Keskustelut Metsänomistus MHY laki joutaa kumota nykyaikaan soveltumattomana lakina

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • MHY laki joutaa kumota nykyaikaan soveltumattomana lakina

    Mhy laki on valmisteltavana MMM ssä. Muut ministeriöt, kuten työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö kannattavat koko MHY lain kumoamista.

    MHY lain kumoaminen kokonaan on ehdottomasti metsänomistajia kohtaan oikeudenmukaista. MHY lain kumoamisella MHY t aidosti pääsevät toimimaan yhdistyslain ja sääntöjensä mukaan.

    Näin myös tulee mahdolliseksi metsänhoitoyhdistysten muuttaminen yritykseksi kuten osakeyhtiöksi, mikä saattaa olla tarpeellista, että yhdistykset pystyvät toimimaan vapailla metsänhoitomarkkinoilla tehokkaasti ja yritysmäisesti.

  • jees h-valta

    Juuri noin. Irti pitää päästä kun on sää vielä kauniimmasta päästä!

    Metsuri motokuski

    Asialla on myös kääntöpuolensa. Väitän että täällä mhy on ollut todellinen metsänomistajien etujärjestö. He ovat avoimesti kilpailuttaneet leimikot ja hakeneet parhaat tulomahdollisuudet metsänomistajille. Ainakin niille jotka harvoin metsiä myyvät. Toivottavasti kun puuyhtiöt ovat saaneet nyt tahtonsa läpi ja alkoivat heikentää mhy:n toimintaa ei maksumieheksi joudu metsänomistajat puun hintojen muodossa. Pakollinen mhy maksu poisto oli ihan ok. Mutta eiköhän näiden lobbareiden tarkoitus kuitenkin ollut markkinahäirikön poistaminen markkinoilta. Stä kautta puun kantohintojen lasku.

    Itselläni tästä on ihan omakohtaista kokemusta juuri 5 ha päätehakkuu kauppojen merkeissä sekä 4 ha kesäharvennuksen merkeissä. Onneksi löysin sellaiset puunostajat mhy:n kautta jotka todella halusivat ostaa puuta ja hinta oli päätehakkuu leimikosta lähes 8000 euroa suurempi kuin suoraan yhtiöiltä saatu paras tarjous. Eiköhän tuolla rahalla ole aikamonta vuotta mhy maksuja makseta. Jesse tiedoksi että tarjouskilpailussa oli myös mukana Metsäliito, joka ei ollut kuitenkaan läheskään viimeinen. Jopa kärkipään joukossa.

    mehänpoika

    Metsätuhoja tekevän hirvikannan säätely metsänhoitoyhdistyksen vastuulle. Siinä olisi todellinen metsänhoidoin edistämistehtävä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsuri motokuski osaa tehdä puukauppoja.

    Jos mh-maksu poistuu ja jäsenyys uudessa yhdistyksessä on aidosti vapaaehtoinen, en tiedä mihin sitä mhy lakia oikeastaan tarvitaan. Pitänee tarkemmin tutustua ehdotukseen.

    Metsuri motokuski

    Tuohon en nyt osaa sanoa varmasti osaanko tehdä kauppoja vaan kävikö tuuri. Mhy:n kautta sain vinkin että eräs puuyhtiö oli kysellyt kesäleimikkoa. Nyt sattui tarjonta ja tarve osuumaan kohdalleen ja hinta oli kohdallaan. Samoin osa kaupan eduista (reilut pari tonnia) tuli myös havuista ja laikutuksesta, jossa havut myimme erikseen ja laikutus ostettiin suoraan urakoitsijalta ilman välikäsi. Näistä osa sisältyi suoraan yhtiöiden tarjouksiin.

    jees h-valta

    Pitää myös muistaa että usein aika huomattava osa isojen metsäyhtiöiden tilityksestä tulee perästä hinnantarkistuksena. Tasaa myös aika paljon koska tuhansiakin on joskus aina ennen joulua kilahtanut. Riippuu tietysti puutavaran hinnankehityksestä. Myös jälkibonukset ja osuuskorot voi laskea puun tuottoon mukaan.
    Siksi suora vertailu on vaikeaa jota kyllä mhy ei niin kovasti mainosta tietenkään.

    Puun takaa

    Näissä yhtiöiden hinnantarkistuksissa on nykyisin käytössä prosenttimääräinen katto. (Vuosi 2007 opetti!)
    Pari kertaa sopimuskumppanille tarjoamastani leimikosta on toinen ostaja tarjonnut suoraan tuon maksimitarkistuksen ylittävän hinnan.
    Sopimuskumppani on siinä tilanteessa joutunut luovuttamaan.

    Santtu

    Ei MHY lain kumoaminen heikennä metsänomistajan asemaa. Näin Metsänhoitoyhdistykset saadaan todellisuudessa metsänomistajien hallitsemiksi. Yhdistysten korkein päättävä elin olisi osakkaiden kokous yhdistyksien sääntöjen mukaan. Tämä olisi oikeanlaista demokratiaa. Yhdistykset saavat tehdä niitä asioita, minkä yhdistyksen jäsenet katsovat tarpeelliseksi yhdistyksen jäsenten etujen turvaamiseksi.

    Nyt vain MTK järjestön vastuksesta MHY pakkomaksun poisto on ilmeisesti mennyt liika pitkälle MHY imagon kärsijessä huomattavat vahingot juuri MTK järjestön negatiivisen suhtautumisen takia.

    Toivottavasti eduskunta päätyy kumoamaan MHY lain ja näin metsänhoitoyhdistykset pääsevät normaalitoimintaan metsäpalvelumarkkinoilla.

    Se, miten yhdistysmuotoinen järjestelmä soveltuu perinteisesti metsänhoitoyhdistyksen tehtävien hoitoon tehokkaasti ja ammattimaisesti tulee välttämättä jossakin aikataulussa otettavaksi yhdistysten tarkasteluun. MHY päättää kaikesta!

    Rane

    Santulla se tuo lokkiikka pelaa.

    Metsuri motokuski

    Eikös tänä päivänä jokaiseen mhy:een valita johtokunta tai valtuusto alueen metsänomistajista. Äänioikeus on metsänomistajilla. Minusta nyt mhy:t jo toimivat ja ovat toimineet kuten osakasomistajat toimivat. Toiminnanjohtaja esikuntineen on vain se pääkassara joka hoitaa päivittäisen työn. Jos valtuusto antaa liikaa valtaa toiminnalliselle johdolle niin vika on valtuustossa eikä järjestelmässä.

    Jatkossa mhy:n rooli tulee olemaan ilman muuta puunvälitystoiminnassa ja omassa puunkorjussa. Sitten tulee uusi kilpailija lisää tähän järjestelmään. Väitän että mhy:n rooli metsänomistajan tukena puun myyntiin liittyvissä asioissa vähenee, koska jatkossa yhdistyksen rahoitus tulee pääosin em. toiminnasta. Siitä en ole ollenkaan varma että onko tämä enää hyvä asia vähän ja harvoin puuta myyville metsänomistajille joille puunmyynti ei ole vuosittaista puuhaa eikä ammattitaitoo oikein hintavertailun läpikäyntiin riitä. Omalta kohdalta voin todeta että aukottoman hintavertailun tekeminen ei ole ihan niin helppoa kuin luulisi. Se on vähän kuin vakuutusten vertailu, Välttämättä kaksi samanhintaista tarjousta antaa eri tuloksen kun tarjoukset pilkotaan ja katsotaan todella mitä ne sisältää.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)