Keskustelut Metsänhoito Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 216)
  • Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

    ”The invading new generalist predator, the American mink (Mustela vison), have decreased vole abundances and stabilazed dynamics (Hörnfeldt et al. 1990, Oksanen et al. 2001).”

    Tuollainen havainto tehtiin jo 1990. Mutta eihän tuo käy. Myyräkannan tulee heilua rajusti, muuten lumikkohypoteesille (ja siinä ohessa lumikkohypoteetikoille) käy köpelösti.

    Tuho on estettävä keinolla millä hyvänsä. Keinot kyllä löytyvät.
    Minkki laitettiin erityisen haitallisten vieraslajien listalle:
    ”Näiden lajien kohdalla tulee ryhtyä viipymättä tehokkaisiin toimenpiteisiin niiden poistamiseksi tai ainakin leviämisen estämiseksi ja haittojen vähentämiseksi.”

    ”Suomeen saapuneista vieraslajeista (vajaa tuhat lajia) suurin osa ei muodostu uhkaksi alkuperäisilla lajeille, mutta osan tiedetään aiheuttavan vakavia ekologisia ja taloudellisia haittoja.”

    Minkki on siitä poikkeuksellinen vieraslaji, että estäessään myyrätuhot se torjuu vakavan taloudellisen haitan.

    Der Steppenwolf

  • Niko

    Hohhoijaa..;) Onko tässä nyt joku levy jäänyt päälle…Ajalkanen, tule apuun!

    Jovain

    Jos myyränsyöjillä tarkoitetaan kettuja, on ilmoitettu määrä 400 000 liikaa. Kettujen vuosiluokka lienee n. 150 000 ja saalismäärä n. 40 000. Vastaavasti supeja n. 700 000/200.000.
    Vaikka myyrille on ottajia ja normaali tilanteessa pedot pitävät tehokkaasti myyrätasapainoa yllä, on myyrien massaesiintymille myös toisen lainen selitys.
    Veroleimikoiden jälkeen, vaikka petoihin on osoitettu tehostettua pyyntiä, eivät myyräkannat ole siitäkään huolimatta nousseet. Myyrien massaesiintymiä ja taimistotuhoja ei sen jälkeen ole esiintynyt.

    Jovain

    aivan jos vielä kertoisit miten se oli peltomyyrien osalta.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Nimimerkki ”jovain”: ”…Avohakkuut, jotka saavuttivat huippunsa 2010 vuosikymmenen lopulla…”

    Koko tuon ”veromuutosajan” avohakkuut ja niistä seuranneet kylvöt ja istutukset ovat olleet hyvin tasaisesti luokkaa alle 120000 hehtaaria vuodessa, kun taas esimerkiksi jo vuonna 1965 ne olivat 150000 hehtaaria, jatkuen tuolla tasolla aina 1990-luvun alkuun asti. Tuolloin ei myöskään kerätty risuja. Eikä ollut myyrätuhoja. Mutta oli paljon kettuja ja näätiä. Ja metsäkanalintuja ainakin kymmenkertaisesti juuri kettujen ja näätien ansiosta.

    Myyrätuhot alkoivat, kun kettujen tappo nostettiin (Pääteesi seuraavassa: heinittyneet uudistusalat lisäävät erityisesti peltomyyriä, jotka taas houkuttelevat paikalle kettuja, jotka myyräkannan romahdettua syövät kaiken mahdollisen vaihtoehtoravinnon, tässä tapauksessa juuri kaikki kanalinnut, ja romahtavat sitten ravinnon puutteeseen) 1990-luvun alussa ihan uudelle tasolle.
    Myyränsyöjiä tapettiin 1960-luvulla vuosittain luokkaa 25000, kun taas noina pahimpina järjestettyjen myyrätuhojen vuosina 400000. Ja tuo tappotahti jatkuu edelleen.

