Keskustelut Metsänhoito Metsävakuutukset

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Metsävakuutukset

  Kokemuksia metsävakuutuksista ? Onko korvaus asiallinen , tuleeko vakuutusyhtiön kanssa tiukkoja vääntöjä , kuka arvioi tuhot yms. ?

 • Timppa

  Minulla kokemuksia kahdesta yhtiöstä. Korvaukset ovat olleet vakuutusehtojen mukaisia. Ilman mitään ”vääntöjä” (toisin kuin ainakin eräässä palovakuutuksessa, jossa apua joutui hakemaan Vakuutuslautakunnasta).

  Vahingon arvioi MHY tai jos sinulla on palvelusopimus, niin sitten se sopimuskumppani.

  Kannattaa huomata, että eri yhtiöillä on erilaisia ehtoja, joiden mukaan korvataan. Sitäkin kannattaa miettiä, että hakeeko turvaa vain suuremmilta katastrofeilta, jolloin voi käyttää suurempaa omavastuuta, jolloin vakuutusmaksu alenee.

  Kaikilla yhtiöillä on myrskytuhojen korvauksessa m3-hintainen yläraja, jossa valittavina erilaisia vaihtoehtoja. Tietysti suurempi maksaa eniten. Meikäläisen kauhuskenaario on se, että joku trombi tekee aukon tukkimetsään heinäkuun alussa, kun sahat ovat kiinni, jolloin tukit ovat vaarassa sinistyä. Siksi otimme suurimman mahdollisen myrskytuhovakuutuksen ( 32 euroa/m3/OP Pohjola).

  MaalaisSeppo

  Yksi pieni myrskytuho oli n. 15 v sitten. Myrskyä ennustettiin ja otin kiireesti vakuutuksen. Seuraavana päivänä kaatui puita. Oma arvio riitti, kun tuho oli pieni. Korvaus vastasi vuoden vakuutusmaksua.

  pikkutukki

  Tuleeko maksimituhossa (ei voi korjata ) päälle odotusarvolisä (32 +odotusarvo ) ?

  koillis lappi

  Täystuhossa tulee.Muutoin 15 km/vuosi korvaa jos ei ylitä omavastuuta.Vakuutusmaksuissa tosi suuret hintaerot.
  Oma Pohjantähdessä yhdessä kotivakuutuksenen kanssa.Vuosimaksu n.120e.Korvaa 20e/km ja täystuhossa odotusarvon.Metsää 83 ha.

  Timppa

  Mielestäni ei tule mitään odotusarvoa maksimimyrskytuhossa. Nuorelle metsälle tulee mielestäni odotusarvo, muttei siis yli kattokorvauksen.

  Kaikissa tapauksissa enimmäiskorvauksen saaminen edellyttää, että vahinko on vähintään sen suuruinen.

  Meillä on ollut viimeisen 10 vuoden aikana 2 myrskytuhoa, 2 myyrätuhoa, lumituho ja tukkimiehentäituho. Suuremmassa myrskytuhossa kaatui n. 1500 m3. (valitettavasti vuonna 2006, sillä 2007 puu olisi ollut paljon arvokkaampaa).

  koillis lappi

  Timpalle ihmettelen.Täystuho,elikkä kaikki pois.Silloin korvaa odotusarvon.Muutama puu sieltä täältä,”missä”raja kulkee.Mhy,hän ne arviot tekee,uskoakseni.

  metsänhenki

  Oleellinen ehto ainakin OP-Pohjolan vakuutuksessa on 15 kiintokuution vähimmäsmäärä vahingon suuruudelle kaikissa tapauksissa. Jos yhtään jää sen alle, et saa penniäkään. Aika monta runkoa pitää olla nurin ennen kuin tulee 15 kiintoa täyteen.

  Tuota ei missään mainosteta. Se löytyy vain pienellä präntätystä. Ei auta asiaa, rastitatpa kaikkia muita valintoja miten tahansa.

  Timppa

  Kaikilla yhtiöillä taitaa olla tuo 15 m3:n minimivaatimus ennen kuin korvataan.

  Tarkoitin tuolla edellä tilannetta, jossa myrsky kaatoi esim 100 m3 nuorta metsää, jonka hinta on esim 15 euroa/m3 ja jota ei pystytty korjaamaan. Metsälle lasketaan odotusarvo esim 10 euroa/m3, jolloin vahinko on 2500 euroa. Sama myrsky kaatoi toisessa paikassa 100 m3 tukkimetsää, josta saatiin 8 euroa/m3 vähemmän kuin normaali hinta olisi. Vahinko siis 800 euroa. Yhteensä vahinko 3300 euroa. Jos myrskytuhon enimmäiskorvaus on vaikka 15 euroa/m3, niin enimmäiskorvaus on 3000 euroa-omavastuu. Siis odotusarvoa lasketaan, muttei makseta kokonaisuudessaan yli maksimi m3-korvauksen. Näin luulisin asian olevan. Ainakin yhdessä tapauksessa meillä näin laskettiin.

  Toinen tapaus oli, kun osa myrskytuhopuista korjattiin ja osa jäi korjaamatta. Korvaus laskettiin niin, että korjatuista puista vahinko oli myyntihinnan ja normaalihinnan välinen ero ja metsään jääneistä puista normaalihinnan suuruinen. Näin laskien kokonaisvahinko jäi keskimäärin alle silloin olleen 14 euroa/m3 ja vahinko korvattiin kokonaisuudessaan, tietysti omavastuulla vähennettynä.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)