Keskustelut Harrastukset Mistä johtuu käänteinen korrelaatio hirvieläinkolareissa?

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)
 • Mistä johtuu käänteinen korrelaatio hirvieläinkolareissa?

  Tilastokeskus on julkaissut ensimmäisen vuosipuoliskon 2021 riistaonnettomuustilastot:

  https://stat.fi/tup/kokeelliset-tilastot/riistaonnettomuudet/alkuvuonna-2021-tapahtui-tieliikenteessa-4-893-riistaonnettomuutta/index.html

  Poimintoja tilastosta:
  Riistaonnettomuudet vähenivät alkuvuonna edellisvuoteen verrattuna.

  Hirvionnettomuuksien määrä kuitenkin kasvoi. Hirvikolareita ajettiin tammi-kesäkuussa 600, yli sata enemmän kuin vuotta aiemmin.

  Valkohäntäpeurojen kanssa kolaroitiin lähes yhtä usein kuin metsäkauriin kanssa, onnettomuuksia oli lähes 2 000. Näiden määrä kuitenkin väheni viidenneksellä vuodentakaisesta.

  Eniten onnettomuuksia sattui metsäkauriin kanssa, yhteensä 2 270 kappaletta. Se on 46 prosenttia kaikista onnettomuuksista.

  Onko metsäkauriita jo yhtä paljon kuin valkohäntäpeuroja, sillä niiden ”liikennekäyttäytyminen” on hyvin samalaista ja tihein kanta esiintyy samoilla (tie)alueilla kuin valkohännän?

  Luken hirvieläinten kanta-arviot keväällä 2021

  5.3.2021
  Luonnonvarakeskuksen tuottaman hirvikannan arvion mukaan hirvikannan 2020-2021 jahdin jälkeen oli noin 82100 hirveä.
  Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 10,6 prosenttia.

  Vaikka hirvikanta-arvio pieneni noin 10%, niin kolarimäärä kasvoi noin 20%.

  19.3.2021
  Valkohäntäpeurakannan kasvu jatkui 2020–2021 noin 125 000 valkohäntäpeuraan.
  Kanta kasvoi edellisvuodesta noin 15 %.

  Vaikka valkohäntäpeuran kanta-arvio kasvoi noin 15%, niin kolarimäärä pieneni noin 20%.

  Liikennesuoritekaan ei liene kääntynyt erilaiseksi hirven ja valkohännän osalta. Mistä voi johtua korrelaatioiden muljahtaminen käänteiseksi?

  -auringonpilkuista, maasäteilystä, ilmastonmuutoksesta?

  -”öljynvaihto” jäänyt tekemättä riistakeskuksen tietokoneelta, joka ynnää kolareita?

  -metsästys on onnistuttu kohdentamaan täydellisesti kolariherkille alueille valkohäntäpeuran osalta ja hirven osalta siinä on epäonnistuttu täydellisesti?

  -keskustelupalstan hirviasiantuntijan esittämä teoria, että hirvien vähentyessä ne joutuvat etsimään kumppania kiihkeästi laajemmalta alueelta ja teidenylityksiä tulee enemmän, jolloin kolarit lisääntyvät hirvien vähentyessä?

  -tilastokeskus saa kolaritiedot riistakeskuksen serveriltä (tietokoneelta), sinne on kerätty keskitetysti kaikki kolaritieto. Tilastokeskus saa tiedot sieltä, samoin Luke, joka käyttää tietoja jollain painotuksella kanta-arvioiden laskentaan. Sinne kerätyt kolaritiedot eivät ole avointa dataa, kuten esim metsätiedot, joten niiden tarkistaminen on hankalaa. Vain pieni piiri voi tarkistaa ja korjata siellä olevia tietoja. Olisiko niihin tullut ”vahingossa” vikaa?

   

   

 • Planter

  Tässä kolaripaikat vuosilta 2016–2018, ole hyvä!

  Hirvielainkolarit-800x504

   

  Planter

  ”Valkohäntien osuden pieneneminen kolareissa voi johtua siitäkin ,että pyynnin kohdistamisessa ongelma-alueille on onnistuttu.”

  Kartasta nähdään, että ongelma-alue on lounais-Suomi, saattaa tietysti olla, että pyynnin kohdistamisessa lounaaseen on onnistuttu?

