Keskustelut Metsänhoito Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä?

 • Tämä aihe sisältää 54 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 54)
 • Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä?

  Haba oli jo sitä mieltä, että olen taantunut kyselyikään, mutta kysyn tämän kuitenkin:

  Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä? Kylvämällä, vaiko istuttamalla? Onko ollut mitään ongelmia, esim. myyrä-, hirvi-, hyönteis-, tai lumituhoja? Onko laatuongelmaa? Minkä ikäisenä ensiharvennus on tehty?

 • jees h-valta

  En aivan usko Toloppa. Siinä jää kuitenkin taajakasvatus vallan pois joten varmasti kasvavat nopeammin istutetut.

  Tolopainen

  Mistä se puu tietää, onko kylvetty vai istutettu, kasvu on geeneissä. Ryppäät tietenkin pitää harventaa hyvissäajoin.

  jees h-valta

  Kai se sinunkin järkeesi sopii että yksinäinen puunalku mättään keskellä varmasti pääsee hyvällä juuripaakulla nopeammin kasvattamaan runkoa ylöspäin. Ei se juuritaistelu ala heti vaan paljon paljon myöhemmässä puun kehitysvaiheessa.

  A.Jalkanen

  Kylvötaimikossa on enemmän ”särkymävaraa”: jos osa taimista vioittuu, taimikkoon jää silti jotain kasvamaan. Istutettu mänty sopii kyllä heinittyville rehevämmän pään männyn kasvupaikoille ja kylvö routimattomille karummille maille. Lisäksi männyn istutusta voidaan tarvita, jos halutaan sekahavutaimikko.

  Koivunkaataja2

  Keskustelioiden olisi hyvä tulla nimimerkkien tapamiseen tutustumaan samana vuonna hakattuun metsään joista toinen on siemen puilla uudistettu ja toinen istutettu.

  Kumikettu

  Laittaisitko Kkk kuvan tai kertoisitko? Minä olen hyvä uskomaan, kun minulle tavallisesti kerrotaan. On sen verran hötäkkää elämässä, että jäävät kokoontumisajot väliin. Valitettavasti.

  AJ, on oletettavaa, että se tarvittava 1/4 tai 1/5 istutetuista taimista varttuu tukiksi kelvoksi, jos lähtökohdat ovat sinnepäinkään.

  Tolopainen

  Onko siemenpuilla uudistaminen sama asia kuin konekylvö, minusta kyseessä on aivan eri asia.

  A.Jalkanen

  Siemenpuumenetelmä on epävarma joten käyttäisin sitä vain karuimmilla paikoilla ja pohjoisessa jossa molemmissa investoinnin takaisinmaksu kestää kauemmin. Lisäksi siemenpuita voi jättää säästöpuuryhmiin. Pääasiassa siis männiköt konekylvöllä. Pienen kuvion voisin istuttaakin.

  Tolopainen

  Onko kukaan vaivautunut laskemaan, mikä menetelmä männikön uudistamisessa on taloudellisesti kannattavin. Huonosta laskupäästä on paljon etua metsänhoidossa. Voi mainostaa surutta taloudellisesti kannattamatonta istutusta.

  jees h-valta

  Taloudellisesti on varmasti kannattavinta kasvattaa metsä tehokkaasti. Jos kasvattaa siementämällä pusikkoa ei tarvii yhtään elvistellä kannattavuudesta. Kyllä raivaus on senverran työläämpi ja hintavampi mitä se olematon taimien ja siemenen hintaero on. Emme tarvitse särkymävaraa kun laitetaan hirvieläinongelma kuntoon. Jos joskus vielä saamme suomeen puolueen joka oikeasti alkaa ajaa maa-ja metsätalouden asiaa on tuokin ongelma kunnostettavissa nopeasti.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 54)