä ollut ositus, vaan osakkaiden välinen kauppa. No sehän kääntyi lottovoitoksi, koska metsävähennyksen arvo ylittää selvästi varainsiirtoveron (4%) ja vieläpä kaupanpäälle oli verottajan oma todistus (varainsiirtoveropäätös) siitä, että on tehty kiinteistökauppa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)