Keskustelut Puukauppa Metsävähennys kemeraan

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Metsävähennys kemeraan

  Taimivaltaisen tilan ostaja ei hyödy metsävähennyksestä, ellei omista puustoisia, ilman vähennyspohjaa olevia tiloja. Inflaatio syö vähennyksen, vaikka vähennys todennäköisesti nostaa tilan markkinahintaa.

  Toisaalta kemeran rahoitus tuntuu olevan ongelma vuodesta toiseen. Lisäksi suora tuki ei ole aina paras tapa edistää toimintaa. Tuli siis ajatus, että olisiko kehittelemisen arvoinen ajatus mahdollistaa metsävähennyksen käyttö kemera- tai muissa erikseen sovittavissa kohteissa (mm. taimikon hoito jo ennen kemeran ehtojen täyttymistä) esimerkiksi kaksinkertaisen verovähennyksen muodossa? Ainakin nopeasti ajateltuna homma toimisi, koska se keventäisi kemeran rahoitusta, kannustaisi hoitamaan metsiä ajoissa ja lisäisi metsävähennyksen tasapuolisuutta.

  Vai onko tämä pyörä jo keksitty ja todettu kulmikkaaksi?

 • Gla

  nosto

  putte

  On totta, ettei taimikon ostaja hyödy ko. tilan oston mukanaan tuomasta vähennysoikeudesta, mutta eipä siitä haittaakaan ole, ellei ostaja ole maksanut tilan hinnassa ilmaa, jonka ovela ostaja sinne piilottaa ostajan saaman metsävähennyksen varjolla.

  Omana mielipiteenäni sanon, etten kannata enempien koukeroiden lisäämistä metsävähennykseen, joka jo muutenkin sekoittaa useimpien puuntuottajien pään perusteellisesti.

  jees h-valta

  Juuri noin kun putte yllä. Yksinkertaisesta metsätaloudesta ei saisi tehdä monimutkaista koska senkin ajan joutuu jostain ottamaan mitä asioiden selvitys vaatii. Senkin ajan käyttää hyödyllisemmin maastossa.

  HJ/Metsälehti

  Kun kemeratuki tämän vuoden alusta muuttui verolliseksi, se on samanlaista pääomatuloa kuin puukaupan tulo, hirvivahinkokorvaus tai omasta metsästä otetun puutavaran arvo.
  Jos metsätila on metsävähennyskelpoinen, kemerakorvauksesta voi tehdä metsävähennyksen, sitä kai aloittaja haikaili.
  Uusi menettely helpottaa hieman pienimuotoista metsätaloutta harjoittavia. Hankintahakkuista ei yleensä kerry riittävää, metsävähennyksen edellytyksenä olevaa 2 500 euron nettotuloa, mutta kemerakorvausten kanssa etenkin Pohjois-Suomessa tuloja voi kertyä sen verran, että metsävähennystä voi hyödyntää. Lapissa jo noin 15 hehtaarin taimikonhoidon korvaus vieraalla teetätettynä oikeuttaa metsävähennykseen.

  Gla

  Kiitos Hannu! Enpä tuota yhteyttä ollutkaan hoksannut.

  Enää puutteeksi jää vain kemeran ehdot taimikonhoidon osalta (muuttunee metsälain muutoksen yhteydessä, kuten Riikilä lehdessä pohdiskeli) ja metsävähennyksen alarajan lasku tai poisto ainakin tältä osin. Tai sitten jopa vähennyksen oikeuttaminen kemeran ulkopuolelle. Pointti tässä ajatuksessa oli metsävähennyksen tasapuolisuus ja jatkuva puute kemeravaroista saattaisi hieman helpottaa kytköksellä metsävähennykseen. Eihän kuulosta kovin hyvältä, että annetaan verohelpotus, jota ei voi käyttää, mutta joka ilmeisesti nostaa tilojen hintoja.

  Se, että metsävähennys on nykyisellään vaikeaselkoinen, ei mielestäni ole syy olla tekemättä muutoksia. Vaikeaselkoista järjstelmää on syytä yksinkertaistaa ja oikeudenmukaistaa. Ei olla koskematta siihen.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)