Keskustelut Metsänomistus Metsien paikallisomistuksen säilyminen turvattava

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 79)
 • Metsien paikallisomistuksen säilyminen turvattava

  Merkitty: 

  Kuntalaisaloite

  Asia: Toimenpiteisiin ryhtyminen maaomaisuuden kiinteistökaupoilla päätymisen rahastojen ja säätiöiden haltuun hillitsemiseksi.

  Maassamme säänneltiin takavuosikymmeninä maakauppoja lailla oikeudesta hankkia maa- ja metsätalousmaata. Sillä oli kaksi tarkoitusta: yhtäältä estää metsätilojen kulkeutuminen metsäfirmojen käsiin ja toisaalta turvata paikallisten maa- ja metsätaloudenharjoitta- jien lisämaan saanti. Oikeastaan kolmantena ulottuvuutena oli vielä metsiemme pirstaloitumisen ehkäisy ja vieläpä tilusrakenteenkin parantaminen.

  Maaomaisuuden kaupat ovat aivan viime aikoina kokeneet sellaisen muutoksen, että erityisesti eri rahastot ja säätiöt ovat tulleet voimakkaasti kiinteistökauppoihin mukaan ja tätä kautta metsätilakokonaisuuksia on liukunut myös ulkomaalaisomistukseen. Kauppahinnat alkavat olla jo sellaisella tasolla, että ne eivät mahdollista sellaisten tuotto-odotusten jatkuvaa toteutumista, mitä sulavissa ja sulosointuisissa myyntipuheissa sijoittajille lupaillaan.

  Aluetaloudellemme ja paikkakunnan omille maa- ja metsätalouden harjoittajille sekä maaseutuyrittäjille tilanne on nyt muodostunut elinkeinojen kehittämisen suhteen täysin mahdottomaksi. Nykytilanteen jatkuminen johtaa kiihtyvällä tahdilla metsäomistusten karkaamiseen ulkokuusamolaisiin käsiin, mikä taas tietää muun muassa puukaupparahojen voimistuvaa katoamista Kuusamon katukuvasta elinvoimaamme kurjistaen.

  Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

  Mainituilla perusteilla esitän, että: Kuusamon kaupunki ryhtyy pikaisesti selvittämään mahdollisuuksia maa- ja metsäomaisuuden omistuspohjan säilyttämisen kuusamolaisomistuksessa edistämiseksi.

  Kuusamossa 30 päivänä marraskuuta 2020

  ___________________________________

  Joukamo Kortesalmi, kaupunginvaltuutettu

 • Kalle Kehveli

  Raha puhuu, ja ramppa kalkattaa….

  kmo

  ”Oikeastaan kolmantena ulottuvuutena oli vielä metsiemme pirstaloitumisen ehkäisy ja vieläpä tilusrakenteenkin parantaminen.”

  No eikös rahasto-omistukset ole tuohon just omiaan, luovat suurempia metsätiloja?

  ”…metsäomistusten karkaamiseen ulkokuusamolaisiin käsiin, mikä taas tietää muun muassa puukaupparahojen voimistuvaa katoamista Kuusamon katukuvasta elinvoimaamme kurjistaen.”

  Mutta metsäkaupparahat näkyvät Kuusamon raiteilla elinvoimaanne vahvistavasti!

  ”Mainituilla perusteilla esitän, että: Kuusamon kaupunki ryhtyy pikaisesti selvittämään mahdollisuuksia maa- ja metsäomaisuuden omistuspohjan säilyttämisen kuusamolaisomistuksessa edistämiseksi.”

  Laillisia mahdollisuuksia ei taida paljoa olla. No, voittehan laskea kunnallisveroa että rahaa riittää metsäkauppoihin.

  Visakallo Visakallo

  Kaikkein eniten kritiikkiä tällä palstalla on annettu juuri siitä, että menneenä aikana metsämmat eivät olleet kovin helposti hankittavissa sellaisille, jotka eivät olleet metsänomistajia ja maanviljelijöitä. Ajat muuttuivat ja lakeja muutettiin, mutta eipä tunnu sekään nyt olevan hyvä. EU on toimintaperiaatteeltaan sellainen, että se suosii kaikilla aloilla vain suuria toimijoita. Nyt se näkyy myös metsänomistuksessa. Olemme menossa kohti euro-kolhooseja, mutta sitähän kansa on pohjimmiltaan halunnutkin.

  MetsäKortesalmi MetsäKortesalmi

  Maakauppojen ohjailulla olisi mahdollista pitää kehitysaluekuntien asutusta elinvoimaisena ja jopa saada maallemuuttajia.

  isaskar keturi

  Metsätalouden hyväksyttävyydelle on haitaksi se, että hyödyt valuu kauaksi sijainnistaan. Tästä on esimerkkejä. Kun Muoniossa loppui metsurityö, loppui aika tavalla metsätalouskin. Kunta alkoi kaavoittaa alueita muuhun käyttöön ja hattu kourassa piti lupia kunnalta kysyä. Tunnustan, etten nykytilannetta täysin tunne, mutta tämä tapahtui viime vuosituhannen lopussa.

  Saman voi olettaa tapahtuvan jossain muodossa, jos metsien taloudellisesta hyödystä ei jää mitään paikallistalouteen – kantorahat cayman-saarille ja työtulot itä-eurooppalaisille työporukoille?

  MTK:lla oli aikanaan hyvä kampanja, jonka tunnuslause taisi olla ”Maata ei enää valmisteta”. Korjaan heti faktan, ettei kenenkään tarvitse vaivautua sitä erikseen kirjoittamaan – ei koske Pohjanmaan rannikkoa. Saa sitten nähdä muuttaako ilmastonmuutos rantaviivan kulkusuunnan sielläkin?

  Kalle Kehveli

  Minulle voisi myydä välittömästi valtion rahoittamana 1000ha lisämaata, ja jonka lainat saan sitten muutaman vuoden päästä anteeksi.

  Visakallo Visakallo

  Ympäristöjärjestöt ja myös vihreä puolue kannattavat suuromistusta niin metsä- kuin maataloudessakin. Ymmärrettävistä syistä he eivät kuitenkaan tuo näitä asioita juurikaan julki. Kun samaan aikaan myös oikeisto ja vasemmisto, sekä EU toimivat samansuuntaisesti, ovat keinot puuttua tilanteeseen aika vähäiset.

  mehtäukko

  Entäpä keinona se, että kuntaan perustetaan toimijoidensa yhteismetsiä, yksi tai useampia. Kun isompi metsälö näyttää liukuvan kulansseille (rahastot), tämä puulaaki ottaisi ja ostaisi sen.

  Saattasipa suoramyyntikin tällaiselle olla mahdollista?!

  Kalle Kehveli

  Minun ehdotus on kepulismia, ei kommunismia.

  Visakallo Visakallo

  Kerropas Haba, mitä eroa on kapitalismilla ja kommunismilla?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 79)