- Tämä aihe sisältää 2 vastausta, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta, 7 kuukautta sitten toimesta.
-
Miksi Kotkan Sunila sai jatkaa ja Kemijärvi ei?
Avasin uuden viestiketjun, koska otsikon aihetta sivuavaa asiaa alkoi tulla Kuopion suurhankkeen viestiketjussa. Minussahan oli syy sivuraiteelle lähtöön.
Stora Enson omistama Sunilan sellutehdashan on Alvar Aallon suunnittelema. Se valmistui v.1938, eli tehdas on ikäloppu. Aikoinaan Sunilan sellutehdas valittiin jopa maailman kauneimmaksi teollisuusrakennukseksi.
Tappiota tehneen Sunilan sellutehtaan tuotanto keskeytettiin huhtikuussa 2009 odottamaan lopullista ratkaisua, ja elokuun 19. päivänä Stora Enso ilmoittikin sulkevansa tehtaan vuoden 2010 alussa. Kuitenkin vain reilun kolmen kuukauden kuluttua eli 30. päivänä marraskuuta Stora Enso perui lakkautuspäätöksen ja tehdasta alettiin ajaa kiireellä ”ylös”. Täysi tuotantovauhti oli nopeasti päällä.
Poikkeusellisen lyhyessä ajassa sellun kysyntä ja miksei hintakin oli täytynyt nousta selvästi. En tiedä, mistä olen lukenut tai ehkä ennemmin kuullut, että Chilessä sattunut maanjäristys oli vaurioittanut maan sellutehtaita ja keskeyttänyt tuotannon. Chilehän on ihme kyllä yksi maailman suurimpia sellun tuottajia. Chilessä oli 13.11. 2009 ilmeisen paha Arican maanjäristys eli vain reilu kaksi viikkoa ennen Sunilan sellutehtaan sulkemispäätöksen perumista. Ellen ole unta nähnyt, niin tässä voisi olla looginen selitys Stora Enson käsittämättömään nopeaan reagointiin. Eihän tällaista voi sattua kuin saduissa!
Sattuman satoa olen minä kuten sinäkin, kuka enemmän kuka vähemmän! Samoin sattumalla oli ratkaiseva merkitys Sunilan sellutehtaan jatkoajalle; todennäköisyys sille oli äärimmäisen pieni, käytännössä nolla.
Ps. Tila saattaa loppua, joten jatketaan toiste.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.