Keskustelut Metsänomistus Metsätilan osto kuolinpesältä osakkaana

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)
  • Metsätilan osto kuolinpesältä osakkaana

    Olen muutaman prosentin osuudella osakkaana jakamattomassa kuolinpesässä. Tilalla on merkittävä metsäomaisuus. Olisin kiinnostunut ostamaan pesältä esimerkiksi yhden sen omistamista metsätiloista. Kauppaan pitäisi käyttää ulkoisia varoja koska osuuteni on sen verran pieni.  Olen kuitenkin käsittänyt niin, että kaupasta ei syntyisi metsävähennysoikeutta, koska olen kuolinpesän osakas.

    Voisiko joku asiaan perehtynyt vahvistaa, onko käsitykseni on oikea.

    Jos näin todella on niin ei ole ihme jos tilarakenteet pirstoutuu ja/tai pesät jäävät jakamatta. Ilmeisesti metsävähennysoikeuden saisi, jos pesän metsistä muodostetaan yhtymä ja sitä hoidetaan verotusvuoden. Mutta kun osakkaita on paljon ja osa iäkkäitä tämmöinen kikkailu ei mene kaikille jakeluun.

     

     

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä kysymys isaskar keturi. Mahdollisesti, mutta tuota vaihtoehtoa ei silloin tutkittu. Meille syntyi kuitenkin se käsitys, että äidin luovutus (eli kauppa) tyttärille olisi ollut luovutusvoiton verosta vapaata, mutta ei toisin päin, eli tyttärien luovutus äidille olisi johtanut luovutusvoiton verotukseen.

    Timppa

    Tuo Annelin tapaus on esimerkki siitä, ettei kuolinpesää joskus kannata jakaa määräosiin ellei ole lopullista suunnitelmaa sen osien tulevista omistajista.

    isaskar keturi

    Niinpä tietenkin, pitää laskea koko veroseuraamuspaketti mukaan. Taas taitaa vaikuttaa se, onko kyseessä kuolinpesä vai yhtymä? Jostain opinnäytetyöstä luin, että perillisten osalta hankintaolettama on sama kuin perukirjan verotusarvo. Perintönä saadulle omaisuudelle hankintameno
    määritetään epäjatkuvuusperiaatteella. Tällöin omaisuudelle muodostuu saantohetkellä uusi, edellisen omistajan hankintamenosta riippumaton hankintameno kaksoisverotuksen välttämiseksi. Jos vaihdon onnistuu tekemään verotusarvoilla, niin silloinhan luovutusvoittoa ei tule?

    Mutta ei ole helppoa näitä ratkoa, kun montaa eri verolakia ristiin pitää tulkita – ei taida onnistua paremmillakaan asiantuntijoilla aina.

    Timppa

    Hankinta-arvo on perunkirjoitusarvo tai sitten sitten hankintaolettama.  Alle 10 vuotta perittävän kuolemasta 20 % ja yli 10 vuotta 40 %.

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)