Keskustelut Metsänhoito ”Miksi metsien kasvu hidastuu Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja EU:ssa”

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
 • ”Miksi metsien kasvu hidastuu Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja EU:ssa”

  Karjalainen 31.12.2022: Luken luotain Antti Asikainen (Luken tutkimusylijohtaja)

  Uuden tuntuista tietoa metsien kasvun hidastumisen syistä meillä ja naapurimaissa:

  Ensimmäisenä syynä Asikainen mainitsee puuston keski-iän nuosun, toisena kuivat kasvukaudet ja kolmantena kasvava harvennusvoimakkuus. Lähemmin selittämättä hän vielä mainitsee, että ”myös metsätuhot ja muuttuvat kasvuolosuhteet vaikuttavat”.

  Nuo kolme ensimmäistä syytä on helposti hyväksyttävissä selittelemättä, mutta metsätuhot ja muuttuvat kasvuolosuhteet tarvitsevat tarkennusta.

  Asikaisen mainitsevat metsätuhot voivat liittyä muuttuviin kasvuolosuhteisiin ilmaston edelleen lämmitessä. Silloin tulisi ensimmäisenä mieleen metsiemme virkistyskäytön nimissä liian tiheänä pidetyn hirvikantamme aiheuttama metsien kuusettuminen, mikä voi jo lähitulevaisuudessa johtaa laajempiinkin metsätuhoihin. Hirvieläimet ovat tunnetusti suuri ongelma metsien uudistamiselle myös naapurimaissamme.

  Tutkimuksen tulokset on Asikaisen mukaan julkistettu ennen Joulua. Silloin oli kiihkeimmillään ympäristöministeri Ohisalon ja ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaisen selitykset mm. Suomen hiilinielujen romahtamisesta. Koska metsien hiilinielu riippuu ratkaisevasti metsän kasvusta, olisi tutkimuksen tuloksista apua metsiemme kasvun sekä hiilinielun lisäämiseen varsinkin pitkällä aikajänteellä. Kokonaan eri asia on tutkimustulosten hyväksyttävyys.

 • Perko

  ”Suomeen perustettava myös hirvipörssi”   Hyvä juttu!!  vuoden ensimmäinen !  saa kasvamaan  sinne Salpauksellekin männyntaimia!

  Puuki

  Luonnonsuojelu on hyvä asia. ”Luontokatoa” ei kuitenkaan juuri ole, kun on pääosin muista asioista kysymys.  Katoaahan sitä luontoa ennen kaikkea rakentamisen tieltä ; tuulimyllyalueiden , sähkölinjojen ja tunnin rata- hankkeiden yms. takia.

  Metsien puolella suojeluasiat on enimmäkseen jo hoidettu kuntoon. On sertifioinnit uudistettuna (lisää melko paljon suojeltua metsää),  vesiensuojelusysteemit, ötökkälaki, ls-laki ja metsälaki voimassa.

  mehänpoika

  Puuki kun mitä kirjoittaa, niin siihen ei ole kenelläkään mitään lisättävää.

  mehtäukko

  Mitenkähän on?

  Perko

  Tiedän ainakin yhden voimalan tuhkaan sisältäneen rikastunutta  radioaktiivista säteilyä. Mahtaisko se vaikutta  jos jääpi kokkareihin liiaksi loistetta. Hups ! meni  väärään poimuun!

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)