Keskustelut Metsänomistus Mistä sähkö tulee?

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 10 total)
  • Mistä sähkö tulee?

    Millä prosenteilla käyttämäsi sähkösi tehdään? Uusiutuvat, kivihiili ja ydinvoima. Oletko kilpailuttanut sähkösi ja valinnut automaattisesti halvimman miettimättä sen kummemmin se on tuotettu vai valinnut yhtiösi muilla perusteilla?

    Itse olen päättänyt maksaa kallista sähköä. On soiteltu halvempia hintoja ja tarjoteltu vesivoima sähköä ja tiedän kilpailutuksen. Olen kuitenkin aina kieltäytynyt ja valinnut kaupunginomistaman sähköyhtiön, koska se tuottaa kaupungin kassaan voittoa, mikä meinaa alhaisempia veroja tai parempia palveluita. Sähköni tuotetaan 85% energiapuulla ja 15% turpeella. Ovat myös laskeneet, että energiapuun työllisyysvaikutukset maakuntaan on 300miestyövuotta. Myös iso siivu tulee viereisestä sahalta minkä kaikki sivutuotteet poltetaan laitoksessa.

    Vesivoimaan en ole langennut sen takia, koska vesivoima ei lisäänny yhtään vaikka minä sitä ostaisin. Ja yksi mitä olen myös ihmetellyt on ydinvoiman vastustuksen määrää Suomessa vaikka se on päästötöntä ja meillä on yhden ydinvoimalan verran tuontisähköä. Vattenfallin tekemän tutkimuksen mukaan vain 10% tietää käyttävänsä ydinvoimaa mutta vastustajien määrä on paljon suurempi.

    Lienee toivotonta ajatella, että ihmiset löytäisivät suuremmissa määrin itsestään ekosoturin ja olisivat valmiita maksamaan puusähköstä enemmän. Itse näkisin, että kivihiilen korvaaminen puulla onnistuu vain kivihiiliverolla ja jos tukilinjalle lähtee niin se pitää tapahtua ihan alkutuotantoa, raivaustasolla metsissä ennen isoja ja kalliita koneita.

  • pihkatappi

    Parasta olisi kun sahojen yhteyteen rakennettaisiin puuta käyttäviä voimaloita, joista saataisiin kaukolämpöä ja sähköä.

    Ei sitä Kuopion sellutehdasta rakenneta, se on vain metsäteollisuuden peliä koko homma. Samaa peliä käyvät Äänekosken rakentamisen kanssa, mutta se taidetaan tehdä kuitenkin.

    Korpituvan Taneli

    Minä olen niitä, jotka eivät ole koskaan kilpailuttaneet sähköään. Eli Fortumilta tulee, joka on jakeluyhtiökin.
    Vaikka olen noin 20 vuotta ollut elämästäni sähköä tuottavalla voimalaitoksella vuoromestarina, niin että pakostakin hiukan kuvioita tunnen. En ole kuitenkaan oikein koskaan mieltänyt että voisin sieltä yhteisestä verkosta valita tuolla tai tuolla tavalla tuotettua sähköä.

    Aloittaja ilmeisesti asuu tuon kyseisen kaupungin alueella. Pidä vain pääsi ja osta paikalliselta.

    Toivattavasti pääsisimme kivihiilen käytössä edes laskevalle uralle, nyt kai sen käyttö vain nousee.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Pihkatappi:
    ”Parasta olisi kun sahojen yhteyteen rakennettaisiin puuta käyttäviä voimaloita, joista saataisiin kaukolämpöä ja sähköä. ”

    Tästä on keskusteltu ennenkin, kaunis ajatus , mutta…
    1. Yksittäisen sahan jätepuu on aivan liian pieni määrä kohtuulisenkaan kokoiselle voimalalle.
    2. Harvoin on sahan lähistöllä riittävän isoa asuntoaluetta lämmitettäväksi. Kaukolämpö on hieno asia, mutta ne putkistot maksavat niin hirveästi ja kuluttavat lämpöä.

    Voimalat siis päänsääntöisesti pitää sijoittaa asutuksen mukaan, niin että saadaan molemmat tuotteet eli sähkö ja kaukolämpö hyödynnettyä. Tämä merkitsee polttoaineelle siirtokustannuksia, valitettavasti.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsäkupsa

    Töpselistä sitä tullut on,Suur-Savon Sähköltä,Fortumilta,Eonilta/Loistevalo.Itse sähkö melko edullista,mutta verot ja siirtohinnat melkoinen hinnanlisä.En ole koskaan kysynyt sähkön alkuperää,kunhan ei ole ”hyppysähköä”,jota takavuosina tuli,särki sähkölaitteita.Monesti puhelinmyyjä nytkin kaupannut,mutta olen sanonut,että määräaikainen sopimus voimassa niin ovat hellittäneet tyrkyttämisen.

