Keskustelut Metsänhoito Metsien pienaukot tuottamattomia

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Metsien pienaukot tuottamattomia

  Eilisessä Metsälehdessä artikkeli metsien pienaukoista,ilmeisesti silloin pinta-ala alle 0,3ha.
  Taimia syntyy useimmieten huonosti,parhaiten taimettuu kuivat kankaat ja kosteat notkelmat
  Taimen ja puiden kehitys hidasta
  Myrskytuhot lisääntyy
  Muokkaaminen ja istuttaminen tuskin kannattaa
  Metsien kasvattaminen todennäköiseti tällaisilla aukoilla on kannattamatonta
  Myrsky ym tuhot tekevät luontaisesti aukkoja

  Mutta miksi näitä pitäisi kasvatusmetsään tehdä oma-aloitteiseti?

 • mehänpoika

  Ehkäpä pienaukkoja kannattavat sellaiset metsänomistajat, jotka perustavat metsänsä tuoton toiveajatteluun. Kuvitellaan, että pienaukot taimettuvat luontaisesti ja näin vältyttäisiin metsämaan muokkauksilta ja taimien istutuksilta jälkihoitotöineen.

  Pienaukossa tosiaan taimikko kehittyy hitaasti. Sensijaan aukon reunassa vanhemman metsän kasvu yleensä paranee. Haittapuolena on myrskytuhojen lisääntyminen tuulelle käyvissä rintauksissa. Jatkuvasti saa olla tuulenkaatoja keräämässä.

  Hirvi on pienaukon putsaaja männyn ja koivun taimien osalta. Siksi pienaukoista kehittyy hitaasti pieniä kuusimetsiköitä. Pienten metsiköiden käsittely taimikoiden hoidon ja harvennushakkuiden osalta tahtoo monesti jäädä tekemättä. Siitäkin kärsii pienaukon tuotto.

  Aukusti

  On omakohtaisia kokemuksia pienaukoista. Edelisen omistajan aikaisessa luontaisesti muokkaamattomaan maahan syntyneessä varttuneessa taimikossa oli epätasaisuutta, joukossa jopa pieniä aukkoja. Epäilin, ettei niihin kannata reunavaikutuksen (varjostuksen) vuoksi yrittää istuttaa männyntaimia.

  MHY:n neuvoja oli jyrkästi eri mieltä ja niinpä kuokkalaikutuksen jälkeen istutimme pojan kanssa vesisateessa pottiputkella taimet huolellisesti maahan. Osa taimista oli elossa kituen valon puutteessa. Elossaolevat olivat hentoja eivätkä kasvaneet juuri ollenkaan. Lisäksi niitä kuoli lumen alle taipuneina.

  Kun sitten aikanaan alueella tehtiin puuston ensiharvennus niin todettiin, että aivan hukkaan oli mennyt pienaukkojen täydennnysistutukset.

  Olisi pitänyt olla rohkeasti ”isäntä omassa metsässä”, eikä uskoa metsäpoliisia!

  Ainuttakaan kunnon puunalkua ei niistä taimista tullut.

  Hiluxmetsuri

  Mieleeni tulee peruskoulusta biologian alkeet. Kasvi tarvitsee yhteyttääkseen valoa, vettä ja hiilidioksidia. Tuloksena on happea ja sokereita. Valon määrän on oltava 100-1000 luksia, jotta mitään tapahtuisi ja valon puute estää yhteyttämisen.

  Tätä voi kokeilla laittamalla männyn taimet pimeään kellariin nyt vaikka aluksi 10 vuodeksi ja sitten tutkimalla kasvua. Ei kasva ei.

  Ei kasva mikään pimeässä.

  Timppa

  Noinhan se tilanne yleensä on, kuten Metsälehdessä kuvataan.

  Muutama pienaukko on tullut teetettyä harvennusten yhteydessä, kun mäntymetsässä on ollut harvassa vanhoja koivuja kasvava rehevähkö pieni kuvio. Enpä ole koskaan uskonut luontaiseen uudistumiseen. En näissäkään. Istutuskuuset kasvavat kyllä kohtuullisen hyvin. Tuotto on joka tapauksessa parempi, kuin toinen vaihtoehto, jossa koivut lahoaisivat.

  Normaalit hoitotoimenpiteet pitää joka tapauksessa useimmiten suorittaa. Joskus on ollut vatuista kiusaa. Joskus muuta pusikkoa on tarvinnut raivata. On kyllä sellaisiakin tapauksia, joissa istutuskuuset kasvavat itsekseen ilman mitään vesakkoa.

  Siis pienaukkoja ei tietenkään kannata tehdä periaatteelisista syistä. Jossain tapauksessa ne saattavat olla edullisempi vaihtoehto kuin jättää kuvio käsittelemättä.

  sammeli

  Mitäpä sanoo ostomies kun tulee pienaukon ensiharvennuksen aika ja 15m3 leimikkoa tarjottelet?

  Juippi

  Mulle tulee ens syksyn hakkuussa pienaukko, vanha kuusikko ylispuuhakkuun kyljessä. Harventamista on turha edes ajatella, tuuli ne siitä kaatelee yks kerrallaan. Meinasin antaa uudistua lepälle ja seuraava isäntä saa lyödä energiapinoon kun tuon ylispuuhakkuun alle jäävä kuusikko tulee päätehakkuuikään.

  Tuo kuusikko muuten rajautuu naapurin hirvilaitumeen että valo ei oo ongelma

  Timppa

  Eipä se ostomies valita, kun samalla kertaa tarjoan vierestä 4 hehtaarin mäntyaukkoa.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)