Keskustelut Metsänomistus Mihin yritysveron laskeminen johtaa?

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Mihin yritysveron laskeminen johtaa?

  Hallitus päätti laskea yhteisöveron 20 prosenttiin. Mitä tapahtuu metsille? Lisääntyykö yhteismetsät ja yritysmuotoinen metsänomistus? Yksityisen metsänomistajan veroprosentti on tällä hetkellä 30-32. Se ei tule olemaan uudessa tilanteessa oikein kilpailukykyinen.

 • putte

  Hallituksen päätös ei vaikuta välittömästi yhteismetsien verotukseen. Nyt muutettiin vain yhteisöveroa. Vaikutusta osakeyhtiömuotoiseen puuntuotantoon en osaa sanoa. Eipä taida montaakaan tällaista yrittäjää Suomessa olla. Onko jollakin tietoa tai kokemusta?

  ihmettelijä

  Se muutos tuli, että jatkossa yli 40 000 euron pääomatulosta pitää maksaa 32 prosentin vero. Aikasemmin tuo raja oli 50 000. Eipä tuo kovin merkittävä juttu ole.

  Santtu

  Olen pitänyt tätä pääministeri Kataista aloittelevana politikkona, mutta hänhän se pelimies taitaakin olla. Yhteisöveron roimasta alentamisesta kyllä saa pisteet oman puolueen väeltä.

  Nyt viedään valtiovarainministeriä ja urheiluministeriä, että ei mahda gallupit oikein hyvää luvata Sosiaalidemokraateille ja Vasemmistoliitolle eikä muillekaan hallituspuolueille.

  Kyllähän tämä muutos yhteismetsien suosioon varmasti vaikuttaa. Vuoden 2011 verotuksessa yhteismetsät katsottiin yrityksiksi siinä kuin muutkin, sovellettiin yhteisöverokantaa, joka olisi tämän päiväisen Hallituksen päätöksen mukaan olisi 20%.

  Eu-asiantuntija Kujalan mielestä yhteismetsien tulee kuulua joko yleiseen pääomaveroprosenttiin 30%(32) tai tulevaan yhteisöveroon 20%. Nyt yhteismetsät on yhteisetuus ja veroprosentti on ilmeisen väliaikaisesti 28 %.

  Olisi paikallaan myös metsänomistajia muistaa yhteiskunnan puuhuoltajina ja kehittää lainsäädäntöä. Pitäisi olla metsänomistajille mahdollisuus ilman varainsiirtoveroa muuttaa yritysmuodoksi Oy, jos yrityksessä ei omistusjärjestelyjä tehdä. Kemeroiden vaikutus on niin vähäinen ja ne ilmeisesti poistuu ainakin pääosin. Näyttää metsänomistajille olevan ainut turvallinen mahdollisuus harjoittaa yrittämistä Oy kautta metsätaloutta ja unohtaa perhekeskeisyys viimevuosituhannen sanana. Jos kaikki metsänomistajat siirtyvät ns. oikeiksi yrittäjiksi Oy n kautta, voidaan metsäverotus lopettaa tarpeettomana MTK lähtöisenä kikkailuna.

  Näyttää, että metsänomistajien on Kokoomusta ruvettava äänestämään, että metsänomistajakin yrittäjäksi luettaisiin.

  Kyllä Kokoomus on aidosti yrittäjähenkinen puolue. Muut viisi hallituspuoluetta juoksevat vikisten kokoomuksen perässä :).

  Epäilen kumminkin, että Perussuomalaiset ovat suurin hyötyjä saaden vasemmistolaiset metsänomistajat liittymään ”Persuihin”.

  tamperelainen

  Metsän puunmyyntitulon edelleensijoittminen on oy.lle edulisempaa,kuin jos tulot on verotettu yksityisomasuutena

  putte

  Tamperelainen:
  >>Metsän puunmyyntitulon edelleensijoittminen on oy.lle edulisempaa,kuin jos tulot on verotettu yksityisomasuutena<<

  Näin varmasti on, jos verrataan pelkästään yhteisöverona verotettavaa elinkeinotuloa ja tuloverona verotettavaa henkilökohtaisen tulolähteen tuloa keskenään. Eroa on uudistuksen jälkeen kymmenen prosenttiyksikköä.

  Mutta kohta huomataan, että luonnollinen henkilö voi tehdä metsävähennyksen ja saa veron maksettuaan puunmyyntitulon vapaaseen käyttöönsä (kunnes myy kiinteistön). Puuntuottajayritys ei saa metsävähennystä, ja yhteisöverotettu tulo on tässä vaiheessa vasta yrityksen käytössä, jolloin rahalla voi hankkia yritykselle lisää metsää. Osingon nosto lisää verokuormaa jo lähelle pääomatulon veroa.

  Näillä spekseillä minä ainakin pysyttelen luonnollisena puuntuottajana, ellei joku kerro että olen pahasti erehtynyt päätelmissäni.

  tamperelainen

  Putte:Tosiaankin metsävähennys,kemerat ja menovaraukset ei toimi,Toisaalta,jos metsäkiinteistö myydään,niin eikös tuo käytetty metsävähennys ole luovutusvoittoa.Oy voi omistajalleen maksaa palkkaa ja siitä ei mene yhteisöveroakaan.Esim 15000eur/v,niin pesee pääomaverotetun metsänmyynnin,koska tuosta summasta ansiovero matala
  P.S.myös minä pysyn luonnollisena iloisena veronmaksajana

  putte

  >>Toisaalta,jos metsäkiinteistö myydään,niin eikös tuo käytetty metsävähennys ole luovutusvoittoa.<>Esim 15000eur/v,niin pesee pääomaverotetun metsänmyynnin,koska tuosta summasta ansiovero matala<<

  Matala on, ellei henkilöllä ole muita ansiotuloja. Jos puuntuottajayrittäjä on ulkopuolella töissä, kuten asia varmasti valtaosassa tapauksia olisi, ja hän tienaisi siellä vaikkapa 30.000 euroa, olisi omasta yrityksestä nostettu palkan marginaalivero n. 50%.

  tamperelainen

  Tuo ansiotuloesimerkki oli huono.V2012 tilastojen mukaan 3600€/kk ansiolla(jos maksaa kirkollisveroa,niin 3200€/k) kokonaisveroaste ansiotuloverotuksessa oli 30%.Vuosittain siis n 40000€ voi osakeyhtio maksaa palkkaa ,silloin ollaan pääomaveroprosentissa(30%)

  putte

  Tamperelaiselta hyvä huomio. Tuloveroprosentit ovat kuin vaivihkaa menneet päälaelleen entiseen nähden. Aiemmin ansiotuloa pidettiin rankasti verotettuna ja pääomatuloa kevyesti verotettuna. Nyt tilanne on päinvastainen entiseen verrattuna. Tämä on tosin poliittinen kysymys, ja eräiden mielestä pääoman tuottaman tulon verotus on aina liian kevyttä.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)