    Borrelian pääreservuaari ovat myyrät. Myyräkanta on koko ajan korkealla. Borrelioosi lisääntyy jatkuvasti.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    1960-luvulla, jolloin myyränsyöjiä tapettiin paljon nykyistä suuremmasta kannasta vuosittain luokkaa 25000 (nykyisin 400000), oli metsokanta nykyiseen verrattuna 20-kertainen, samoin riekkokanta, teerikanta kymmenkertainen, mutta pyykanta vain kaksinkertainen. Miksi pyykanta ei ole romahtanut, vaikka sen ydinhabitaatti on puroinen korpi, joihin puroihin niiden poikasten pitäisi hukkua?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timpalta aiheellinen muistelo: metsäkuva kaski- ja harsinta-aikaan oli varmaan nuorehko. Mutta lintuja oli sotien jälkeen paljon, kuten vanhat muistavat. Metsäkuva on aivan viime aikoina pirstoutunut, mikä näkyy satelliittikuva-analyyseistä. Olisiko maiseman yleiskuva ollut ennen metsänviljelyn yleistymistä kuitenkin ’peitteinen’, vaikka puiden keski-ikä oli alhainen (paljon nuoria puita, vanhat hakattiin)?

    Viimeisimpien uhanalaisraporttien mukaan jotkut yleisetkin metsälinnut ovat taantuneet, mikä on huolestuttavaa. Sekä metsätalous että metsästys vaikuttavat metsäluontoon, ja kaikki vaikutukset eivät ole toivottavia.

    Vanhoja tilastoja tulkitsemalla pääsee analyysissä vain tiettyyn pisteeseen: peto-saalisdynamiikkakeskustelussakaan ei edetä enää kovin paljon ilman kokeellista työtä, mikä tuottaa tuloksia hitaasti.

    Mosku

    Myö teimmä vävyn kansa kevhäälä kokhen. aitasimma myyrävärmala aidala alun komomattasattaa hehtaariva mettää. Nakkasimma aian sishän kymmenen supivaja ja kakskytä viis mikkivä. Laitomma aitaukseen kymmene pesivvää kanaa.
    laskimma myyrät ja hiiret, niitä löysimmä alueeltha alun viiettäsattaa.
    juhannuskesällä laskethi montako pesintää oli kanolla onnistunna, yhthän poikuveta ei tullunna, kanolla.
    yhtä ainut tapavusta emme todenneth, josa mikki eli supi oli ruvenna hautomhan lintupoikuvetta se jäläkhen ko emo oli tapethu. Munatki mäni parephin suihin, rietan mahhaan, jälistä näimmä.
    koetta valavo kaks rohvessoria suomesta ja tohtorit Saksanmaalta ja ameerikasta.

    ninnotta tovettuva tuli, myyrät jäi syömäti van lintupoikuveita ei aluelta synthynnnä, mustakorot nuo suteetit sensijjaan pistelivät peräruuvaksensa, minki ja supit,,

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Professori Matti Kärkkäinen (KM 5/2009):

    ”Pienpedot kuten kotimainen kettu tai tulokaslaji minkki ovat tehokkaita myyrän saalistajia. Brittein saarilla minkki on vähentänyt vesimyyrän esiintymistä laajoilla alueilla jopa niin, että tätä myyrälajia pidetään jo uhanalaisena. Myös Suomessa on todettu, että minkki on esiintymisalueillaan verraton myyrien pyydystäjä.”

    Metsuri motokuski

    Tuosta olen AC:n kanssa samaa mieltä. Meillä oli kanssa voimakas vesimyyrä kanta joessa jonka minkkipesue hävitti tehokkaasti. Siinä meni pari – kolme sorsapoikuetta samalla. Mutta miten vesimyyrä vaikuttaa metsätalouteen ? Taitaa olla kuitenkin aika marginaalinen vahinkoeläin.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tuo on kylläkin Matti Kärkkäisen tekstiä, jota mopokuski mieluusti siteeraa. Miksi tämä siteeraukseni piti vääntää minun tekstikseni?

    Matti tosin on tuossakin oikeassa (saanut oppia korkeimmalta mahdolliselta tasolta, kuten henttonenkin).

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 216)