Keskustelut Metsänomistus Metsien paikallisomistuksen säilyminen turvattava

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 79)
  • Metsien paikallisomistuksen säilyminen turvattava

    Merkitty: 

    Kuntalaisaloite

    Asia: Toimenpiteisiin ryhtyminen maaomaisuuden kiinteistökaupoilla päätymisen rahastojen ja säätiöiden haltuun hillitsemiseksi.

    Maassamme säänneltiin takavuosikymmeninä maakauppoja lailla oikeudesta hankkia maa- ja metsätalousmaata. Sillä oli kaksi tarkoitusta: yhtäältä estää metsätilojen kulkeutuminen metsäfirmojen käsiin ja toisaalta turvata paikallisten maa- ja metsätaloudenharjoitta- jien lisämaan saanti. Oikeastaan kolmantena ulottuvuutena oli vielä metsiemme pirstaloitumisen ehkäisy ja vieläpä tilusrakenteenkin parantaminen.

    Maaomaisuuden kaupat ovat aivan viime aikoina kokeneet sellaisen muutoksen, että erityisesti eri rahastot ja säätiöt ovat tulleet voimakkaasti kiinteistökauppoihin mukaan ja tätä kautta metsätilakokonaisuuksia on liukunut myös ulkomaalaisomistukseen. Kauppahinnat alkavat olla jo sellaisella tasolla, että ne eivät mahdollista sellaisten tuotto-odotusten jatkuvaa toteutumista, mitä sulavissa ja sulosointuisissa myyntipuheissa sijoittajille lupaillaan.

    Aluetaloudellemme ja paikkakunnan omille maa- ja metsätalouden harjoittajille sekä maaseutuyrittäjille tilanne on nyt muodostunut elinkeinojen kehittämisen suhteen täysin mahdottomaksi. Nykytilanteen jatkuminen johtaa kiihtyvällä tahdilla metsäomistusten karkaamiseen ulkokuusamolaisiin käsiin, mikä taas tietää muun muassa puukaupparahojen voimistuvaa katoamista Kuusamon katukuvasta elinvoimaamme kurjistaen.

    Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

    Mainituilla perusteilla esitän, että: Kuusamon kaupunki ryhtyy pikaisesti selvittämään mahdollisuuksia maa- ja metsäomaisuuden omistuspohjan säilyttämisen kuusamolaisomistuksessa edistämiseksi.

    Kuusamossa 30 päivänä marraskuuta 2020

    ___________________________________

    Joukamo Kortesalmi, kaupunginvaltuutettu

  • MIISU4F MIISU4F

    Mites tämä sitten?

    MetsäKortesalmi MetsäKortesalmi

    Vaalit ovat tulossa, jos valtaapitävät eivät hädissään niitä siirrä, tosin ehdokassuostumusta ei ole ainakaan vielä allekirjoitettu. Tällä tahdilla metsänomistuksen urbanisoituessa ja siirtyessä Ruuhka-Suomeen, jäävät kehitysaluekunnat pelkiksi raaka-ainereservaateiksi ja paikallisasukkaat sijoittajien ja rahamiesten torppareiksi.

    Kalle Kehveli

    Sitähän voi lähteä etelään oikeisiin töihin rahaa vuolemaan ja palata pohjoiseen manttaalin omistavana  rikkaana miehenä. Pohjoisen aikamies pojista tähän ei vain ole.

    MetsäKortesalmi MetsäKortesalmi

    Etelästähän tässä on rahat pääosin haettu jo viidentoista vuoden ajan. Viikonloppuhommista sitten hieman suolarahoja kotipaikkakunnalta.

    MIISU4F MIISU4F

    Näinhän se keskustelujen blokkaaminen on epätasaveroista. Tässä kaupunginvaltuutettu itse äänessä mutta kuntavaaliketjua poistettiin–syystä että?

    Eli voimme avata kunta-aloite-ketjun, kunhan se koskee metsäaihetta ja olla itse päättävissä elimissä omalla nimellään *mainostaa*, että nyt ajan tällaista asiaa?

    Itse aion ottaa esille kaupungin rantakaavoitus ja metsäasiat, mm liito-oravan esiintymispaikkojen päivityksen. En tosin Joukamon kunnassa.

    Jätkä

    Ainoa ratkaisu tuohon metsäomaisuuden paikallisomistamiseen oon, että kunnat ostavat kaiken myyntiin tulevan metsämaan. Siitä on sitten hyvä jakaa paikallisille asukkaille lisämaata – metsämaata omakustannushinnalla.

    Metsähallituksen pitäisi myös ostaa metsää, mikäli akueet olisivat esim rajat vastakkain. MH maksaa kyllä kunnalle metsäveroa vastaavan rahan ja luonnollisesti myös sieltä voisi saada lisämaata halukkaat.

    r.ritva r.ritva

    Houldingyhtiöt.Metsä-autotien hoitokunnan on hankala tavoittaa.Ei ne kysele teiden käyttö tai muustakaan teiden hoitoon kuuluvista asioista maksuista.Sijoittajat mistä lienevätkin tietysti tuotto on tärkeintä.

    Metsäyhtiö tien osakkaana.Kuka sieltä vastaa näistä asioista.Paikallinen ostomieskö?Jotain sentään.Kun yhtiö vuokraa alueen läjityspaikaksi Ollaan jo melkoisen kädenväännön kanssa tekemisissä.Tälläiset metsä-autotiet on tarkoitettu osakkaiden metsänhoidollisiin ja puunmyynnin kevyempään käyttöö.Eli vuoratilanteessa vuosiksi ja päittäisten raskaiden kuormien ajamisessa läjityspaikalle tälläiset tiet eivät tule kestämään.Siinä sitten väännetään tien peruskunnostukseen ja kestävyyteen liittyviä asioita vuokraajan kanssa.Miten säilytetään normaalin metsätalouden kulku ja tien jatkuva kunnossa pitäminen.Tietysti metsänomistaja firma vain vuokraa ja läjittäjä hankkii luvat kuten ympäristö.Erittäin ikäviä juttuja.

    Omistaja tietysti oli se houlding tai yhtiö tekee omaisuudellaan kuten massissa on tarvetta.

    Puuki

    Jos tienkäyttö muuttuu paljon, niin ole vailla uutta tieyksikköjakoa.  Ota tiehoitokuntaan (tai mikä sen nimi sitten milloinkin lieneekään) yhteyttä .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Läjitys” ei ole normaalia tien käyttöä. Mikä on varastoitava tavara? Tuollaisesta ylimääräisestä käytöstä voisi periä vuokraa, tai jos se on pysyvää, muuttaa tieyksiköintiä. Perusteena ylimääräiset tienhoitokulut. Vaihtoehtona se, että metsäyhtiö korjaa aina tarvittaessa tietä. Ellei kustannusten jaosta päästä sopuun, kunnan tielautakunta (onko niitä enää?) tai maanmittauslaitoksen insinööri voi auttaa, mutta ainakin jälkimmäinen konsulttiapu on maksullista.

    Meidän mökkialueen tiekunnat ovat vuokranneet tietä rallitallin harjoittelukäyttöön, ja siitä tulee reilu korvaus aina kun käyvät.

    Visakallo Visakallo

    Eipä ole kuntien tielautakuntia enää. Riita-asiat käsitellään oikeudessa.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 79)