Keskustelut Metsänhoito Mikä on juurikäävän tehtävä ?

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Mikä on juurikäävän tehtävä ?

  Juurikääpä seuraa kuusta aina. Sen tehtävä on lahottaa kuusen sisältämät ainesosat uudelleen kiertoon, uudelle kuusisukupolvelle ja uudelle juurikäävän sukupolvelle. Sitä emme voi estää.
  Miten voimme edes hidastaa tätä. Mietitään Suomen historiaa.
  Koivu ja siemenlevitteiset lehtipuut tulivat ensin ja vasta niiden saavuttua kuusi pääsi tulemaan varkain ja samalla senbakteeri.
  Onko kuusen bakteeri voimakkaampi kuin muiden puiden ?
  En usko. Varmaan leppä voittaa sen, koska se saa kommunikoi sovussa eri lajien kanssa. Lepän bakteerit kai voivat vaihtaa ”solujaan”, kenen tahansa kanssa ovatkaan.
  Istutuskuusikoita vaivaa boorinpuute, joka voisi johtua leppien bakteerien kaatamisesta.
  Koivun juuribakteerit ovat tottuneet miljoonien vuosien aikana tapahtuneisiin katastrofeihin. Metsä palaa ja tuhka jää jäljelle.
  Silti syvimmissä juurien kärjissä elää bakteereitä, jotka jatkavat toimintaansa ja luovat uuden puun. Se on niiden tehtävä ja onneksi niin on. Ilman niitä emme olisi edes elossa.

 • Suden jälki

  Koivun bakteerin hyvinnointi riippuu vedestä ja valosta. Tosin ikäkin vaikuttaa. Parhaimmat kantarellipaikat löytyvät vanhoista koivikoista.
  Silti uskon bakteerien haluavan keskittyä elävään eikä kuolevaan.
  Emme ehkä halua tietää, kuinka yksinkertaisesti metsä toimii.
  Se toimii aivan samoin kuin ennen ihmiskunnan syntymää.
  Meidän ei pidä muuttaa luontoa, vaan muuttaa itseämme.
  Muutosta ei pidä tehdä väkisin, vaan kertomalla bakteerien osallisuudesta puiden kehitykseen.

  Itse jopa uskon kantarelliiin katsoessani löytäväni itsessä ja lapsissa olevani osa bakteerien tulevaisuutta.

  A.Jalkanen

  Lepällä on kyllä typpibakteeri. Muuten puut ovat usein symbioosissa mykoritsasienen kanssa.

  lastunraapija

  Kuusen juurikäävän tehtävä on levittää itseään.
  Sen se tekee aiheuttamalla isäntäkasvilleen taudin, joka aiheuttaa kasville nopeutuneen kuoleman. Kasvin kuolemassa kääpä pääsee voimakkaasti eteenpäin.

  Kuusen jätteiden poistumiseen maaperästä ei tarvita kuusen juurikääpää. Harmaaorvakkasieni on yksi lahottaja, jota Rotstopin nimellä levitetään kannoille. Mutta kyllä muitakin lahottajia on maaperässä riittämiin. Itämeren syvistä vesistä siellä toimimaan kykenevä lahottaja puuttuu, ja siksipä vuosisatoja vanhoja laivanhylkyjä on voitu nostaa esille.

  Kuusen juurikääpää voi verrata ruttoon, joka tappaa ihmisen. Muita puun lahottajasieniä voi verrata hautausmaan mikrobeihin, jotka hoitavat ihmisruumiin materiaalit jälleen kiertoon.

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)