    Metsuri motokuski

    Halvinta sähkö tulee meidän pistokkeesta. On aivan sama mistä se tehdään. En maksa eurokaan ego-sähköstä ylimmääräistä kun kaikki ego-sähköt ovat tukiperusteista sähköä ja siten normaalin hintakilpailun ulkopuolella. Toisaalta kuka sen tietää kuinka paljon yhtiöt todellisuudessa ego-sähköä käyttää. Pääosa sähköyhtiöistä ostaa sähkönsä pörssistä ja maksaa siitä päivän hinnan. Ego-sähkön käyttöprosentti on vain yhtiön ilmoituksen takana mutta mitenkään sitä ei voi varmistaa.

    Pinsiön vaari

    En ole minäkään kilpailuttanut sähköä. Kaver joka on innokas laskemaan kaikkea laski näitä kilpailutuksia ja meillä on kulutusluvut hyvin samanlaiset. Joku 15€ vuodessa olisi ollut hyöty nykysopimukseen nähden vuodessa!

    Tuolla kauppakeskuksen aulassa on pari nuorta aina tarjoamassa sähkösopimuksia. Saan täysin rauhassa kulkea heidän ohitseen. Joskus aina joku uusi yrittää minuakin puhuttaa. Minulla kun on vastaus valmiina saan olla rauhassa seuraavaan uuteen asti. Tietysti pöljästä ulkonäöstäkin on apua mutta sanon: ”Kovin vähän sitä menee sähköä tämmöseltä vanhalta leskimieheltä. Olen hoitanut sähköasiani aina tuolla (Leppäkosken Sähkö) läheisellä toimistolla.Siellä on sitten hömäkän näkösiä naisia! Pelkästään niiden vuoksi siellä kannattaa käydä ja antaa ne joskus kahviakin.” Eihän siihen aloittelevalla kaupittelijalla ole mitään sanomista. Samat jutut pulputan puhelinmyyjille. Se miten sähkö on tehty tai mistä se tulee ei kiinnosta. Parempi olla kiinnostunut vaikka niistä hömäkän näkösistä kun kantaa huolta sähkön teosta.

    Kaataja

    Eilen Helsingissä ajellessani katselin ja kauhistelin järkyttävän kokoisia kivihiilikasoja. Ja aivan kaupungin keskustassa…

    Ei näkynyt risuja tai haketta…

    torppari

    pinsiön vaarille varmaan sama mistä tulloo tuolla hinta erolla, mutta jos ruppee vuoteen olemaan 250 – 300 egua hinnan erroo, nii tulukoo vaekka puuttinilta nii samalla laella valot loestaa, sillo ku kerkii siirtoyhtiö linjasa korjoomaan. tämä talavi tuas koettel linja-miehiä.
    tääs kymppi niille mehtureille jotka sae aena valot loestamaa ja yötä myöte. konttor rotat vua makasivat. jos joku vielä väettää että mehtureita ei tarvita nii huastaa valetta

    Panu

    Ihan hyvä ajatus suosia muuta kuin kivihiilisähköä. Toisaalta rakas valtiovaltamme on nostanut sähköveroa vuodesta toiseen. Näiden verojen myötä näkisin, että vastuu sähkön alkuperästä on pitkälti siirtynyt valtiolle.

    lastunraapija

    Fukushiman maanjäristys osoitti insinöörien kyvyt. Paikalle, missä on useampia maanjäristyksiä vuodessa, ei osattu rakentaa sellaisia voimaloita, missä olisi tepsivät automaattijarrulaitteet tärähdyksen tultua. Voimalat posahtivat ketjussa useamman päivän aikana. Ei ihme, että Saksassa pelästyttiin ja pantiin voimaloita kiinni. Suomessa luotetaan, että järistystä ei koskaan tulisi. Elementtikerrostalotkin ovat tosi järistyksessä korttitaloja. Kerran tuhannessa vuodessa kaiketi Suomessakin tärähtää kovemmin. Ehkä vihreät voivat olla iloisia siitä, että Tsernobylin ympäristöön on päässyt kasvamaan vankka villieläinkanta?

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 10 total)