  ”Sehän ei tietysti ole mahdollista ,että ruokkimalla elukoita reilusti syrjemmällä ,niiden liikkumistarve on vähentynyt eiväkä ne ole säntäilemässä autojen alle ruokapaikkoja etsiessään…vai onko?”

  Saattaa olla, että vuosien 2020 ja 2021 välillä liikkumistarve on äkillisesti vähentynyt, jostain syystä. Tuplaamalla ruokinta tai voi niillä olla vaikka korona, joka ahdistaa hengistystä eikä pysty juoksemaan, mutta äkkinäinen muutos on.

  ”Ajosuorite väheni keväällä -20, jolloin Suomi siirtyi etätöihin. Se tietysti vähentää kolareita, mutta vaikutus näkyy vasta sen jälkeisessä ajassa.”

  Alkuvuoden 2020 ja 2021 ajosuoritteessa ei liene kovin suurta eroa, korona-aikaa pääosin molemmat? Valkohäntäkolarit ja hirvikolarit kehittyivät sinä aikana eri suuntaan. Aika suurta satunnaisvaihtelua?

  Keskustelupalstan lentävän lauseen mukaan voitaneen olla kaikki samaa mieltä, että kolarimääriä on helpompi laskea tarkasti kuin arvioida metsässä pomppivien valkohäntien määrä. Kolarimäärien pitäisi siis olla tarkkoja.

  Jos kuitenkin oletetaan, että kolarimäärä kuvastaa valkohäntäpeurojen määrää, niin niiden määrä ei olisikaan noussut kanta-arvion mukaan 2020 vuoden 109 000:sta 125 000:een vaan laskenut kolarimäärän mukaisesti 20%. Olisi ollut keväällä 87 000. Nyt syksyllä pyritään kaatamaan lähes 100 000. Näyttää hyvältä?

  Puuki

  Ehkä valkohännät ei vain jaksa/viitsi  liikkua helteellä yhtä paljon kuin muut hirvieläimet.

  Gla

  Planter: ”Alkuvuoden 2020 ja 2021 ajosuoritteessa ei liene kovin suurta eroa, korona-aikaa pääosin molemmat? Valkohäntäkolarit ja hirvikolarit kehittyivät sinä aikana eri suuntaan. Aika suurta satunnaisvaihtelua?”

  Ei, vaan kaikkien tekijöiden, satunnaisvaihtelu mukaanlukien, summa. Puolen vuoden jälkeen ollaan viisaampia. Sitä odotellessa toivotaan metsästäjien ennätyksellisen urakan etenevän hyvin.

  Planter

  ”Ei, vaan kaikkien tekijöiden, satunnaisvaihtelu mukaanlukien, summa.”

  Totta, kyseessä on kaikkien tekijöiden summa. Tarkoitin sitä, että otsikon kysymykseen en ole täältä saanut etsimääni vastausta, joka toisi esiin joitain merkittäviä tekijöitä, jotka selittäisivät noin suuren äkkinäisen muutoksen. Jäljelle jäi määrääväksi jokin erittäin merkittävä satunnainen ilmiö.

  ”Sitä odotellessa toivotaan metsästäjien ennätyksellisen urakan etenevän hyvin.”

  Tästä voimme ehdottomasti kaikki olla yhtä mieltä, kukaan muu ei urakkaa tee, peukkuja pidetää pystyssä.

  Pitää taas muistuttaa, etten arvostele kollektiivisesti metsästäjiä, vaan riistakeskusta ja sitä valvovaa maa-ja metsätalousmisnisteriötä ja sitä ohjaavaa ministeriä.

  Keinonvalon ja pimeänäkötähtäinten käytön sallimiseen olisi pitänyt aloitteen lähteä ministeriöstä tai riistakeskuksesta. Mutta ei, aloite tuli metsästäjäliitosta ja ministeriö harasi vastaan ja myönsi luvan pitkin hampain määräajaksi. Vaikka osaa metsästäjistäkin on aihetta avostella, niin kokonaisuutena metsästäjät ovat huomattavasti vastuullisempi ryhmä kuin riistakeskus ja ministeriö.

  ollikolli

  Nopeasti katsoen vois olla ongelmia tiedoissa , joiden pohjalta tilastot tehty. Ei oikein kuullosta loogiselta asiasta sen enempää tietämättä.

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)