Keskustelut Metsänhoito Metsitetyt pellot

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Metsää näkemättä laadusta on arvailtava.Yleensä 70-80 luvuilla istutettut peltomänniköt laadultaan pelloissa oksaista lenkoa höttöpuuta.Poikeuksiakin on,jos taimiaines jalostettua ja bonuskoivut avittavat laatupuiden lukumäärän täyttymistä turvaten riittävän tukkipuu saanon aikanaan.

    harrastelija metsuri

    Harjoitellaan nyt näitä kuvia

    Joo… postimage näköjään toimii. Yritin aikaisemmin vanhasta muistista onedrivea, en saanu pelaamaan ja kun kuiteskin sen avulla oon aiemmin liitelly kuvia ihan sujuvasti.

    Mutta palataanpa aiheeseen. Jokaisessa vastauksessa on mielestäni jotain onkeen otettavaa. Kiitos. Nyt voin pikkuse tarkentaa sitä kolmen hehtaarin aluetta. Se muodostuu kahdesta eri palstasta. Toinen on pitkähkö suorakaiteen muotoinen, vajaa hehtaari. Kuusi levinnyt hyvin tasaisesti niin kuin vanhassa kaistalehakkuussa. Se toinen alue, reilut kaksi hehtaaria on sitten pikkuse haastavampi. Reunat savimaata ja siellä todella kehityskelpoinen männikkö ja runsaasti kuusen taimia. Suoria pitkiä sivakoita hyvin karsiutuneita mäntyjä. Keskemmällä on semmoinen turvepohjainen maaperä ja tietysti kasvaa semmosta räkämäntyä ja toisaalta vähemmin kuusen taimia.

    Tässä nyt varmaan joutuu soveltamaan useampia noista vastausten ehdotuksista. No lähivuosina alueitten viereen on tulossa useitten hehtaareiden harvennushakkuuksia, samalla sitten käsitellään nuo metsitetyt pellot. Onhan tässä aikaa tuumailla , vai onko? Niistä räkämännyistä kyllä haluaisin päästä eroon. Kumpi lienee parempi vaihtoehto: antaa niitten kasvaa kuitumassaa vaiko pistää nurin ja tehdä vaikka vähän kuusen täydennysistutusta

     

    Metsänmies

    Jos arvelet, että tuosta ”räkämännikön”alueesta ei tule tulevaisuudessakaan tukkipuuta, hakkaa männyt pois. Jos siihen jää edes tuhat kuusta hehtaarille, se riittää. Raivaile paremman männikön alustasta mäntyjen tyvet puhtaaksi ja muuten alueelta kehityskelvoton aliskasvos pois. Jätä parhaat kuuset kasvamaan. Tässä vaiheessa ei runkoluvulla suurta merkitystä, mutta ei kannata jättää tuotakaan aluetta ainakaan istutustiheyttä suuremmaksi, mieluummin vähän pienemmäksi. Kuuset kasvavat kyllä mäntyjen alla, jos niillä on tilaa.  Myöhemmässä vaiheessa, kun mäntyjä korjataan pois, osa kuusista tietysti särkyy, mutta jäljelle jää vieläkin riittävä määrä. Riippuu tietysti hakkaajasta. Olen itse ollut rakentamassa useita keroja tuohon tyyliin kaksijaksoista metsää(ei omia). Hakkuun jälkeen ovat näyttäneet reikäisiltä, mutta kun vuosia kuluu, näkymä kyllä muuttuu. Harkiten ja huolella hyvä tulee.

    metsänkasvattaja

    jos  jällellä  olevat männyt  ovat  suht  hyvälaatuisia  niin kyllä  niitä  kannattaa  kasvattaa    alla  olevia  kuusia  voi  harventaa  normaaliin  taimitiheyteen  niin  hyvä  tulee

    mehtäukko

    Juuri noin kuin ”metsänkasvattaja” ohjeistaa. Jos /kun alla on noinkin hyvä taimikko,  ei kuitulaatuista räkämännikköä kannata lihotella.Osin kuituahan työntää sitten kuusikko,mutta tähtäinhän on lopulta laadukas täystiheä tukkipuusto. Oksikas ylispuusto vain lopulta varjostaa ja korjuussa särkee taimikkoa.

    oksapuu

    Täällä meillä etelässä tuppaa nuo alikasvus-kuusikot olemaan järjestään lahoja…

    Olen antanut”räkä” männiköiden kasvaa, pukkaavat kuitenkin lujasti puuta vuodessa hehtaarille. Paha alkaa neuvomaan kun asia pitää paikanpäällä selvittää…

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)