Keskustelut Metsänhoito Miksi hoidatte metsää?

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Miksi hoidatte metsää?

    Metsänomistajan taloudellisesta näkökulmasta näen vain yhden syyn metsänhoitoon ja se syy on tukkipuun saannon lisääminen.

    Kuitu- ja tukkipuun hintaero on niin suuri ja kuitupuu niin halpaa, että kuitupuun kasvattamiseksi metsänhoito on käytännössä kannattamatonta – suorastaan vahingollista.

    Metsänhoito on nykyään lähes poikkeuksetta joukkuepeliä. Harva tekee kaikkea, hakkuut mukaan luettuna itse. Se tarkoittaa sitä, että joukkueeseen ei kannata ottaa pelaajia, jotka eivät tiedä missä maali on.

  • Visakallo Visakallo

    Rahan takia.

    Reima Ranta

    Otsikko oli huonosti muotoiltu. En tarkoittanut sitä, miksi omistatte metsää. Tarkoitin kysymyksellä sitä, mihin tekemällänne metsänhoitotyöllä pyritte, kun metsässä työskentelette. Koko metsänhoitonne joukkueen tulisi ymmärtää, mihin metsänomistaja pyrkii, etteivät potki palloa omaan maaliin.

    Olen huolissani siitä ilmapiiristä, jolla metsänhoitamiseen pyritään tunteisiin vetoavasti tai tulevaisuutta epärealistisesti visioiden kannustamaan. Metsässä kasvanut, ruumiilliseen työhön oppinut sukupolvi alkaa olla haudassa tai sen partaalla. Itsekin metsässä kasvaneena ja nuorena ruumiilliseen työhön tottuneena hyvin ymmärrän, kuinka mielekästä metsänhoito on. Kaupungistuva nuori polvi ei ole saanut lähtökohdistaan tällaista kipinää. Kannustuksen pitäisi perustua taloudellisiin realiteetteihin.

    Metsät ovat pitäneet viime aikoina hyvin arvonsa, kantohintojen kehityksestä huolimatta. Siitäkin huolimatta, että palkkakustannusten reaalikehitys kulkee aivan eri käyrällä kun kantohintojen kehitys. Tätä taustaa vasten metsätalouden kannattavuus on heikentynyt oleellisesti. Syy metsien arvon ja kannattavuuden säilymiseen onkin poikkeuksellisen matala korkotaso.

    Metsän arvo on kaikkien tulevien tulojen ja menojen erotus, joka saadaan kun korkoa käyttäen yhteismitallistetaan tulevat tulot ja menot, jotta erotus voidaan laskea. Korkotekijän suuruus on laskelmassa aivan ratkaiseva, mikä selittää metsien nykyisen arvostuksen.

    Toivottavasti kantohinnat kehittyvät myönteisesti siinä tilanteessa, kun korot nousevat. Onneksi korot ainakin toistaiseksi näyttävät pysyvän matalina.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Metsänhoito rehellisesti sanoen intohimo.Siellä näkee kättensä aikaansaantotyöt,harrastuksena alkanut,ammatiksi turvonnut.Metsänhoitotasoja itsellä kolmealuokkaa:Puistomaisesti hoidetut,silmän iloa ja myös tyhjäntyötä.Luokka kaksi:On välimuoto edellä mainitun ,sekä vieraala tietetyn ,jossa vain välttämättömät metsänhoidolliset toimet tehty.

    Kolmasluokka kauempana oleville ja muutoin sivussa olevien metsiehoitotaso,eli vain välttämätön ,usein vähän jälkijättöinen hoito.Nuukana ja tarkkana on taloudellinen lopputulos tärkeä kaltaiselleni metsien miehelle.Myös oma maa ja vapaus luonnon helmassa oma arvonsa.

    sammeli

    Minulla on aina kiinnostanut nähdä mitä metsästä saa irti, siis puuston kasvunan. Aloin ostaa metsiä jo nuorena. Minulla ei ole koskaan kiinnostanut esim. tekniikka, koneet tai vaikkapa autot. Minä virittelen metsiäni yhä huimempiin suorituksiin. Teen käytännössä kaiken mahdollisen minkä voin kuvitella kasvua lisäävän, Lannoitus tärkeinpänä työkalunani. Kiitos on jo nähtävissä. Kasvu yli tuplaantunut vakio versioon (metsäsuunnitelman antamiin) verrattuna. Kyllä siitä talouskin tykkää pitkässä juoksussa, mutta käytän silti mittayksikkönä m3/vuosi.

    Potifar

    Kun pääsee kasvattamaan metsänsä avohakkuulta alkaen ja näkee työnsä tuloksen – hyvät taimikot.

    8.5 ha omia istutuksia ja hoidokkeja tulee 10-vuotiaiksi kesän 2017 lopulla. Katsellaan sitten miltä näyttää. Tiedän, että hyvältä.

    Sieltä tukitkin perässä tulevat. Kuidut ovat pakollisia metsän kiertoon kuuluviä reippaita tukkialkuja. Ei niitä saa väheksyä.

    Muitakin syitä, mutta alussa mainittu seikka lienee tärkein. Ja aukolta kun aloittaa, niin silloin on yleensä jo tukku ekuja taskussakin.

    ps. liikunta tietysti!

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)